Επιστολή στην Panhellenic Post για το μέλλον της Πα.Δ.Ε.Ε.

Αθήνα.- Λάβαμε χθες βράδυ, 13 Ιουλίου 2023 στο e mail μας από το Επίτιμο μέλος της σουηδικής Βουλής και Επίτιμο μέλος της ΠαΔΕΕ,  Οικονομολόγο ΜΒΑ, πρώην διευθυντικό στέλεχος του σουηδικού τραπεζικού ομίλου Swedbank κ. Σωτήρη Δελή την ακόλουθη επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε.

Διευκρινίζουμε δε και δηλώνουμε ότι το παρόν δημοσίευμα εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του συντάξαντος την επιστολή και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις απόψεις της Panhellenic Post, η οποία δεν υιοθετεί ούτε δύναται να ελέγξει τα αναφερόμενα. Το Panhellenic Post, χάριν της πολυφωνίας, προτίθεται να παράσχει βήμα και σε κάθε διαφορετική ενδεχομένως άποψη παντός ενδιαφερομένου επί των θεμάτων που αναφέρονται στην επιστολή.

Χ.Μ.

Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

Έχει η ΠαΔΕΕ μέλλον;

Η σκέψη για την δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αιρετών κοινοβουλευτικών με ελληνικές ρίζες άρχισε στην Σουηδία από τον πρώην βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο. 

Η Ελλάδα έχει ανάγκη για μια σταθερή γέφυρα επικοινωνίας με την Ομογένεια της που αριθμεί στα περίπου οκτώ εκατομμύρια ψυχές σε όλον τον πλανήτη. Ένα νούμερο που προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους Έλληνες αλλά και φόβου στο ελληνικό πολιτικό προσωπικό που στις δεκαετίες που πέρασαν άλλα και σήμερα προστατεύουν τα συμφέροντα τους με ότι παν μέσο.

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) αποτελεί οργανισμό ο οποίος συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. 

Απαρτίζεται από νυν και πρώην ελληνικής καταγωγής βουλευτών νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής και έχει ως σκοπό: α) την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των εν λόγω βουλευτών με τη Βουλή των Ελλήνων, β) την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, και γ) την προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. 

Το 2004 δημιουργήθηκε η νομική οντότητα του συλλόγου που στις τάξεις της έχει 94 εκλεγμένους Βουλευτές και Γερουσιαστές ελληνικής καταγωγής σε ξένα κοινοβούλια 20 χωρών. Άλλοι τόσοι περίπου υπολογίζονται οι επίτιμοι, άτομα που υπηρέτησαν την ΠαΔΕΕ από θέσεις ευθύνης.

Υπάρχουν ακόμη και πολλοί περισσότεροι που δεν είναι μέλη της ΠαΔΕΕ αλλά που πληρούν τους όρους να γίνουν. 

Χορηγός του συλλόγου και αρμόδια αρχή είναι η ΒτΕ, Βουλή των Ελλήνων.

Το αρχικό μου ερώτημα εάν η ΠαΔΕΕ έχει μέλλον είναι ασφαλώς ρητορικό και ο αναγνώστης μπορεί να το απαντήσει με την βοήθεια των παρακάτω σκέψεων και ερωτήσεων που περιγράφω.

Στο παραπάνω λειτουργικό πλαίσιο η Πα.Δ.Ε.Ε. συνεργάζεται με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό. 

Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου συνεδριάζει στην Ελλάδα μία έως δύο φορές ετησίως, ενώ η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο έτη στην Αθήνα. Έως σήμερα η Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο.  

Ας σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ΓΣ διεξάγεται εν μέσω θέρους, όταν δηλ η ΒτΕ είναι κλειστή και οι περισσότεροι απόντες. Σημειωτέον επισης είναι ότι το καταστατικό του συλλόγου δεν έχει ανανεωθεί από τον καιρό που ο σύλλογος έγινε νομικό πρόσωπο και φυσικά υστερεί μέσα στην κοσμογονία των καινούργιων καταστάσεων που ο πλανήτης έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Είναι η εκτίμηση μου ότι στα τελευταία χρόνια 2019-2023 η ΠαΔΕΕ εχει δυστυχώς ατονίσει και έχει περιοριστεί σε ταξίδια, εθιμοτυπικές επισκέψεις κλπ. 

Στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου μεταξύ 19-21 Ιουλίου στην Αθήνα και στο κτίριο της ΒτΕ, όπου και καινούργιες εκλογές αναμένονται να γίνουν για πρόεδρο και ΔΣ, αναμένονται να τεθούν σημαντικά ερωτήματα γύρω από το  αποτέλεσμα της Προεδρίας Ραπτάκη ως επίσης και την ανάγκη μιας καινούργιας αρχής.

Όλα τα μέλη και τα επίτιμα μέλη έχουν το δικαίωμα να πληροφορηθούν και να τους δοθεί η ευκαιρία μέσω πρόσκλησης να παρευρεθούν. 

Προσωπικά δεν έχω πάρει καμμία ενημέρωση και καμμία πρόσκληση από το 2018.

Η επικοινωνία μου με τα κοινωνικά μέσα της ΠΑΔΕΕ, Face Book σελίδα, έχει αποκλειστεί προφανώς με επιλογή του προέδρου η της αρμόδιας επι της επικοινωνίας.

