Πώς αλλάζει ραγδαία το κλίμα σε ολόκληρο τον πλανήτη – Μεγάλες καταστροφές από Ελλάδα μέχρι Καναδά
Κάυσωνες, τυφώνες, ξηρασία, πυρκαγιές, η κλιματική αλλαγή αφήνει κάθε μέρα το δακτυλικό της αποτύπωμα σε κάθε γωνιά της Γης – Οι ειδικοί περιέγραψαν τον Ιούλιο του 2023 ως τον πιο ζεστό μήνα
Ολόκληρος ο πλανήτης, από τον Καναδά ως την Κίνα, και από την Ισπανία ως την Κίνα, βιώνει τον τελευταίο μήνα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία μας υπενθυμίζουν πως η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και αφήνει κάθε μέρα το δακτυλικό της αποτύπωμα με τις θερμοκρασίες να εκτοξεύονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γης ενώ σε μερικές περιπτώσεις τις υψηλές θερμοκρασίες ακολουθούν ισχυρές καταιγίδες που προκαλούν μεγάλες καταστροφές στο πέρασμά τους.
Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει εδώ και καιρό πιο έντονες και ακραίες καιρικές συνθήκες, ωστόσο, λίγοι περίμεναν πως τα τόσο έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα θα έκαναν τόσο γρήγορα την εμφάνισή τους στον πλανήτη μας. Ευρωπαίοι επιστήμονες την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι ο Ιούλιος ήταν σχεδόν σίγουρα ο πιο ζεστός μήνας όλων των εποχών ενώ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και «η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έχει φτάσει».
Οι ειδικοί περιέγραψαν τον Ιούλιο του 2023 ως τον πιο ζεστό μήνα. Από τις 30 πιο ζεστές ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ, οι 21 σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν τουλάχιστον 0,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2019, τον προηγούμενο θερμότερο μήνα που έχει καταγραφεί και είναι πιθανό να ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Πλημμύρες και καύσωνες στην Ασία
Για παράδειγμα, η Ασία, θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και έχει δει ακραίες υψηλές θερμοκρασίες από τη μία και θανατηφόρες πλημμύρες από την άλλη. Πολλές ασιατικές χώρες έχουν πληγεί από έντονους καύσωνες που σαρώνουν το βόρειο ημισφαίριο τις τελευταίες εβδομάδες. Οι προειδοποιήσεις για θερμοπληξία εκτοξεύτηκαν στην Ιαπωνία και την Κίνα, όπου τα επίπεδα του υδράργυρου εκτινάχθηκαν στα ύψη πέρα από τους 50 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, σημειώνονται βροχοπτώσεις – ρεκόρ, που ακολουθούν την παρατεταμένη ακραία ζέστη.
Αυτή την στιγμή, ολόκληρες ζώνες της βόρειας Κίνας έχουν καλυφθεί από καφεκίτρινα νερά, λόγω του τυφώνα τυφώνα Ντοκσούρι στα οποία επιπλέουν τόνοι απορριμμάτων, μετά την «ιστορική» βροχόπτωση που έπληξε τις τελευταίες ημέρες το Πεκίνο και τα περίχωρά του. Η μετεωρολογική υπηρεσία του Πεκίνου ανέφερες σήμερα ότι οι βροχές που έπληξαν την κινεζική πρωτεύουσα ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 140 ετών – από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία.
Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, διασώστες με φουσκωτές βάρκες βγήκαν στους δρόμους για να παραδώσουν τρόφιμα και νερό σε κατοίκους ενώ αυτοκίνητα, απορρίμματα και βιτρίνες καταστημάτων επιπλέουν στα βρώμικα νερά που έχουν κατακλύσει την κινεζική πρωτεύουσα.
Στην Ινδία, οι καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύονται από κατολισθήσεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους λόγω του τυφώνα Ντοκσούρι ενώ ίδια είναι η εικόνα και στις Φιλιππίνες.
