Ολοκληρώθηκε η Διαβούλευση επί του Σ/Ν για την ψήφο των Αποδήμων

Επιμέλεια: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Αθήνα.- Ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί της Δευτέρας 17 Ιουλίου 2023 η Δημόσια Διαβούλευση στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών ”Άρση Περιορισμών για την  εγγραφή στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους  Εκλογέων Εξωτερικού”-  Άρθρο 1 Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού– Τροποποίηση άρθρων 2 και 4 ν. 4648/2019.

Συνολικά κατατέθηκαν 130 Σχόλια,  142 Σχόλια επί της Διαβούλευσης.

Στα σχόλια μπορεί κανείς να δεί πλήθος απόψεων περί του θέματος. Από την κάθετη άρνηση να αποφασίζουν οι Απόδημοι για την πολιτική ζωή της Ελλάδος μέχρι την θέσπιση -μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης-  “οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίζουν και να εκπροσωπούνται στην εθνική μας βουλή από απόδημους Έλληνες“, Σάββας Τσιτουρίδης.

Στο αναμεταξύ των δύο αυτών απόψεων, η πλειοψηφία των σχολιαστών Αποδήμων, χαιρετίζουν την άρση των περιορισμών και την ελεύθερη εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που προβλέπει το Νομοσχέδιο, ζητούν, όμως, να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος. Σημαντική απήχηση έχει και η  άποψη οι Απόδημοι να ψηφίζουν ως οι ετεροδημότες, βουλευτές της εκλογικής Περιφέρειας στην οποία είναι εγγεγραμμένοι.

Ενδεικτικά παραθέτουμε -επιπροσθέτως των όσων ήδη έχουμε καταχωρήσει- την άποψη της εκλεγμένης Γραμματέως του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου και αποσπάσματα διαφόρων άλλων, για τη διαμόρφωση μιάς σφαιρικής άποψης επί των προτάσεων και σκέψεων που έχουν κατατεθεί.

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την απόφαση κατάργησης των προϋποθέσεων του Νόμου 4648\2019 που θα συμβαδίζει πλέον με τα καθιερωμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ίδια θετική κατεύθυνση θα συντελούσε και η προβλεπόμενη, άλλωστε, από το Σύνταγμα της Ελλάδος, καθιέρωση της επιστολικής ψήφου που θα έδινε την ευχέρεια να μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Απόδημοι Ψηφοφόροι εξ αποστάσεως χωρίς πολυέξοδες και χρονοβόρες μετακινήσεις.

Ωστόσο, για την αθρόα συμμετοχή των Αποδήμων ψηφοφόρων θεωρούμε σκόπιμο η ψήφος τους να έχει ίση αξία με εκείνη των Ελλαδιτών ψηφοφόρων. Και, μάλιστα, με δυνατότητα εκλογής βουλευτών στις εκλογικές Περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι. Οι υποψήφιοι βουλευτές ομογένειας στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας ναι μεν είναι τιμητικό, αλλά θα ορίζονται από τον εκάστοτε αρχηγό κόμματος και είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν πράγματι, να εκπροσωπήσουν την ομογένεια και, ανεξάρτητα από τη θέση του κόμματος να προωθούν τα θέματα της.

Οι ομογενείς αγωνίζονται στην ξένη γη να διατηρήσουν τις αξίες του Πολιτισμού μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και έθιμα, την θρησκεία μας και να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους την υπερηφάνεια για την πατρίδα των προγόνων τους.

Αξίζουν επομένως την εκτίμηση, το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας.

Μετά τιμής,

Δρ, Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Αυστρίας

Σταχυολόγημα

Μάγδα Σκορτσή

“…Μέσω της θέσπισης του δικαιώματος ψήφου τους, οι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν ισότιμη θέση έναντι των Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος τους, με αποτέλεσμα να αναχθούν σε πολίτες πρώτης κατηγορίας-κεντρικούς αποδέκτες της πολιτικής της χώρας μας, διαδραματίζοντας πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εθνικές εξελίξεις…”

Σάββας Τσιτουρίδης

“…  Προτείνουμε οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίζουν και να εκπροσωπούνται στην εθνική μας βουλή από απόδημους Έλληνες.

Για το σκοπό αυτό η επόμενη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προβλέπει την εκπροσώπηση των αποδήμων Ελλήνων στο εθνικό μας κοινοβούλιο”.

Γεώργιος Σωτηρόπουλος

“…Πιστεύω βεβαίως πως η επιστολική και η ηλεκτρονική ψήφος αποτελούν το μόνο τρόπο για να εξασφαλιστεί πλήρως η απρόσκοπτη διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς. Είναι δύο πολύ σημαντικά εργαλεία που θα πρέπει να προστεθούν στις επιλογές μας με κάποια νομοθετική παρέμβαση…”

Hellenic Community of Manchester

“…Πιστεύουμε ότι μέσω του νέου νόμου πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής επιστολικής αλλά και ηλεκτρονικής ψήφου έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πλήρως η απρόσκοπτη διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς. Θεωρούμε ότι η επιστολική και η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα σύμφωνα

