Βασιλική Βουτζαλή: «Μια εμπειρία που αξίζει τον κόπο», η ποδηλατική διαδρομή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό μίλησε η Βασιλική Βουτζαλή (Vasiliki Voutzali), για την ποδηλατική διαδρομή υπεραντοχής που πραγματοποίησε μαζί με μία παρέα πέντε ποδηλατών από το Λονδίνο έως την Αθήνα, σε μία προσπάθειά τους να στηρίξουν το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με σύνθημα «ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΠΙΣΩ» (BRING THEM BACK).
Η εξαντλητική αυτή ποδηλατική διαδρομή -η οποία υποστηρίζεται από την Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ( British Committee for the Reunification of the Parthenon Marbles – BCRPM)- ξεκίνησε από το Βρετανικό Μουσείο και κατέληξε έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.
Στις 5 Αυγούστου, οι ποδηλάτες ξεκίνησαν την ποδηλατική τους διαδρομή στις 5.22πμ. έξω από τις πύλες του Βρετανικού Μουσείου, αφού πρώτα επισκέφθηκαν τον χώρο του Μουσείου για να δουν τα Γλυπτά.
Κατά τη διάρκεια της ποδηλατικής τους διαδρομής, ταξιδέψαν σε δέκα χώρες, σε διάστημα δύο εβδομάδων.
«Η πρώτη χώρα που επισκεφθήκαμε μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η Γαλλία, φθάνοντας στην περιοχή Calais της από την περιοχή Dover του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω πλοίου. Στη συνέχεια, κάναμε την πρώτη επίσημη στάση μας στην πόλη Mons του Βελγίου, για να επισκεφθούμε την οδό Μελίνα Μερκούρη (Melina Mercouri St.)» δήλωσε η Βουτζαλή στον «Νέο Κόσμο», επισημαίνοντας ότι η Μελίνα Μερκούρη ήταν η πρώτη «που μίλησε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».
«Θέλαμε να δείξουμε στους συμμετέχοντες τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική νοοτροπία, ώστε να υποστηρίξουν την εκστρατεία με σύνθημα «ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΠΙΣΩ»(BRING THEM BACK)».
Μάλιστα, η Βουτζαλή πρόσθεσε, ότι δύο από τους ποδηλάτες που συμμετείχαν στη διαδρομή υπεραντοχής και, πιο συγκεκριμένα, ο Paul Adelson και ο Pierluigi Talamona, επέστρεψαν στο Λονδίνο από την πόλη Mons του Βελγίου, ενώ η ίδια και ο Διονύσης Καρτσάμπας (από την Ελλάδα), μαζί με τον Christopher Ross Bennett (από τη Νέα Ζηλανδία) και τον Steffen Streich (από τη Γερμανία) συνέχισαν την πορεία τους προς την Αθήνα.
Στη συνέχεια, οι τέσσερις ποδηλάτες κατευθύνθηκαν προς το Λουξεμβούργο, το Μόναχο στη Γερμανία -όπου επισκέφθηκαν ένα ελληνικό εστιατόριο– και την Αυστρία.
Έπειτα, φθάνοντας στη Βουδαπέστη στην Ουγγαρία, επισκέφθηκαν ένα ελληνόφωνο χωριό με την ονομασία Belogiannis, το οποίο μάλιστα η Βουτζαλή θεώρησε ότι ήταν και το αποκορύφωμα της ποδηλατικής της διαδρομής.
Η ίδια ανέφερε ότι ακολουθώντας τους Χάρτες της Google (Google Maps), κατέληξαν σε κάτι χωράφια όπου είδαν μυριάδες ζώα και πλάσματα (αγριογούρουνα, ελάφια, κουνούπια, αράχνες κ.ά.), ενώ γύρω στις 11πμ. της ίδιας ημέρας, τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος του χωριού Belogiannis, ο οποίος τους εξήγησε ότι η πορεία που ακολούθησαν επρόκειτο για μια δασική πεδιάδα, χωρίς δρόμο.
«Όταν φτάσαμε στο χωριό, οι ντόπιοι μας υποδέχτηκαν με δάκρυα στα μάτια, καθώς ήταν απίστευτα συγκινημένοι από αυτό που κάναμε για την Ελλάδα», πρόσθεσε η Βασιλική Βουτζαλή.
