Η ΕΕ απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη για απαράδεκτες ενέργειες κυβέρνησης Αιθιοπίας σε βάρος ελληνικής Κοινότητας

Απάντηση Ύπατου Εκπροσώπου σε ερώτηση του του ευρωβουλευτή Μ.Κεφαλογιάννη με θέμα “Απαράδεκτες ενέργειας της κυβέρνησης της Αιθιοπίας κατά της ελληνικής κοινότητας”.

Ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κ. βουλευτή για το γεγονός ότι έθεσε υπόψη της Επιτροπής την κατάσταση του τοπικού ελληνικού σχολείου της Αντίς Αμπέμπα.
Η ΕΥΕΔ είχε συχνές επαφές με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αντίς Αμπέμπα και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ σχετικά με την κατάσταση αυτή.
Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αντίς Αμπέμπα βρίσκεται σε στενή επαφή με την ελληνική πρεσβεία σχετικά με το θέμα αυτό και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της και την υποστήριξή της στις επαφές με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας.
Η Επιτροπή εκφράζει την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί κατάλληλη λύση για την ελληνική κοινότητα της Αιθιοπίας και θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση.

Η Ερώτηση του ευρωβουλευτή Μ.Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τις απαράδεκτες ενέργειες της αιθιοπικής κυβέρνησης να οικειοποιηθεί το σχολικό συγκρότημα του Ελληνικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπα που αποτελεί ιδιοκτησία της Ελληνικής Κοινότητας της Αιθιοπίας κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Συντονισμένη προσπάθεια αρπαγής του Ελληνικού Σχολείου της Αιθιοπίας από την κυβέρνηση της χώρας που κλιμακώθηκε με την εισβολή στο χώρο ένοπλων αστυνομικών, καταγγέλλει η Ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα.

Η Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία ιδρύθηκε το 1910 και την ίδια εποχή άρχισε να λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο με δωρεές των παροίκων. Από το 1950 λειτουργούσε εξατάξιο Γυμνάσιο. Τα οικόπεδα των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας έχουν αγοραστεί από το υστέρημα των Ελλήνων παροίκων ενώ τα σχολικά κτίρια συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου του κοινοτικού οικοτροφείου έχουν κατασκευαστεί με δωρεές Ελλήνων- μεγάλων ευεργετών της ελληνικής κοινότητας της Αντίς Αμπέμπα. Σήμερα το σχολείο είναι αγγλόφωνο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με 1.400 μαθητές μεταξύ των οποίων 20 Έλληνες.

Μετά τις απαράδεκτες ενέργειες της αιθιοπικής κυβέρνησης να οικειοποιηθεί το σχολικό συγκρότημα της Ελληνικής Κοινότητας στην Αιθιοπία προσπαθώντας να αλλάξει αυθαίρετα το διοικητικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από μέλη της ελληνικής κοινότητας, ενέργειες για τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη και η υπόθεση εκκρεμεί, οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλλαν στο σχολικό συγκρότημα και απείλησαν την Ελληνίδα πρέσβη.

Όπως καταγγέλλεται, η αιθιοπική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να οικειοποιηθεί το ελληνικό σχολικό συγκρότημα, που βρίσκεται σε οικόπεδο 30.000 στρεμμάτων, καθώς βρίσκεται σε πολύ καλή περιοχή με έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Έχει ενημερωθεί για τα παραπάνω συμβάντα στην Αντίς Αμπέμπα και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για να αποφευχθεί ο προφανής στόχος της αιθιοπικής κυβέρνησης να οικειοποιηθεί το Σχολικό Συγκρότημα της Ελληνικής Κοινότητας που αποκτήθηκε από την ίδια και αποτελεί ιδιοκτησία της;»