Καζάνι που συνεχίζει να βράζει η Γαλλία
Τα αστυνομικά πυρά που δέχθηκε ο 17χρονος Ναέλ Μ. ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής
Παρίσι.- Η Γαλλία παραμένει τυλιγμένη στις φλόγες της κοινωνικής οργής η οποία, όπως αποδεικνύεται, σιγόκαιγε πολλούς μήνες. Αρκεί κανείς να διαβάσει τους αριθμούς: 21 θανάσιμοι πυροβολισμοί σε τυχαίους τροχαίους ελέγχους από το 2020 μέχρι και σήμερα. Όλα τα θύματα ήταν είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής. Τα αστυνομικά πυρά που δέχθηκε ο 17χρονος Ναέλ Μ. ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής.
Διαβάσαμε την περασμένη Παρασκευή το κάλεσμα του ΟΗΕ ώστε η Γαλλία να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων εντός των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Διαβάσαμε όμως και την ίδια ημέρα τις ανακοινώσεις των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων αστυνομικών της χώρας στις οποίες χαρακτήριζαν τους διαδηλωτές «παράσιτα» κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «πόλεμο» κατά της αστυνομίας.
Από την πλευρά τους τα κατά τη γαλλική αστυνομία «παράσιτα» είναι (κυρίως) οι νέοι της Γαλλίας. Με λίγα λόγια είναι η επόμενη ημέρα της χώρας, το μέλλον της, αφού είτε πρόκειται για εφήβους από 13 ετών έως 17 ετών οι οποίοι αποτελούν, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, το 30% των χιλιάδων – από την έναρξη των ταραχών – συλληφθέντων είτε για όσους έχουν ενηλικιωθεί πρόσφατα.
Και αυτοί με τη σειρά τους μιλούν, επίσης, για πόλεμο αλλά για έναν πόλεμο κατά του συστήματος αφού – σύμφωνα με κοινωνιολόγους – κρίνουν ότι οι θεμελιώδεις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» στην περίπτωση των παιδιών των προαστίων παύουν να ισχύουν είτε από τη γαλλική αστυνομία και είτε ακόμη και από το σύνολο της γαλλικής κοινωνίας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ταραχές δεν περιορίζονται στα υποβαθμισμένα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Αντιθέτως, έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Από το στόχαστρο των διαδηλωτών δεν γλιτώνουν ούτε τα δημαρχεία, ούτε τα κέντρα υγείας, ούτε οι βιβλιοθήκες. Χθες, Κυριακή, έγινε γνωστό ότι δέχθηκε επίθεση από αγνώστους ακόμη και η κατοικία του δημάρχου της Λ’ Εϊ-λε-Ροζ κατά τη διάρκεια της οποίας η σύζυγός του τραυματίστηκε.
Η γιαγιά του Ναέλ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και τερματισμό των ταραχών. «Ο Ναέλ πέθανε, είναι νεκρός. Η κόρη μου χάθηκε… Δεν έχει πια ζωή» είπε μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και επεσήμανε «μην καταστρέφετε τα σχολεία, μην καταστρέφετε τα λεωφορεία. Υπάρχουν άλλες μητέρες που παίρνουν αυτά τα λεωφορεία».
Κατά τη βρετανική The Guardian ο θάνατος του 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού «ανέστησε» αμφιλεγόμενα ερωτήματα στη Γαλλία τα οποία αφορούν στη φυλετική αφομοίωση, στην εκκοσμίκευση και στα περί «μίας ταυτότητας για όλους». Μάλιστα, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο ολοένα και περισσότερο μεταβαλλόμενος χαρακτήρας της γαλλικής κοινωνίας δεν βλέπει πόσο αυτός έχει επηρεαστεί από το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας επισημαίνοντας ότι το χάσμα ανάμεσα στους έχοντες και μη έχοντες μεγαλώνει.
Η κυβέρνηση Εμανουέλ Μακρόν με σκληρά μέτρα προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση προκειμένου αυτή να μην τεθεί (περαιτέρω) εκτός ελέγχου. Για την ώρα έχει φτάσει ακόμη και στο σημείο να προειδοποιεί τους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι αφού, όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντουπόν-Μορέτι, «δεν είναι ευθύνη του γαλλικού κράτους να τα… μεγαλώσει». Ταυτόχρονα, ο ίδιος προειδοποίησε ακόμη και με ηλεκτρονικό ανθρωποκυνηγητό τονίζοντας ότι «οι εισαγγελείς της Γαλλίας θα βρουν τις ταυτότητες των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης» καθώς «αυτά αποτελούν για τους νέους ένα Μέσο επικοινωνίας και ορισμού τόπου, χρόνου και στόχου κάθε επίθεσης».
Το φυτίλι έχει πλέον ανάψει και η έκρηξη οργής δείχνει να μπορεί να κάψει τα πάντα στο πέρασμά της. Ήδη ο Γερμανός καγκελάριος ο οποίος θα υποδεχόταν τον πρόεδρος της Γαλλίας αυτές τις ημέρες εξέφρασε την ανησυχία του για όλα όσα εκτυλίσσονται στη γαλλική επικράτεια. Το βλέμμα όμως όλων στρέφεται στο τι θα πει ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος τα τελευταία 24ωρα επιλέγει, δημοσίως, τη σιωπή.
Σχόλια Facebook