Συναγερμός για τις υψηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, περίπου 180 εκατομμύρια Αμερικανοί – περίπου ο μισός πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών – βρίσκονται σε συναγερμό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Μόλις την περασμένη εβδομάδα στην Αριζόνα η άσφαλτος ανέπτυξε θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 60 βαθμών Κελσίου. Τέξας, Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Χιούστον είδαν τα θερμόμετρα να καταγράφουν θερμοκρασίες ρεκόρ. Παράλληλα, οι κάτοικοι του Καναδά ήρθαν αντιμέτωποι με βίαιες πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα γηςκαι οι οποίες προκλήθηκαν στην πλειονότητά τους από καταιγίδες.
«Ψήνεται» και η Ευρώπη
Ίδια είναι η εικόνα όμως και στην Ευρώπη. Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες με θερμοκρασίες – ρεκόρ που συνοδεύονται από μεγάλες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.
Η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη στα μέσα Ιουλίου με ένας πρωτοφανές κύμα καύσωνα και με θερμοκρασίες που άγγιξαν ακόμα και τους 46 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, ακραίες πυρκαγιές ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες δύσκολα μπορούσαν να ελεγχθούν με αποτέλεσμα να καούν χιλιάδες στρέμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου από 15 έως και 31 Ιουλίου εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 7 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαράς, Κάρυστος, Νέα Αγχίαλος, Ρόδος) που κατέκαψαν συνολική έκταση που προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα καύσωνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η Ισπανία. Θαραγόθα, Βαλένθια, Μούρθια, Μάλαγα βρίσκονται σε «πορτοκαλί συναγερμό» λόγω υψηλών θερμοκρασιών ενώ οι περιοχές Κορούνια, Λούγο, Αστούριας, Καντάβρια, Βιθκάγια, Γκιπούθκοα και Κανάρια νησιά τέθηκαν σε «κίτρινο συναγερμό» λόγω των ισχυρών ανέμων και των κυμάτων που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 5 μέτρα ύψος. Ο υδράργυρος αγγίζει ακόμα και τους 41 βαθμούς σε αυτές τις περιοχές αναγκάζοντας τους κατοίκους να αναζητούν απελπισμένοι μια ανάσα δροσιάς. Στα μέσα Ιουλίου ορισμένες περιοχές της Ισπανίας είδαν τον υδράργυρο να φτάνει ακόμα και τους 46 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα η Καταλονία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας σε 24 δήμους και ανακοινώνει περιορισμούς. Η κατανάλωση νερού περιορίζεται στα 200 λίτρα ανά κάτοικο την ημέρα. Στις αγροτικές περιοχές επιβάλλεται περιορισμός που επιτρέπει τη χρήση μόνο του 80% του νερού.
Αντιμέτωπη με καύσωνες και θερμοκρασίες – ρεκόρ ήρθε επίσης η Σικελία και η Σαρδηνία τον Ιούλιο με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμα και τους 48 βαθμούς Κελσίου. Η Σικελία ήρθε αντιμέτωπη με θηριώδεις φωτιές που για μέρες μαίνονταν ανεξέλεγκτες με αποτέλεσμα άνθρωποι να χάσουν τις ζωές τους, περιουσίες να καταστραφούν και χιλιάδες στρέμματα να γίνουν στάχτη.
Ίδια κατάσταση και στην Πορτογαλία. Η υγειονομική υπηρεσία DGS, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι καταγράφηκαν 238 θάνατοι που συνδέονται με τον καύσωνα από τις 7 μέχρι τις 13 Ιουλίου, ενώ μέχρι τις 18 Ιουλίου ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 1.063.
Για τους επιστήμονες η κλιματική αλλαγή αποτελεί ξεκάθαρα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Υπάρχουν όμως ορισμένοι που πιστεύουν ότι μπορεί να μην είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί η κλιματική κρίση ή να περιοριστούν ορισμένες από τις χειρότερες επιπτώσεις της σε περίπτωση που οι χώρες λάβουν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση των ρύπων, προτείνοντας τροποποιήσεις στις εργασιακές πρακτικές και στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται οι πόλεις.
Σχόλια Facebook