Μήνας Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Καναδά
Ο Γερουσιαστής Tony Loffreda παρουσίασε τη 2η ανάγνωση του Νομοσχεδίου για τον ορισμό του Μήνα Μαρτίου ως Μήνα Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Καναδά
Ο αξιότιμος Tony Loffreda, Ανεξάρτητος Γερουσιαστής από το Κεμπέκ, παρουσίασε το νομοσχέδιο S-259, έναν νόμο για τον ορισμό του μήνα Μάρτιο ως Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς. Η εισαγωγή του νομοσχεδίου συνέπεσε με την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου. Το νομοσχέδιο υποστήριξε ο γερουσιαστής Λέο Χουσάκος, ηγέτης και συνήγορος της ελληνικής κοινότητας του Καναδά. Ο γερουσιαστής Loffreda παρουσίασε το νομοσχέδιό του με την υποστήριξη πολλών κοινοβουλευτικών συναδέλφων, συμπεριλαμβανομένης της Άννυ Κουτράκη, βουλευτή του Vimy, η οποία εισήγαγε παρόμοιο νομοσχέδιο τον Μάρτιο του 2021 αλλά πέθανε στο Order Paper με τη διάλυση της Βουλής τον Αύγουστο του 2021. Εμμανουέλα Λαμπροπούλου, βουλευτής του Αγίου -Ο Λοράν συμφώνησε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων και θα υποστηριχθεί από τον Ντέιβ Επ, βουλευτή του Τσάταμ-Κεντ-Λίμινγκτον. Πριν παρουσιάσει την εκδοχή του για το νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής Loffreda διαβουλεύτηκε ευρέως με ελληνικούς οργανισμούς και ιδιώτες σε όλη τη χώρα για να ζητήσει τη γνώμη τους σχετικά με το νομοσχέδιο. Έλαβε ευρεία υποστήριξη για τη νομοθετική πρωτοβουλία του και σημαντική ανατροφοδότηση από την κοινότητα σχετικά με τη διατύπωση του προοιμίου στο νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύει ότι αντικατοπτρίζεται σωστά στη νέα έκδοση του νομοσχεδίου που βρίσκεται τώρα ενώπιον του Κοινοβουλίου.
«Οι Καναδοί ελληνικής καταγωγής αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού ιστού του Καναδά για περισσότερο από έναν αιώνα. Στο γύρισμα του 20ου αιώνα, ο Καναδάς μετρούσε περίπου 200 Έλληνες μετανάστες», είπε ο Loffreda. «Σήμερα, η ελληνική κοινότητα είναι πιο δυνατή από ποτέ με πάνω από 260.000 Καναδούς να διεκδικούν την ελληνική κληρονομιά».
Τις επόμενες εβδομάδες, ο γερουσιαστής Loffreda, ως χορηγός του νομοσχεδίου, σκοπεύει να ανοίξει τη συζήτηση σε δεύτερη ανάγνωση εκφωνώντας παρατηρήσεις για τον εορτασμό της ελληνικής κοινότητας και τη σημασία της αναγνώρισης του Μαρτίου ως μήνα της Ελληνικής Κληρονομιάς.
Μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δεύτερη ανάγνωση, ελπίζει ότι το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί σε μόνιμη επιτροπή της Γερουσίας για περαιτέρω εξέταση και έγκριση. Ο Γερουσιαστής θα παρέχει στους Καναδούς ενημερώσεις σχετικά με τη νομοθετική πρόοδο του νομοσχεδίου S-259 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του. Σας ενθαρρύνουμε να παρακολουθήσετε τη δουλειά του στο διαδίκτυο στο Facebook, στο Twitter, στο LinkedIn και στον ιστότοπο της Γερουσίας του Καναδά.
Στο προοίμιο του νομοσχεδίου αναφέρεται:
Ενώ πάνω από 260.000 Καναδοί είναι ελληνικής καταγωγής υπάρχουν πολλές ελληνικές κοινότητες σε όλη τη χώρα.
Ενώ οι Ελληνοκαναδοί έχουν μόνιμες συνεισφορές στην πολιτική, οικονομική, επιστημονικό, νομικό, ιατρικό, πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό και σε πολλούς άλλους τομείς αξίας και σημασίας.
Οι απαρχές της καναδικής δημοκρατίας μπορούν να εντοπιστούν πίσω στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Αθήνας.
Ο μήνας Μάρτιος είναι πολιτιστικά και πνευματικά σημαντικός για την ελληνική κοινότητα, όπως και στο παρελθόν με την 25 Μαρτίου 1821, τη Μεγάλη Εορτή του Ευαγγελισμού, ότι
Η Ελλάδα ξεκίνησε τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που οδηγεί στη δημιουργία του σύγχρονου κράτους της Ελλαδας.
