Βρέθηκαν τα γονίδια που επέτρεψαν στον άνθρωπο να σηκωθεί όρθιος

Η ανακάλυψη μπορεί να έχει και σημαντικές ιατρικές προεκτάσεις.

Η κρατούσα ανθρωπολογική θεωρία αναφέρει ότι πριν από περίπου 5-6 εκατ. έτη συνέβη ο διαχωρισμός του ανθρώπου από τους πιθήκους, εμφανίστηκε δηλαδή κάποιο είδος που πήρε διαφορετικό εξελικτικό μονοπάτι από τους πιθήκους (πιθανότατα τους χιμπατζήδες) και αποτέλεσε το πρώτο κλαδί στο δέντρο της ύπαρξης του ανθρώπου.

Η πιο κρίσιμη στιγμή σε αυτή πορεία, το σημείο που καμπής που μας ξεχώρισε από τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου ήταν όταν ο άνθρωπος σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να κινείται στα δύο του πόδια. Ο διποδισμός πιστεύεται ότι έκανε τους πρώτους ανθρώπους πιο προσαρμοστικούς σε διαφορετικά περιβάλλοντα ενώ παράλληλα απελευθέρωσε τα χέρια τους για να μπορούν με αυτά να φτιάξουν εργαλεία.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι εντόπισε τα γονίδια που μας επέτρεψαν να κινούμαστε όρθιοι.
Αυτά τα γονίδια πιστεύεται ότι διαμόρφωσαν τον ανθρώπινο σκελετό για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, «από το πλάτος των ώμων μας μέχρι το μήκος των ποδιών», σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιπλέον οι ερευνητές εντόπισαν τις γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με την αρθρίτιδα ανοίγοντας δυνητικά την πόρτα σε ένα μέλλον όπου οι γιατροί θα μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Οι ερευνητές στις αναλύσεις που έκαναν διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερη αναλογία πλάτους ισχίου προς ύψος έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα και πόνο στους γοφούς. Ομοίως, άτομα με υψηλότερη αναλογία μήκους οστού μηρού προς ύψος είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα στο γόνατο. Τα άτομα με υψηλότερη αναλογία μήκους κορμού προς
ύψος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη.

Naftemporiki.gr