Στα «σκαριά» το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο
Τα δικά του μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό επιχειρεί να στείλει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας σταθερά να τονίσει τον ρόλο της Αγκυρας και να υπενθυμίσει τη σημασία της χώρας του σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Για τον Ερντογάν οι χαμηλοί τόνοι στα ελληνοτουρκικά, αλλά και η βελτίωση των σχέσεων με όλους τους γείτονες της Τουρκίας, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, δείχνει να είναι η κυρίαρχη διπλωματική επιλογή στην παρούσα φάση.
Με τον ίδιο να σημειώνει στη 14η Διάσκεψη των Πρέσβεων στην Αγκυρα πως η Τουρκία είναι μια χώρα «play maker», που παίζει ρόλο και στο πεδίο και στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων.
«Δεν επιδιώκουμε να τσακωθούμε με κανέναν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σε μια δήλωση που αφορά και την Ελλάδα, επιμένοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αυξήσει τον αριθμό των φίλων της.
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με κανέναν, ειδικά με τους γείτονές μας. Είμαστε έτοιμοι να βρούμε ένα κοινό σημείο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας.
Ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο που Ελλάδα και Τουρκία έχουν προγραμματίσει ήδη έναν οδικό χάρτη διαλόγου και τα ραντεβού είναι έτοιμα να κλειστούν στις ατζέντες Μητσοτάκη και Ερντογάν, αλλά και των αρμόδιων υπουργών που θα φέρουν εις πέρας την προετοιμασία των συνομιλιών.
Στόχος των δύο πλευρών, όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι η άμεση εξεύρεση λύσεων, αλλά η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος λύσεων.
Με πρώτη επιδίωξη την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η οποία είχε πνιγεί στα τρία και πλέον χρόνια έντασης.
Σημειώνεται δε ότι η Αθήνα δεν συζητά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και δεν υποχωρεί στις κόκκινες γραμμές της, ενώ η Αγκυρα επιμένει στις θέσεις της. Επίσης, διατηρεί τις αιτιάσεις της και σημειώνει ότι δεν θα κάνει πίσω στα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Προϋπόθεση για τον διάλογο ο οποίος μπορεί να διατηρήσει τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να προλάβει αχρείαστες εντάσεις, εφόσον και οι δύο πλευρές θέλουν να τις αποφύγουν, είναι η διατήρηση του καλού κλίματος και των χαμηλών τόνων.
Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται και πιο συχνές συναντήσεις όχι μόνο των υπουργών Εξωτερικών αλλά και των ηγετών των δύο χωρών.
Στόχος η συνεργασία
Ετσι, Μητσοτάκης και Ερντογάν μετά τη συνάντηση στο Βίλνιους αναμένεται να συναντηθούν και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, ενώ αναζητείται χρόνος για να οριστεί μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γεραπετρίτη και Φιντάν, νωρίτερα.
Αυτό είναι το πρώτο ορόσημο, για να ακολουθήσει περί τα τέλη Νοεμβρίου και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που ανακοινώθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Μια συνάντηση στην οποία θα συμμετέχει και σημαντικός αριθμός υπουργών με στόχο την προώθηση της διμερούς συνεργασίας. Στην ατζέντα και ο ορισμός μιας συνάντησης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που διενεργούνται από τα υπουργεία Αμυνας και ήδη έχουν συζητήσει σχετικά Δένδιας και Γκιουλέρ.
Την ευθύνη για τον διάλογο Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν αναθέσει στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, ενώ μένει να φανεί πώς και πότε θα προχωρήσει και το τραπέζι των διερευνητικών που μάλλον οδεύει προς αναβάθμιση εκπροσώπησης και από την ελληνική πλευρά, αφού αναμένεται να μπει στον διάλογο και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Να σημειωθεί ότι χθες συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με την ανακοίνωση να μην έχει αναφορά στην Ελλάδα. Αντίθετα, γίνεται αναφορά στα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και στην αποφασιστικότητα για την τήρησή της σύμφωνα με τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους.
Πηγή: in.gr
Σχόλια Facebook