Μάνος Μοσχόπουλος

“…Το νομοσχέδιο αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε σχέση με την δυνατότητα μας ως Έλληνες του εξωτερικού να επηρεάσουμε δυσανάλογα το αποτέλεσμα. Δυστυχώς η ανάλυση των συνεπειών της εν λόγω ρύθμισης δεν παραθέτει κανένα στοιχείο για το πόσοι ψηφοφόροι θα μπορούσαν δυνητικά να ασκήσουν το δικαίωμα τους. Ανεξαρτήτως του αριθμού αυτού, είναι θεμιτό να περιορίζεται η επιρροή του εκτός Ελλάδας εκλογικού σώματος. Το νομοσχέδιο επίσης δεν παρέχει ουσιαστική εκπροσώπηση στην ομογένεια, αφού οι ψήφοι της απλώς επηρεάζουν την εκλογή εκπροσώπων περιφερειών στην Ελλάδα…”

Παύλος Κωνσταντινίδης

“… Η ξαφνική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την εξάλειψη οποιουδήποτε κριτηρίου έρχεται καταρχάς σε αντίθεση με την προηγούμενη ευρύτατη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων και επίσης δίνει τη δυνατότητα ψήφου σε άτομα που πιθανώς έλκουν το δικαίωμα ψήφου τους από μια σχέση αίματος που χάνεται στους αιώνες και ίσως ποτέ δεν έχουν ζήσει στην Ελλάδα, μη έχοντας ουδεμία πρακτική σύνδεση με τη χώρα. Ως Έλληνας που ζει αυτήν την περίοδο στο εξωτερικό δηλώνω αντίθετος σε αυτό το νομοσχέδιο και στον προφανή πολιτικό σχεδιασμό που επιχειρείται.”

Δημήτρης

“…Δηλαδή η θεία μου από το Σικάγο που μετανάστευσε τη δεκαετία του ’60 και έρχεται ανά 10ετία το καλοκαίρι για μπάνια, θα αποφασίσει με την σύνταξη που παίρνει από τις ΗΠΑ, τις παροχές που έχει εκεί, για το ποιος είναι καλύτερος για την δικιά μου σύνταξη και τις προχές που θέλω να έχω…”.

Επαμεινώνδας

“Εδώ και 40 χρόνια πού διαμένω στη Γλασκώβη (Σκωτία) έχω εξασκήσει τις περισσότερες φορές το δικαίωμα ψήφου στίς εθνικές καί δημοτικές εκλογές, επιβαρυνόμενος καθε φορά τό κόστος τών αεροπορικών εισιτηρίων. Δέν μπορώ λοιπόν, παρά νά είμαι ένθερμος υποστηρικτής τού νέου νομοσχεδίου…”

Λ.Β.

“…Οι ψηφοφόροι εξωτερικού σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο ανεξαρτήτως του αριθμού τους εκλέγουν 3 βουλευτές επικρατείας, συνεπώς όσοι και να εγγραφούν (είτε 30,000 είτε 300.000) πάλι τρεις βουλευτές εξωτερικού θα εκλέξουν…”

 

Μιχάλης Αράπης – LLB, LLM, MA

Νομικός, Πρόεδρος – Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β).

Αντιπρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Κάρντιφ

και Νοτίου Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

“…Εν κατακλείδι, είναι μοναδική ευκαιρία για όλα τα κόμματα να συναινέσουν και να βρεθούν μαζί με τα τρία κόμματα (που στήριξαν την πρόταση το 2021) στην σωστή πλευρά της ιστορίας ψηφίζοντας ένα νέο νόμο που να διορθώνει όλα τα προβλήματα του ισχύοντος νόμου, που αποτελεί προϊόν συμβιβασμού…”

Γιώργος Αγγελόπουλος

Επίτιμος Συντονιστής

ΣΑΕ Ωκεανίας και ‘Απω Ανατολής

“…Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψή για επιστολική Ψήφο , πάγιο αίτημα των Ελλήνων του Εξωτερικού. Διαφορετικά το νέο νομοσχέδιο με την άρση μόνο των περιοριστικών όρων και μέχρι εκεί… δεν πρόκειται να επιτύχει το ζητούμενο…”

Θάνος Κ

“…Δεν είναι δίκαιο οι νόμιμοι και μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι έχουν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου στην χώρα που διαμένουν, να έχουν ταυτόχρονα δικαίωμα ψήφου και στην Ελλάδα…”

babis UK

.”…Η ψηφοφορία απ το εξωτερικο να γινεται Κυριακη και όχι Σάββατο. Πολλοί από εμάς πρέπει να διασχίσουμε 100αδες χλμ για να ψηφίσουμε και το Σάββατο είτε είναι εργασιμο για πολλούς είτε είναι μέρα για ψώνια είτε υπάρχουν δυσκολίες να μεταβουμε οδικώς στο εκλογικό κέντρο (Λονδίνο)…”

Ιωάννης Κυμιωνής

Δικηγόρος ΔΣΑ παρ’Αρείω Πάγω,

Εμμισθος Δικηγόρος ΔΝΥ τ.ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ,

LL.M. Δημοσίου Δικαίου (Αθήνα), LL.M. Θεωρίας Δικαίου (Αθήνα), YΔ Παντείου Πανεπιστημίου,

Νομικός Παραστάτης Διαμεσολαβήσεων, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής

“Η προτεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ άνευ ουδενός λόγου θέτει σε διακινδύνευση τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των περίπου δέκα (10) εκατομμυρίων Ελλήνων ευρισκομένων σε εκατόν σαράντα (140) Χώρες και δημιουργεί εκ του μηδενός προβλήματα συνταγματικότητας – πέραν των άλλων λόγων – και λόγω της για μία ακόμα φορά αδιάφορης εγκατάλειψης των Ελλήνων Ομογενών και της μη επίδειξης της επιβαλλόμενης κατά δεσμία αρμοδιότητα εκ του Καταστατικού Χάρτη μέριμνας για την αθρόα απογραφή και την ομαδική πολιτογράφησή τους…”