H Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για τη Φωνή των Αβοριγίνων

Από τις εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Σιδνεϊ, Αυστραλία. -Υπέρ του “ναι” τάχθηκε με ανακοίνωση που εξέδωσε η 12 η Κληρικολαϊκή (οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται στο Σύνδει της Αυστραλίας) η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για τη Φωνή των Αβοριγίνων και των Νησιωτών Torres Strait στο Κοινοβούλιο. Να σημειωθεί ότι την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Ελληνισμό της Αυστραλίας τίμησε με την παρουσία του στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese.

“Καθήκον όλων μας να πορευτούμε μαζί και, με πνεύμα συμφιλίωσης και θεραπείας, να προχωρήσουμε προς ένα κίνημα που θα δει τους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών να μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον” αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Στο μεταξύ, με άρθρο της η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» υποστηρίζει το «Ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα για τη Φωνή των Πρώτων Εθνών στο Κοινοβούλιο. «Το δημοψήφισμα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την αποκατάσταση των αδικιών», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο το οποίο καλεί τους Έλληνες Αυστραλούς να ψηφίσουν «Ναι». Το άρθρο επαινέθηκε από τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Anthony Albanese.

Η υπουργός για τους Αυτόχθονες Αυστραλούς, κα Linda Burney, ευχαρίστησε τον «Νέο Κόσμο» και την «ελληνική παροικία» με ένα tweet, λέγοντας: «Ένα τεράστιο ‘ευχαριστώ’ στον «Νέο Κόσμο» και την ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας για την υποστήριξή σας στη Φωνή!».

Η εφημερίδα «Australian Financial Review» αναφέρθηκε στο άρθρο και συμπεριέλαβε σχόλια από άλλα κορυφαία πολυπολιτισμικά μέσα ενημέρωσης, όπως τα «Il Globo», «Australian Jewish News» και «Indian Link».

Η ανακοίνωση
Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δεσμεύεται να συνεργαστεί για να υποστηρίξει την αξιοπρέπεια και την ιερότητα κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα εκείνων των ανθρώπων τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των οποίων δεν έχουν εκπληρωθεί ή και απορριφθεί εντελώς- συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των δικών μας ιθαγενών που έχουν υποστεί τεράστιες αδικίες και αποξένωση από την εποχή του λευκού εποικισμού.

Έχοντας υποστεί κυριαρχία και εκμετάλλευση, ανισότητα και διακρίσεις, απαλλοτρίωση και αδιαφορία, η “φωνή” των ιθαγενών και των κατοίκων των Νησιών Torres Strait εξακολουθεί να περιθωριοποιείται στην πολιτική διαδικασία. Μαζί με αυτό, δεν έχουν αναγνωριστεί κατάλληλα ως οι πρώτοι θεματοφύλακες της Αυστραλίας, οι οποίοι κατοικούσαν σε αυτή τη γη για πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από την πιο πρόσφατη ιστορία της Αυστραλίας.

Η βάση της θέσης μας βρίσκεται στη χριστιανική διδασκαλία σχετικά με την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου που δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού (βλ. Γένεση 1:26), η οποία δηλώνει απερίφραστα ότι όλα τα ανθρώπινα όντα -ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή ή τη θρησκεία- είναι πλάσματα του Θεού και, ως εκ τούτου, έχουν ανεκτίμητη αξία.

Για το λόγο αυτό, είναι καθήκον όλων μας να πορευτούμε μαζί και, με πνεύμα συμφιλίωσης και θεραπείας, να προχωρήσουμε προς ένα κίνημα που θα δει τους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών να μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό ακριβώς ζητείται από όλους τους Αυστραλούς να εξετάσουν στη “Δήλωση από την Καρδιά”:”Αναλογικά, είμαστε ο πιο φυλακισμένος λαός στον πλανήτη. Δεν είμαστε ένας εγγενώς εγκληματικός λαός. Τα παιδιά μας είναι αποξενωμένα από τις οικογένειές τους… Αυτό είναι το μαρτύριο της αδυναμίας μας. Επιδιώκουμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για να ενδυναμώσουμε το λαό μας να πάρει τη θέση που του αξίζει στη χώρα μας”.

Μαζί με άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες ζητάμε από τους πιστούς μας να ασχοληθούν σοβαρά με το ερώτημα του Δημοψηφίσματος -στο οποίο οι Αυστραλοί πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις 14 Οκτωβρίου 2023- για τη συνταγματική αναγνώριση και τη Φωνή στο Κοινοβούλιο. Είναι η ειλικρινής προσευχή μας προς τον αγαπημένο μας Θεό, ώστε όλα τα ανθρώπινα όντα να απολαμβάνουν στο έπακρο το πολυτιμότερο δώρο του αποτυπώματος του Θεού μέσα τους και η δέσμευσή μας για μια πιο ανθρώπινη συνύπαρξη να ενισχυθεί, ώστε να αντανακλά πιο αυθεντικά την έμφυτη αλληλεγγύη μας προς όλη την ανθρωπότητα.