Από ποια πλευρά πρέπει να κοιμόμαστε σύμφωνα με την επιστήμη

Οι περισσότεροι έχουμε μια αγαπημένη πλευρά απ΄την οποία προτιμούμε να κοιμόμαστε. Κι ακόμα κι αν μέσα στη νύχτα αλλάζουμε θέσεις στο κρεβάτι, συνήθως επιστρέφουμε πίσω σε αυτήν. Ανεξάρτητα ωστόσο από την προτίμησή μας, υπάρχει μια πλευρά που θεωρείται πιο κατάλληλη από την άλλη.

Ποια είναι όμως η «σωστή» πλευρά και για ποιο λόγο;

Όπως εξηγεί στο TikTok ο ειδικός στον ύπνο, Αλί Ραμαντάν, ο ύπνος από την αριστερή πλευρά του σώματος επιφυλάσσει για τον οργανισμό ένα σωρό οφέλη.

«Όταν κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά, το στομάχι και τα γαστρικά υγρά παραμένουν χαμηλότερα από τον οισοφάγο. Αυτό βοηθά στη μείωση της καούρας και των πεπτικών διαταραχών.

Ακόμη, ο ύπνος από την αριστερή πελυρά μειώνει η πίεση που ασκείται στην πλάτη, ενώ αυτός είναι και ο ιδανικός τρόπος για να κοιμούνται οι έγκυες γυναίκες, καθώς συμβάλλει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος μεταξύ της καρδιάς, του εμβρύου, της μήτρας και των νεφρών, ενώ αφαιρεί την πίεση από το συκώτι», εξηγεί ο Ραμαντάν.

Ακόμη, η αριστερή πλευρά ενδείκνυται για άτομα που ροχαλίζουν, έχουν παλινδρόμηση οξέος, υψηλή αρτηριακή πίεση ή πεπτικά προβλήματα.

Τα οφέλη του ύπνου από τη δεξιά πλευρά

Ο ύπνος από τη δεξιά πλευρά ενδείκνυται για για εκείνους που έχουν διαγνωστεί με καρδιακές παθήσεις, και ως εκ τούτου ενδέχεται να τους φαίνεται πιο άνετο.

Ωστόσο, αν στόχος μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο να πονέσει η πλάτη μας, η απάντηση βρίσκεται στον ύπνο ανάσκελα. Ο ύπνος ανάσκελα θεωρείται η καλύτερη συνήθεια είναι η πιο συνιστώμενη θέση επειδή οι σπόνδυλοι στην πλάτη μας μπορούν να ευθυγραμμιστούν φυσικά σε ουδέτερη θέση χωρίς τσακίσματα ή καμπύλες», σύμφωνα με την Κιέρα Πρίτχαρντ, ειδική σε θέματα ύπνου στο Eachnight Mattresses .

«Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να είναι πιο υγιεινός για τη σπονδυλική σας στήλη, ενώ ο ύπνος στη δεξιά πλευρά είναι ευεργετικός για την καρδιά σας. Ο ύπνος στο μπρούμυτα είναι η μόνη στάση που θεωρείται ανθυγιεινή καθώς είναι πολύ πιεστική για τη σπονδυλική στήλη μας», καταλήγει η ίδια.

Πηγή: huffpost.gr