Τεχνητή νοημοσύνη: Πλαίσιο ζητούν 10 διεθνή μέσα ενημέρωσης και ενώσεις
Αθήνα.- Δέκα διεθνείς όμιλοι μέσων ενημέρωσης, δημοσιογραφικές και εκδοτικές ενώσεις με ανοικτή επιστολή τους καλούν τους πολιτικούς ηγέτες και τις εθνικές κυβερνήσεις να συνεργαστούν προκειμένου να ρυθμίσουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον τομέα της πληροφόρησης από τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Διότι η απειλή για τη δημοσιογραφία είναι υπαρξιακή. Και η «αυτορρύθμιση», για την οποία πιέζει ο τεχνολογικός κλάδος, δεν παρέχει καμία εγγύηση για τη διασφάλιση της ελεύθερης και αξιόπιστης πληροφόρησης και ενημέρωσης, όρων και προϋποθέσεων εκ των ων ουκ άνευ για τη λειτουργία και την ποιότητα κάθε Δημοκρατίας.
Την επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, υπογράφουν ο αμερικανικός όμιλος μέσων Gannett/USA Today Network, τα διεθνή πρακτορεία τύπου Associated Press (AP) και Agence France Presse (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP), τα φωτογραφικά πρακτορεία Getty Images και European Pressphoto Agency (EPA) και επίσης οι επαγγελματικές οργανώσεις European Publishers’ Council, National Press Photographers Association, National Writers Union, The Authors Guild και News Media Alliance.
«Νομοθετική ρύθμιση επειγόντως»
«Υποστηρίζουμε την υπεύθυνη πρόοδο και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά πιστεύουμε ταυτόχρονα ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιεχομένου που εξουσιοδοτεί τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Η νομοθετική ρύθμιση είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στα μέσα ενημέρωσης», υπογραμμίζουν οι συνυπογράφοντες.
Οι δέκα όμιλοι εξηγούν ότι «ακόμα κι αν δεν υπάρχει κακόβουλη πρόθεση, πολλές παραγωγικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και συνθετικά μοντέλα επεξεργασίας της γλώσσας υποπίπτουν σε κρίσιμα λάθη που έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός από τη διάδοση, την ανακύκλωση και αναπαραγωγή προκαταλήψεων και ενίοτε μισαλλόδοξων αντιλήψεων, τη μετάδοση ψευδών πληροφοριών και την επινόηση και διάδοση ανυπόστατων γεγονότων».
Οι επαγγελματίες της πληροφορίας θεωρούν ότι η υιοθέτηση ρυθμιστικών μέτρων που θα λειτουργούν ως υπερεθνική νομοθεσία και δικλίδα ασφαλείας για τις χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ενημέρωση των πολιτών, θα προστατεύσει πρώτα απ’ όλα το κύρος του κλάδου, που λόγω της αλματώδους τεχνολογικής προόδου και της τεράστιας διάδοσης ανεξέλεγκτων ή και υποβολιμαίων πληροφοριών μέσω των κοινωνικών δικτύων, αμφισβητείται όλο και περισσότερο παγκοσμίως.
Διαφάνεια και έλεγχος
Ως εκ τούτου ζητούν «διαφάνεια» σχετικά με τις μεθόδους εκπαίδευσης και κατάρτισης όσων καταγίνονται με εφαρμογές ΑΙ σε μέσα ενημέρωσης και σε διαύλους επικοινωνίας εν γένει. Μεγάλη έμφαση δίνουν στην εξασφάλιση της ρητής και σαφούς συγκατάθεσης όσων κατέχουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε όσους έχουν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενό τους (μιλάμε για φωτογραφίες ή για άρθρα δημοσιευμένα στον τύπο) σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ΑΙ.
Οι υπογράφοντες ζητούν επίσης να αναφέρονται και να προσδιορίζονται με σαφήνεια όλο το περιεχόμενο που χρησιμοποιείται ή ανταλλάσσεται με ηλεκτρονική μορφή, «συμπεριλαμβανομένου εκείνου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη».
Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί ώστε οι πάροχοι μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης να λαμβάνουν τα οφειλόμενα μέτρα για την εξάλειψη της μεροληπτικής προσέγγισης θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παραπληροφόρηση του κοινού μέσω των υπηρεσιών τους».
Ανεπαρκής η αυτορρύθμιση
Οι δέκα όμιλοι που υπογράφουν την ανοικτή επιστολή θεωρούν ότι η θέσπιση κανονιστικού πλαισίου θα αποτρέψει την έλευση ενός δυστοπικού μέλλοντος, όπου οι όμιλοι ΜΜΕ δεν θα μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν τη δημοσιογραφία για να παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες στους πολίτες. Ήδη ο κλάδος της ενημέρωσης έχει μείνει πολύ πίσω συγκριτικά με τον κλάδο της τεχνολογίας, δεδομένου ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν προσελκύσει δισεκατομμύρια επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών, με την Google και τη Microsoft να πρωτοστατούν.
Οι μεγάλες εταιρείες στον τομέα έχουν σχηματίσει ενώσεις και συνασπισμούς, όπως η Partnership on AI και το Frontier Model Forum, και πιέζουν σε μεγάλο βαθμό για αυτορρύθμιση. Τον Ιούλιο δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα όπως η υδατογράφηση περιεχομένου τεχνητής νοημοσύνης και υποσχέθηκαν να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση. Ήταν μια υπόσχεση γενική κι αόριστη όμως, δίχως δηλαδή να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα.
Ελάχιστα, εξάλλου, ενδιαφέρονται οι τεχνολογικοί όμιλοι για το ακανθώδες ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Και ευλόγως θα επιθυμούσαν να το παρακάμψουν, διότι η παραγωγή και διανομή «περιεχομένου» είναι αγαθά που κοστίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του έτους σε δημόσια διαβούλευση στην Αυστραλία η Google ζήτησε μια εξαίρεση «δίκαιης συναλλαγής» στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, που θα της επιτρέπει την ελεύθερη (δηλαδή δωρεάν) συλλογή δεδομένων και περιεχομένου από ομίλους ΜΜΕ για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Πηγή: ΟΤ.gr/in.gr
Σχόλια Facebook