Μετά τη Βουδαπέστη, συνέχισαν προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και, τέλος, την Ελλάδα.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας, όπου μας έβλεπαν οι άνθρωποι να κάνουμε ποδήλατο, ρωτούσαν από πού είμαστε, γιατί ήμασταν εκεί. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή, για να μοιραστούμε τον σκοπό της ποδηλατικής αυτής διαδρομής, και να διαδώσουμε το μήνυμα της σημασίας του αιτήματος ‘ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΠΙΣΩ’», σχολίασε η Βουτζαλή.
Επιπλέον συμπλήρωσε, ότι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες έκαναν την ήδη απαιτητική ποδηλατική διαδρομή υπεραντοχής, ακόμη πιο δύσκολη.
«Κανονικά, αυτή την εποχή, θα περίμενε κανείς να έχει ηλιοφάνεια και 30 βαθμούς Κελσίου. Για εμάς ο καιρός είχε έντονα χαρακτηριστικά χειμώνα, με δυνατή βροχή και θερμοκρασίες 5-8 βαθμών Κελσίου», μας είπε η Βουτζαλή.
«Θυμάμαι ότι δάκρυσα μόλις είδαμε την πινακίδα στα σύνορα της Ελλάδας, γνωρίζοντας πόσα υπομείναμε για να φτάσουμε εκεί. Δακρύζω ακόμα και τώρα που το θυμάμαι», συμπλήρωσε.
Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε απολαυστική τη συνολική εμπειρία του ταξιδιού, λέγοντας ότι, ταυτόχρονα, ανέπτυξε έναν «φιλικό ανταγωνισμό» με τους υπόλοιπους ποδηλάτες «για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο Μουσείο της Ακρόπολης».
Οι Streich, Bennett και Βουτζαλή έφτασαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, με αυτή τη σειρά, το πρωί της 17ης Αυγούστου, ενώ ο Καρτσάμπας κατάφερε και έφτασε λίγο αργότερα, στις 19 του μήνα.
Κατά μέσο όρο διένυσαν μία απόσταση 3.500 χιλιομέτρων, με την Βουτζαλή να διανύει μία απόσταση 3.650 χιλιομέτρων.
«Το ζητούμενο ήταν να δημιουργήσουμε όλοι τη δική μας πορεία, αλλά με τους ίδιους προορισμούς, οπότε κάποιοι διένυσαν μικρότερες αποστάσεις κατά τις διαδρομές τους σε σχέση με άλλους», είπε.
«Όταν φτάσαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης, μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στον χώρο. Μάθαμε για τα γλυπτά με τα λευκά χρώματα, τα οποία είναι αντίγραφα των αυθεντικών γλυπτών που είδαμε στο Βρετανικό Μουσείο».
Η ποδηλάτισσα εξήρε την εμπειρία, λέγοντας ότι κάθε μέρα αποτελούσε μία μοναδική περιπέτεια, όπου δεν ήξεραν τι θα έβλεπαν ή τι θα αντιμετώπιζαν.
«Στις δύσκολες στιγμές που νομίζαμε ότι δεν θα αντέξουμε άλλο, υπενθυμίζαμε στους εαυτούς μας γιατί το κάνουμε όλο αυτό, τους Έλληνες και τους φίλους που μας υποστήριζαν και αυτό μας έδινε δύναμη να συνεχίσουμε».
Στόχος είναι να καθιερωθεί η ποδηλατική διαδρομή, ως μία ετήσια παράδοση, με διεθνείς συμμετοχές, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να πραγματοποιούν είτε μέρος της διαδρομής είτε ολόκληρη τη διαδρομή.
«Πιστεύω ότι είναι μια εμπειρία που αξίζει τον κόπο για κάθε άνθρωπο που αναζητά την περιπέτεια», τόνισε η Βουτζαλή.
«Ακόμη και αν πραγματοποιήσετε μόνο ένα τμήμα του ταξιδιού και όχι ολόκληρη τη διαδρομή των 3.500 χιλιομέτρων που διανύσαμε εμείς, μπορείτε να γίνετε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας και να απολαύσετε την εμπειρία».
Πηγή: neoskosmos.com
Σχόλια Facebook