Ο εορτασμός του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς θα ενθάρρυνε τους Ελληνοκαναδούς να προωθήσουν τον πολιτισμό τους και τις παραδόσεις και να τις μοιραστούν με τους συνανθρώπους τους, σε όλο τον Καναδά.
Ο Καναδάς, όπως ίσως γνωρίζετε, δημιούργησε επίσημες σχέσεις με την Ελληνική Δημοκρατία το 1942 σε μια εποχή που η ελληνική κυβέρνηση ήταν στην εξορία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ιστορία των Ελλήνων Καναδών ξεκινάει σχεδόν 200 χρόνια πίσω όταν μερικοί από τους πρώτους μετανάστες εγκαταστάθηκαν στο Μόντρεαλ τη δεκαετία του 1840. Σύμφωνα με αρχεία, μέχρι το 1871 υπήρχαν 39 άτομα ελληνικής καταγωγής που είναι γνωστό ότι ζουν στον Καναδά. Αυτός ο μέτριος αριθμός αυξήθηκε με τα χρόνια χάρη σε δύο κύματα μετανάστευσης από την Ελλάδα.
Η πρώτη συνέβη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, απάντηση στην οικονομική κρίση του 1893 στη δημοκρατία. Το δεύτερο κύμα σημειώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου κύματος.
Σχεδόν 120.000 επέλεξαν τον Καναδά ως τελικό προορισμό τους.
Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 260.000 Καναδοί ελληνικής κληρονομιάς. Είναι δυνατοί, περήφανοι και είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτιστικού μωσαϊκού του Καναδά.
Σε ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε πέρυσι, ο παρακάτω λογαριασμός συνοψίζει πώς οι Έλληνες μετανάστες ενσωματώθηκαν στο νέο τους σπίτι
Χώρα:
. . . Οι Έλληνες του Καναδά προσπάθησαν να ισορροπήσουν τις προσπάθειές τους στην ενσωμάτωση στη νέα τους χώρα και διατήρηση της ελληνικής τους ταυτότητα όπως πολλοί από αυτούς ήλπιζαν ότι θα επέστρεφαν στην Ελλάδα μέσα σε μια δεκαετία. Για το λόγο αυτό, ίδρυσαν εκκλησίες, σχολεία ξένων γλωσσών και πολιτιστικούς συλλόγους, όπου η ελληνική χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Φυσικά, διαχειρίζονται και ελληνικές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και παντοπωλεία, όπου τα μέλη του και η κοινότητα επίσης συγκεντρώνεται και κοινωνικοποιείται.
Για διάφορους λόγους. . . το μεγαλύτερο μέρος του Έλληνα μετανάστη και οι οικογένειες έμειναν στον Καναδά και για τους αρχικούς μετανάστες και τους απογόνους τους, η ενσωμάτωση έγινε ο κύριος στόχος.
Πολλοί Έλληνες που σκόπευαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα επέλεξαν να μείνουν στον Καναδά. Υπάρχουν πιθανώς αρκετοί λόγοι για αυτήν την αλλαγή σχεδίου, αλλά μου αρέσει να πιστεύω ότι πολλοί επέλεξαν να μείνουν στον Καναδά επειδή το ένιωσαν ευπρόσδεκτοι, ένιωθαν σαν στο σπίτι τους και ήξεραν ότι ο Καναδάς μπορούσε να τους προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες και ένα ασφαλές και περιποιητικό περιβάλλον για τη δημιουργία οικογένειας.
Όπως εξηγεί η Canadian Encyclopedia:
Δούλευαν τυπικά Έλληνες μετανάστες που ήταν επαγγελματίες ως μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου και δημόσιοι υπάλληλοι. Οι Έλληνες γεννημένοι στον Καναδά έτειναν να εισέρχονται σε ψηλότερα επαγγελματικά και εξειδικευμένα επαγγέλματα από τους γονείς τους μέσω υψηλότερων ακαδημαϊκών επιδόσεων. Όπως ήταν φυσικό, καθώς ο ελληνικός πληθυσμός αυξήθηκε στον Καναδά, αυξήθηκε ο αριθμός των ελληνοκεντρικών συλλόγων, οργανώσεων και εκκλησίες σε κοινότητες σε όλη τη χώρα.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αφιέρωνα στιγμή για να επισημάνω το έργο του Καναδικού Τάγματος της Αμερικανικής Ελληνικής Παιδείας και Προοδευτικό Σύλλογο, ένα σημαντικό
συστατικό της αποστολής της AHEPA, η οποία περιλαμβάνει κεφάλαια σε κάθε μεγάλη πόλη στη Βόρεια Αμερική, έτοιμη να δημιουργήσει μια ευαισθητοποίηση
στις αρχές του ελληνισμού στην κοινωνία.
Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν τη δέσμευση για την ανθρωπότητα, την ελευθερία και την δημοκρατία. Έχω απολογισμό από πρώτο χέρι για το Μόντρεαλ το εξαιρετικό έργο του κεφαλαίου για την επιστροφή στην κοινότητα, είτε μέσω έρανων, προγραμμάτων υποτροφιών, προσπάθειες ανακούφισης της φτώχειας και πολλά άλλα.
Οι μήνες πολιτιστικής κληρονομιάς προσφέρουν στους Καναδούς την ευκαιρία να γιορτάσουν συνεισφορές διαφορετικών πολιτιστικών ομάδων στη χώρα μας.
Ενδυνάμωση των κοινοτήτων να μοιραστούν τις ιστορίες, τις εμπειρίες τους, και προοπτικές συμβάλλει στην προώθηση της μεγαλύτερης κατανόησης και ένταξης στην καναδική κοινωνία. Μαθαίνοντας τις διαφορές, καλλιεργούμε την αίσθηση ότι ανήκουμε σε ένα κοινό, θολώνοντας τα περιγράμματα του ζωντανού μωσαϊκού μας.
Η εθνική αναγνώριση του Μαρτίου ως Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς δεν θα βοηθήσει μόνο στην εκπαίδευση των Καναδών για τον Ελληνισμό και Ελληνοκαναδική ιστορία, θα ενισχύσει τις υπάρχουσες προσπάθειες για να προωθήσουν την πολιτιστική κατανόηση και να εμπνεύσουν νέες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα.
Scott Gallimore, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, ή CIG, μοιράστηκε τα στοιχεία του οργανισμού του με πλήρης υποστήριξη για το νομοσχέδιο, υποδεικνύοντας ότι:
. . . η CIG πιστεύει ότι αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και αναγνωρίζουν τις σημαντικές συνεισφορές των Ελλήνων πολιτών που κατοικούμε στον Καναδά έχουν κάνει τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής μας.
Ο καθηγητής Jacques Perreault από το Université de Montréal, ο οποίος είναι επίσης ένας από τους διευθυντές του CIG, ενέκρινε τη δική μου πρωτοβουλία, ενώ επανέλαβε ότι η ελληνική κοινότητα είναι μια από τις πιο δυναμικές πολιτιστικές κοινότητες της χώρας και ότι η συμβολή στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Καναδά και το Κεμπέκ και την προώθηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς έχουν βοηθήσει στην οικοδόμηση του Καναδά του σήμερα. Ο Κρις Αδαμόπουλος και το προσωπικό της École Socrates-Démosthène του Μόντρεαλ μοιράστηκε την παρακάτω μαρτυρία , και παραθέτω:
Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να υποστηριχθεί, φυσικά, ειδικά αυτή την εποχή των νεότερων γενιών. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αναζωογονήσουν τα ελληνικά τους την κληρονομιά και επίσης να τιμήσουν τη συμβολή των προηγούμενων γενεών του ελληνικού λαού.
Πιστεύω ότι το Bill S-259 θα καταστήσει δυνατό να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.
Όπως είπε κάποτε η επίτιμη κυρία Καρακατσάνη,η πρώτη Έλληνας Καναδός για να υπηρετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά:
« Στον Καναδά οι διαφορές είναι δυνατά σημεία. Είναι μια χώρα με εκπληκτική γενναιοδωρία και διαφορετικότητα, όπου η κόρη ενός Έλληνα μετανάστη μπορεί να γίνει δικαστής του Ανώτατου Δικαστήριου του Καναδά. Αυτό δείχνει την ευκαιρία του Καναδά.
Συνάδελφοι, οι Ελληνοκαναδοί αξίζουν αυτή την ιδιαίτερη αναγνώριση. Βοήθησαν να γίνει η χώρα μας πιο δυνατή, καλύτερη και περισσότερη ζωντανή. Ελπίζω ότι θα συμμετάσχετε μαζί μου στην αναγνώριση αυτής της διαρκούς κληρονομιάς υποστηρίζοντας αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να στείλει ένα σαφές, ενωμένο και ηχηρό μήνυμα προς τους Ελληνοκαναδούς με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.
Το Bill S-259 μας δίνει αυτή την ευκαιρία να τους ευχαριστήσουμε για όλα αυτά που έχουν κάνει, και να διασφαλίσουμε ότι κάθε Μάρτιο προχωράμε μπροστά.
Αφιερώστε χρόνο να γιορτάσετε τον Ελληνισμό, τιμήστε τους Ελληνοκαναδούς, το παρελθόν και παρόν και ενημερώστε τους Καναδούς σχετικά με τις πολλές συνεισφορές τους
στην κοινωνία μας και αφεθείτε σε όλα τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Ευχαριστώ.»
Πηγή: greekpress.ca/
photo
Σχόλια Facebook