Από τη Νέα Ζηλανδία στη Μελβούρνη για να ψηφίσει για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές
O Ιωάννης Μπριόνας με καταγωγή από την Χαλκίδα ήρθε από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας στη Μελβούρνη για να ψηφίσει συνοδευόμενος από τον γιό του Κωνσταντίνο..Φώτο: Supplied
Περισσότεροι οι εγγεγραμμένοι στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Εξωτερικού σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ αλλά ψήφισαν λιγότεροι
Ομαλά διεξήχθη η ψηφοφορία για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές στα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν στα ελληνικά προξενεία της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ένας ψηφοφόρους, ο Ιωάννης Μπριόνας με καταγωγή από την Χαλκίδα ήρθε από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας στη Μελβούρνη για να ψηφίσει συνοδευόμενος από τον γιό του Κωνσταντίνο.
Οι λίγοι ομογενείς ψηφοφόροι της Αυστραλίας ψήφισαν στα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στα Ελληνικά προξενεία της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ, παρουσία δικαστικών εκπροσώπων που ήρθαν από την Ελλάδα.
Αν και οι εγγεγραμμένοι στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Εξωτερικού σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ ήταν περισσότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση αυτοί που ψήφισαν ήταν λιγότεροι.
Προφανώς κάποιοι ομογενείς είναι ήδη στην Ελλάδα.
Έξω από το προξενείο της Μελβούρνης έντονη ήταν η παρουσία εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ. Αντιθέτως υποβαθμισμένη η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν ανύπαρκτη των άλλων κομμάτων.
Στην Αυστραλία άνοιξαν οι πρώτες κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι 25.610 Έλληνες εκλογείς (έναντι 22.855 στις εκλογές του Μαΐου).
Έως την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών εφοδίασε με τον αναγκαίο αριθμό ψηφοδελτίων Επικρατείας τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές σε 35 χώρες της υφηλίου, προκειμένου αυτές να τα διανείμουν στα 102 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό.
Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικά τμήματα ευρωπαϊκών πόλεων και συγκεκριμένα σε Λονδίνο (4.414), Βρυξέλλες (1.716), Άμστερνταμ (1.055), Βέρνη (1.008), Λευκωσία (893), Παρίσι (836), Βερολίνο (810), Μόναχο (731), Χάγη (715) και Λουξεμβούργο (665).
Αντίθετα, σε πόλεις με διαχρονική παρουσία του ελληνικού στοιχείου, η εκλογική δύναμη είναι αναντίστοιχη της τοπικής παροικίας, καθώς οι προϋποθέσεις που τέθηκαν ώστε οι απόδημοι να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους (διετής διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη, υποβολή φορολογικής δήλωσης το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος), απέκλεισε μεγάλο αριθμό αποδήμων από αυτή τη δυνατότητα. Ενδεικτικά, από τη Μελβούρνη, την πόλη με τους περισσότερους Έλληνες εκτός Ελλάδος και Κύπρου (173.598, με βάση την αυστραλιανή απογραφή του 2016), ο αριθμός των εκλογέων είναι μόλις 93.
Επίσης στην Μελβούρνη θα ψήφιζαν 11 ψηφοφόροι από το Πέρθ, 2 από το Ντάργουϊν, και έξι από την Αδελαϊδα. Συνολικά ψήφισαν 71 άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν οι δικαστικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα.
Στο Σίδνεϊ, την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, από τους περίπου 150.000 κατοίκους ελληνικής καταγωγής οι εγγεγραμμένοι ήταν μόλις 65.
Οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.
Σχόλια Facebook