Σειρά εκδηλώσεων υπέρ του «Ναι» στο Δημοψήφισμα με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και πολλών ομογενών
Μελβούρνη.- Μία σειρά εκδηλώσεων υπέρ της «Φωνής» των Αυτοχθόνων στο Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα -μεταξύ των οποίων και πολλοί ομογενείς Ελληνοαυστραλοί, πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, καθώς η εκστρατεία του «Ναι» εντείνει τις προσπάθειες της για να ανατρέψει αρνητικά αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν χαλάρωση της υποστήριξης για συνταγματική αλλαγή ενόψει του Δημοψηφίσματος, αργότερα φέτος.
Ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, μιλώντας υπέρ του «Ναι» κάνει λόγο για «την ευκαιρία να κάνουμε μια θετική αλλαγή που θα διαρκέσει για πολλές γενιές».
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton λέει ότι πρόκειται για μια «απερίσκεπτη» κίνηση που θα «πάει τη χώρα μας προς τα πίσω, όχι προς τα εμπρός».
Η νομοθεσία για τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος, υπενθυμίζεται, ψηφίστηκε από τη Γερουσία στα μέσα Ιουνίου και αυτό αναμένεται να λάβει χώρα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.
Θα είναι το πρώτο από το 1999, όταν οι Αυστραλοί απέρριψαν τη Δημοκρατία.
Μόνο 8 από τις 44 προτάσεις που ζητήθηκαν σε Δημοψηφίσματα από το 1901 έχουν εγκριθεί.
Το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο θα είναι: «Πρόταση νόμου: Τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να αναγνωριστούν οι Πρώτοι Λαοί της Αυστραλίας με την καθιέρωση της Φωνής των Αβοριγίνων και των Νησιωτών του Στενού Τόρες. Εγκρίνετε αυτή την προτεινόμενη τροποποίηση;» (A Proposed Law: to alter the Constitution to recognise the First Peoples of Australia by establishing an Aboriginal and Torres Strait Islander Voice. Do you approve this proposed alteration?).
Η «Φωνή» θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, το οποίο θα συμβουλεύει το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση για θέματα που αφορούν τους Αυστραλούς Αβορίγινες και τους Αυστραλούς των Νησιών Τόρες Στρέιτ.
Σχεδόν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργεί, ποιοι θα συμμετέχουν και πώς θα γνωστοποιεί τις απόψεις της θα οριστικοποιηθούν και στη συνέχεια θα νομοθετηθούν μόνο αν το «Ναι» επικρατήσει.
Για να προχωρήσει η συνταγματική αλλαγή δε χρειάζεται απλώς πάνω από το 50% των ψήφων.
Απαιτείται «διπλή πλειοψηφία», την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και την πλειοψηφία των Πολιτειών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει τόσο την πλειοψηφία της χώρας στο σύνολό της, όσο και την πλειοψηφία των ανθρώπων σε τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι Πολιτείες.
Για τους κατοίκους της Βόρειας Περιοχής και της Περιοχής της Πρωτεύουσας, οι ψήφοι τους θα μετρήσουν μόνο για την πανεθνική πλειοψηφία.
Οι Ελληνοαυστραλοί
Υπενθυμίζεται ότι ο «Νέος Κόσμος» έχει καλέσει τους Ελληνοαυστραλούς να ψηφίσουν «Ναι» στο επερχόμενο Δημοψήφισμα για τη Φωνή των Πρώτων Εθνών στο Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:
«Ως πυλώνας της Ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, στεκόμαστε δίπλα στην κοινότητα των ιθαγενών του έθνους μας. Πιστεύουμε ότι η Φωνή των Πρώτων Εθνών στο Κοινοβούλιο θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στη δημιουργία μιας πιο περιεκτικής αυστραλιανής κοινωνίας που θα εκτιμά και θα σέβεται τους μοναδικούς πολιτισμούς και την ιστορική πορεία όλων των Αυστραλών. Συνεργαζόμενοι και ενισχύοντας τις φωνές και τις προοπτικές των Αυτόχθονων Αυστραλών, μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας για όλους τους Αυστραλούς».
Ο αρχισυντάκτης του «Νέου Κόσμου», Σωτήρης Χατζημανώλης, δήλωσε ότι «το κάλεσμα προς τους Ελληνοαυστραλούς να ψηφίσουν ‘Ναι’ στη Φωνή στο Κοινοβούλιο, δεν έγινε τυχαία την 25η Μαρτίου» και πρόσθεσε ότι «ο Αγώνας για την απελευθέρωση των Ελλήνων το 1821 μετά από 400 χρόνια διαβίωσης κάτω από την οθωμανική αποικιοκρατία ήταν ένα παγκόσμιο κάλεσμα για ελευθερία».
Προέτρεψε τους δύσπιστους να πληροφορηθούν για τη «Φωνή» και δήλωσε ότι η εφημερίδα «θα κάνει ό,τι μπορεί για την ενημέρωση της κοινής γνώμης με σεβασμό προς όλες τις απόψεις επί του θέματος». Υπογράμμισε δε ότι θα ήταν αντίθετο με τις ελληνικές αξίες, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, να μην ψηφίσει κανείς «Ναι» στο Δημοψήφισμα.
Για την ιστορία… Το Σύνταγμα των ΗΠΑ αναγνωρίζει εδώ και καιρό τις Αυτόχθονες Φυλές ως ξεχωριστές κυβερνήσεις. Ο Καναδάς αναγνώρισε επίσημα τους Αυτόχθονες Λαούς του στο Σύνταγμά του το 1982. Η Βολιβία έχει αναγνωρίσει την πλειονότητα του Αυτόχθονου Πληθυσμού της από το Δημοψήφισμά της το 2009. Το Σύνταγμα της Νορβηγίας έχει αναγνωρίσει τους Αυτόχθονες Σάμι, οι οποίοι ζουν στη βόρεια Σκανδιναβία και τη Ρωσία, από το 1988, της Φινλανδίας από το 1995 και της Σουηδίας από το 2011.
Με στοιχεία από neoskosmos.com
Σχόλια Facebook