Εκ των πραγμάτων και επειδή δεν μου δίνεται η δυνατότητα λόγω φίμωσης να επικοινωνήσω με την ΠαΔΕΕ αναγκάζονται να χρησιμοποιήσω τα δημόσια ΜΜΕ όπως αυτό της Panhellenic Post για να απευθύνω τα ερωτήματα μου και τις παρατηρήσεις μου.

Υποθέτω ότι δεν είμαι ο μοναδικός που έχει αποκλειστεί από την ενημέρωση και επικοινωνία με την ΠαΔΕΕ. 

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί αποκλείονται μέλη, επίτιμα μέλη κλπ. 

Υπάρχουν στοιχεία αυταρχισμού σε μια δημοκρατική οργάνωση όπως η ΠαΔΕΕ και για ποιους λόγους;

Εάν πράγματι ισχύει ο συστηματικός αποκλεισμός μελών η επίτιμων μελών αυτό είναι ανησυχητικό και πρέπει να απαντηθεί υπεύθυνα και με επιχειρήματα.

Το παραπάνω ερώτημα δημιουργεί επίσης και ένα δεύτερο. 

Υπάρχουν μέλη και επίτιμα μέλη της ΠαΔΕΕ δυο ταχυτήτων; 

Εάν πράγματι αυτό ισχύει τότε τίθεται φυσικά θέμα για μια εσωτερικά διασπασμένη οργάνωση που μέσα σε ένα συγκρουσιακό κλίμα κάθε άλλο ασχολείται με τους στόχους της. 

Η ΠαΔΕΕ είναι μια άκρως δημοκρατική οργάνωση και αυτό απαιτεί διαφάνεια στα οικονομικά της, τα πρακτικά της και γενικά τις εργασίες της όπως αυτές ορίζονται εκ του καταστατικού της όπως και η πληροφόρηση στα μέλη της για τα απτά αποτελέσματα αυτών των εργασιών. 

Υπάρχει μια τέτοια διαφάνεια πληροφόρησης και επικοινωνίας και πως εκφράζεται;

Οι πληροφορίες από το εσωτερικό περιβάλλον της ΠαΔΕΕ αναφέρουν στασιμότητα και εσωτερικές διαμάχες. Είναι πράγματι αυτή η εικόνα ή ο πρόεδρος και το ΔΣ έχουν στοιχεία για το αντίθετο;

Άλλη μια ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι εάν έχει ποτέ ελεγχθεί η ΠαΔΕΕ  για την χρήση των οικονομικών και άλλων θεμάτων της οργάνωσης και λειτουργίας της από τον Χορηγό της;

Μέσα σε αυτό το κλίμα που δυστυχώς επηρεάζει αρνητικά την ΠαΔΕΕ και το έργο της ο σύλλογος θα διεξαγάγει της εκλογές σε μερικές ημέρες για ανάδειξη προέδρου και ΔΣ. 

Η πληροφόρηση των μελών και επίτιμων μελών της ΠαΔΕΕ είναι ασφυκτικά λακωνική και οι πληροφορίες γύρω από την διεξαγωγή των εκλογών είναι πολύ περιορισμένες συνοδευόμενες με ”προειδοποιήσεις” αποκλεισμού μελών που ανοιχτά κάνουν κριτική η ακόμη και τον κίνδυνο εξωδίκων εκ μέρους του προέδρου και του ΔΣ. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί φυσικά πρόβλημα διαφάνειας και φόβου μεταξύ των μελών, επίτιμων μελών.

Ελπίζω ότι στην 14η Γενική Συνέλευση του Ιουλίου στην Αθήνα θα πρέπει να τεθούν πολλά και καυτά ερωτήματα στο τραπέζι της ΠαΔΕΕ. 

Ο σύλλογος δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει μικρομάγαζο κανενός. Έχει την δύναμη να προχωρήσει σε εργασίες για το καλό της Πατρίδας και της ομογένειας που σήμερα όμως λάμπουν με την απουσία τους. 

Μέχρι στιγμής κανένα πρόγραμμα, καμμία ομάδα εργασίας, προγραμματικές δηλώσεις του προέδρου και του ΔΣ, και καμμία πληροφόρηση γύρω από τα αποτελέσματα των ψηφισμάτων, την οικονομική κατάσταση του συλλόγου με έναν προϋπολογισμό περίπου των 100-150 χιλιάδων ευρώ ετησίως κλπ από ότι γνωρίζω προς τα μέλη δεν υφίσταται. Δεν μιλούμε φυσικά για πρακτικά συνεδριάσεων, επισκεψεων κλπ. όπως ένας σύλλογος οφείλει να παρουσιάζει όταν αυτά ζητηθούν. 

Δυστυχώς, οι περιστάσεις με αναγκάζουν να θέσω πλέον δημόσια, εφ όσον δεν μου επιτρέπεται να τα καταθέσω στα αρμόδια όργανα της ΠαΔΕΕ, τα ως άνω ερωτήματα για έναν σύλλογο που έχει χτιστεί για να γίνει ένα σοβαρό εργαλείο στα χέρια σοβαρών και υπευθύνων ατόμων. 

Είμαι αναγκασμένος και πολλοί άλλοι με μένα, να ομολογήσω ότι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα.

 

Σωτηρης Δελης

Επ. μέλος της σουηδικής Βουλής

Επ μέλος ΠαΔΕΕ 

Οικονομολογος ΜΒΑ, πρώην διευθυντικό στέλεχος του σουηδικού τραπεζικού ομίλου Swedbank

Σουηδία