Βιωματικά Εργαστήρια για μαθητές και Masterclass Ελληνικής Παλαιογραφίας από το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης
Το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης για την περίοδο των ανοιξιάτικων σχολικών διακοπών προτείνει δύο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια για μαθητές ηλικίας 7 έως 14 ετών.
Το πρώτο έχει τίτλο: «Γράμματα του Ολύμπου: Ένας οδηγός στα ελληνικά για τα παιδιά!».
Πρόκειται για ένα βιωματικό Εργαστήριο που φιλοδοξεί να «ταξιδέψει» τους συμμετέχοντες εκκολαπτόμενους ιστορικούς στην Αρχαία Ελλάδα για να μάθουν πώς οι αρχαίοι Έλληνες έγραφαν γράμματα και ξόρκια και να δοκιμάσουν να μιλήσουν λίγο σε αυτή τη συναρπαστική γλώσσα.
Στη συνέχεια, μαζί με τους συντονιστές του Εργαστηρίου θα εξερευνήσουν τις αίθουσες του Ελληνικού Μουσείου και θα αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που έχουν απομείνει σε αρχαία αντικείμενα -όπως ακριβώς θα έκανε ένας ιστορικός- πριν γράψουν τα δικά τους κωδικοποιημένα μηνύματα χρησιμοποιώντας το ελληνικό αλφάβητο και σχεδιάσουν έναν λαβύρινθο σε πραγματικό πάπυρο.
Τέλος, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν το δικό τους αρχαίο κέρινο δισκίο για να το πάρουν μαζί τους στο σπίτι, συνεχίζοντας από εκεί το ταξίδι τους στα αρχαία ελληνικά.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, 10:15πμ.-12:00μμ., στο Ελληνικό Μουσείο, 280 William St., στο κέντρο της Μελβούρνης.
Το δεύτερο Εργαστήριο με τίτλο «Σπάζοντας το παρελθόν», προσκαλεί τους επίδοξους εκπαιδευόμενους αρχαιολόγους να δημιουργήσουν, να σπάσουν και να συναρμολογήσουν ένα αντικείμενο ξεκλειδώνοντας την ιστορία.
Ο στόχος του δημιουργικού αυτού εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες το πώς οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν τα μυστικά των ανθρώπων του παρελθόντος μέσα από τα αντικείμενα που αυτοί άφησαν πίσω τους.
Οι νεαροί εκπαιδευόμενοι αρχαιολόγοι, αντλώντας έμπνευση από αρχαία μοτίβα και σύμβολα, θα ζωγραφίσουν μια ιστορία πάνω στη μικρογραφία ενός αγγείου ή πιάτου. Στη συνέχεια, προσομοιώνοντας τη φθορά του χρόνου, θα σπάσουν προσεκτικά το κομμάτι τους και στο τελευταίο βήμα, θα ανακαλύψουν από πρώτο χέρι πώς οι αρχαιολόγοι ανακατασκευάζουν σχολαστικά τα αντικείμενα επαναφέροντας το κεραμικό τους στην παλιά του αίγλη με τη βοήθεια έμπειρου προσωπικού.
Tο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου, 10:15πμ.-12:00μμ., στο Ελληνικό Μουσείο, 280 William St., στο κέντρο της Μελβούρνης.
Ένα δίωρο σεμινάριο εξειδίκευσης (masterclass) στην ελληνική παλαιογραφία, ιδανικό για σπουδαστές Κλασικών Σπουδών, Αρχαιολογίας, Ελληνικών και Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, προσφέρει το Ελληνικό Μουσείο, το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, στις 11πμ.
Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε επί χιλιετίες και το αλφάβητό της υπέστη πολλές αλλαγές πριν από την εφεύρεση της τυπογραφίας. Σήμερα, οι μαθητές σπάνια μαθαίνουν να διαβάζουν την αρχαία γλώσσα από τα πρωτότυπα κείμενα, αλλά μάλλον από τις μεταγραφές τους, καθώς τα πρωτότυπα κείμενα είναι συχνά ακατανόητα χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση στην παλαιογραφία – τη μελέτη των αρχαίων μορφών γραφής.
Σε αυτό το Masterclass οι συμμετέχοντες θα μάθουν να αναγνωρίζουν τις πιο συνηθισμένες και πιο αινιγματικές καλλιγραφικές μορφές, αντικαταστάσεις γραμμάτων, συντομογραφίες και σημειώσεις που συναντώνται σε όλη την ιστορία της ελληνικής γραφής, με έμφαση στα χειρόγραφα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν αυθεντικά κείμενα από τη συλλογή του Ελληνικού Μουσείου, θα μάθουν για την ιστορία του ελληνικού αλφαβήτου και τις μεθόδους χρονολόγησης με τη χρήση της παλαιογραφίας, θα εξασκηθούν στην ανάγνωση και τη γραφή σε πάπυρο σε διάφορα στυλ και θα φύγουν εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα εργαλεία για την περαιτέρω ενασχόλησή τους με την παλαιογραφία. Η παρακολούθηση αυτού του σεμιναρίου προϋποθέτει μια βασική εξοικείωση με το ελληνικό αλφάβητο.
*Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια για το σεμινάριο και τα μαθητικά εργαστήρια, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου https://www.hellenic.org.au
Πηγή: Νέος Κόσμος
Σχόλια Facebook