Οι Βορειοηπειρώτες της Αμερικής αποχαιρέτησαν τον πρόεδρό τους

Το στεφάνι με την σημαία της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Νέα Υόρκη.- Με την σημαία της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου αποχαιρέτησαν οι συγγενείς, οι φίλοι, καθώς επίσης τα στελέχη και τα μέλη τον πρόεδρο του ιστορικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» της Νέας Υόρκης Ευθύμιο Παπαδημήτρη (Thimio Papadhimitri).

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» το πρωί της Τρίτης, 1ης Αυγούστου 2023, έχασε την άνιση μάχη με την ανίατη ασθένεια σε ηλικία 65 ετών.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Τετάρτης, 2ας Αυγούστου 2023 προσήλθαν συντετριμμένοι στο Γραφείο Τελετών «O’Shea-Hoey Funeral Home Inc» στην Αστόρια για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο π. Νικόλαος Πάρος, ο οποίος τέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία εξήρε την προσφορά του Ευθυμίου Παπαδημήτρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι τρεις πλευρές του Γραφείου είχαν καλυφθεί με πολύχρωμα στεφάνια, μεταξύ των οποίων και ένα στεφάνι το οποίο αναπαράστησε την σημαία της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Πρόκειται για μια σπάνια – αν όχι την μόνη – πρωτοβουλία των τελευταίων δεκαετιών που ήρθε να υπενθυμίσει στους Βορειοηπειρώτες και στους φίλους τους ότι ο αείμνηστος ήταν μεγάλος αγωνιστής για το Βορειοηπειρωτικό.

Οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και «Θυγατέρες της Ηπείρου», Χαράλαμπος Μέλλος και Θάλεια Στυλιανού, αντίστοιχα, οι οποίοι εκπροσώπησαν τους προέδρους που βρίσκονται με διακοπές στην γενέτειρα, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την θλίψη για τον θάνατο του προέδρου τους Ευθυμίου Παπαδημήτρη.

Ο Ευθύμιος, όπως επεσήμαναν, εκλέχτηκε την Πρωτομαγιά του 2022 και ξεκίνησε την θητεία του δυναμικά και με μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σε λιγότερους από τέσσερις μήνες κατάφεραν να διοργανώσουν το Ηπειρώτικο Γλέντι το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία.  Το βράδυ εκείνο ο Ευθύμιος αισθάνθηκε αδιαθεσία και από τότε ξεκίνησε και ο Γολγοθάς του.

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αν και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και κατέστη μη αναστρέψιμη, οι Σύλλογοι δεν προχώρησαν στην αντικατάστασή του και έτσι ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος τον οποίο αποχαιρέτησαν με τις δέουσες τιμές οι Βορειοηπειρώτες και κατ΄ επέκταση οι Ηπειρώτες της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Το πρωί της Πέμπτης, 3 Οκτωβρίου 2022 οι συγγενείς και οι φίλοι συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς και παρακολούθησαν με θλίψη και συγκίνηση την Εξόδιο Ακολουθία που τέλεσε ο π. Νικόλαος Πάρος και στην συνέχεια μετέβησαν στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στο East Elmhurst και του απηύθυναν το στερνό αντίο.

Από την Σωπική στο αμερικανικό όνειρο

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης (Thimio Papadhimitri) γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1958 στην Σωπική, του Πωγωνίου της Βορείου Ηπείρου και ήταν το τρίτο από τα τέσσερα τέκνα του ζεύγους Βασιλείου και Δημητρώς Παπαδημήτρη.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Ευθυμίου Παπαδημήτρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι αείμνηστοι γονείς του παρά την ανέχεια και τις στερήσεις του δικτατορικού καθεστώτος μεγάλωσαν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να αποκτούν τις δικές τους οικογένειες και να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο.

Ο Ευθύμιος αποφοίτησε από το μουσικό λύκειο και διετέλεσε μουσικοδιδάσκαλος. Παράλληλα ασχολήθηκε με τα κοινά και μάλιστα είχε διατελέσει πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της Σωπικής.

Τον Φεβρουάριο του 1991 την ώρα που κατέρρεαν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και το ίδιο το σταλινικό καθεστώς, η οικογένεια Παπαδημήτρη αναζήτησε τον ήλιο της ελευθερίας στην Αθήνα.

Στις 26 Δεκεμβρίου 1991 ο Ευθύμιος χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς του Κωνσταντίνα το γένος Τάτο που κατάγονταν από το Βεράτιο και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης με την σύζυγό του Κωνσταντίνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, την Δήμητρα και τον Χρήστο και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Η Δήμητρα σπούδασε οικονομικές επιστήμες, ενώ ο Χρήστος μαθηματικά.

Το 1996 ο Ευθύμιος ήρθε με την οικογένειά του για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική και εγκαταστάθηκαν στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια.

Μετά από δύο χρόνια αξιώθηκε να φέρει τους γονείς του και τα αδέλφια του και ξεκίνησαν εκ νέου τον αγώνα για την εκπλήρωση των ονείρων τους.

Ο Ευθύμιος ασχολήθηκε με τις οικοδομές και με την πάροδο του χρόνου δημιούργησε την δική του εταιρεία.

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης με τους γονείς του Βασίλειο και Δημητρώ Παπαδημήτρη, την σύζυγό του Κωνσταντίνα και τα παιδιά του Δήμητρα και Χρήστο Παπαδημήτρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Από τις πρώτες ημέρες που ήρθαν στην Αστόρια συνδέθηκαν με τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου» διότι ήθελαν τα παιδιά τους να διατηρήσουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Και τα κατάφεραν όσο ελάχιστοι, διότι και τα δύο τους τέκνα ομιλούν άπταιστα την ελληνική γλώσσα.

Η αγάπη του για την ιδιαίτερή του πατρίδα την Σωπική και κατ’ επέκταση την Βόρειο Ήπειρο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις πρωτοβουλίες του για την διοργάνωση πολιτιστικών και ερανικών εκδηλώσεων για την ανοικοδόμηση των εκκλησιών, την διάνοιξη δρόμων και την υδροδότηση των χωριών.

Ο Ευθύμιος υπηρέτησε τον Σύλλογο από διάφορα αξιώματα, μεταξύ των οποίων και του προέδρου των Βορειοηπειρωτών.

Την Πρωτομαγιά του 2022 η γενική συνέλευση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» τον εξέλεξε πρόεδρο και μαζί με το νέο συμβούλιο χάραξαν μια ξεκάθαρη στρατηγική και τακτική για την πρόοδο του ιστορικού συλλόγου.

Τον Οκτώβριο του 2022 διοργάνωσαν με επιτυχία το Ηπειρώτικο Γλέντι στην Αστόρια. Λίγες ημέρες μετά το γλέντι ο Ευθύμιος αισθάνθηκε αδιαθεσία και οι θεράποντες ιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από μια επιθετική μορφή του καρκίνου του εγκεφάλου.

Υποβλήθηκε στις ενδεδειγμένες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες και ο Ευθύμιος αγωνίστηκε όσο ελάχιστοι για να κρατηθεί στην ζωή. Δεν γόγγυξε ποτέ και με την καρτερία με την οποία αντιμετώπισε την ασθένεια έδινε κουράγιο σε συγγενείς και φίλους.

Πηγή: anamniseis.net