Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι, αίτια, συμπτώματα, θεραπεία – Πώς επηρεάζει την καθημερινότητα
Η παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται όταν ένας γρήγορος, ασταθής καρδιακός ρυθμός ξεκινά ξαφνικά και στη συνέχεια σταματά από μόνος του εντός μιας εβδομάδας.
Αν και η παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή δεν είναι από μόνη της απειλητική για τη ζωή, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ως εκ τούτου, η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική.
Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Αιτίες
Εμφανίζεται όταν υπάρχουν μη φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά, η οποία έτσι δεν χτυπά τακτικά, ή δεν αντλεί αρκετό πλούσιο σε οξυγόνο αίμα σε όλο το σώμα.
Μπορεί να συσχετιστεί με υποκείμενα ή προηγούμενα νοσήματα, όπως:
- προηγούμενη καρδιακή προσβολή, ή εγχείρηση καρδιάς
- καρδιακή νόσος
- διαβήτης
- άπνοια ύπνου
- υπέρταση
- πνευμονική νόσος
- υπερθυρεοειδισμός
Ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κολπική μαρμαρυγή, όπως:
- υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- κάπνισμα
- άλλα διεγερτικά, όπως η καφεΐνη και κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
- παχυσαρκία
- στρες
- κακή ποιότητα ύπνου
- παρατεταμένη άσκηση
Η σωματική άσκηση θεωρείται υγιεινή συνήθεια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αυξημένη σωματική άσκηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή λόγω της καταπόνησης που μπορεί να ασκήσει στην καρδιά.
Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα
Τα συνήθη συμπτώματα είναι:
- ταχυπαλμία, ή αίσθημα παλμών
- δυσκολία στην αναπνοή
- ζάλη
- κόπωση, ή αδυναμία
- ναυτία
Εάν κάποιος εμφανίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του αμέσως μόλις το αντιληφθεί. Ακόμα κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, είναι σημαντικό να υποβάλλονται σε φυσική εξέταση και να παρακολουθούν τη δραστηριότητα της καρδιάς τους.
Μερικές φορές, δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, ένας γιατρός θα είναι σε θέση να διαγνώσει το πρόβλημα με φυσική εξέταση, ή ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Πιθανές επιπλοκές
Συνήθως οι περισσότερες περιπτώσεις θα υποχωρήσουν φυσικά, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες. Έτσι, εάν ένα άτομο βιώσει μια αλλαγή στον ρυθμό της καρδιάς του, θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια αμέσως.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα άτομα που έχουν κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από άλλα άτομα.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι καρδιακές αρρυθμίες επηρεάζουν τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Το αίμα μπορεί να γίνει στατικό και μπορεί να πήξει στον άνω θάλαμο της καρδιάς. Εάν στη συνέχεια διοχετευθεί στον εγκέφαλο, μπορεί να φράξει μια αρτηρία και να προκαλέσει εγκεφαλικό.
Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Θεραπεία
Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας, όπως:
Φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού παλμού
Αυτή είναι η πιο κοινή θεραπεία. Σκοπός είναι να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό σε επίπεδα 60-80 παλμούς το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας και επίσης να ρυθμίσει τα ηλεκτρικά ρεύματα στην καρδιά.
Αραιωτικά αίματος, ή αντιπηκτικά
Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν αυτά τα φάρμακα για να σταματήσουν την πήξη του αίματος, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ηλεκτρική καρδιοανάταξη
Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να επαναφέρει την καρδιά σε φυσικό ρυθμό. Αυτή η θεραπεία στοχεύει στην επίτευξη του ίδιου στόχου με τη φαρμακευτική αγωγή ελέγχου του ρυθμού. Χρησιμοποιείται πιο συχνά σε άτομα που έχουν παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή για περισσότερες από 48 ώρες.
Οι γιατροί συχνά χορηγούν αραιωτικά αίματος παράλληλα με την ηλεκτρική καρδιοανάταξη, για να περιορίσουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Επέμβαση με καθετήρες
Μια άλλη διαδικασία είναι η χρήση ενός καθετήρα στις περιοχές της καρδιάς που προκαλούν προβλήματα. Η παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται όταν το ηλεκτρικό ρεύμα της καρδιάς φτάνει σε μέρη της καρδιάς, που δεν θα έφτανε κανονικά. Αυτό προκαλεί ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Ο καθετήρας προκαλεί ουλές σε αυτά τα σημεία ώστε να σταματήσουν να προκαλούν αυτό το πρόβλημα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ένας γιατρός εισάγει λεπτά σύρματα που ονομάζονται καθετήρες σε μια φλέβα στον λαιμό, ή τη βουβωνική χώρα του ασθενούς. Αυτά τα καλώδια στη συνέχεια οδηγούνται στην καρδιά, όπου τα θερμαινόμενα ηλεκτρόδια στο άκρο των καλωδίων σημαδεύουν την προβληματική περιοχή.
Όποιος υποβάλλεται σε αυτή τη διαδικασία συνήθως θα λάβει τοπική αναισθησία στην περιοχή όπου εισάγονται τα καλώδια. Το άτομο είναι συνήθως ξύπνιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά μερικοί μπορεί να υποβληθούν σε καταστολή. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα, αν και άλλοι μπορεί να νοσηλευτούν για μια νύχτα.
Πώς είναι να ζεις με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή
Οι περισσότεροι άνθρωποι με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή διάγουν φυσιολογική και υγιή ζωή, ακόμη και εκείνοι που χρειάζονται θεραπεία. Η καλή ζωή βέβαια περιλαμβάνει τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου, τη γνώση του τι μπορεί να προκαλέσει την κολπική μαρμαρυγή και τη σύνταξη ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου διαχείρισης με έναν γιατρό.
Ακολουθούν απαντήσει στις πιο συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή.
Μπορώ να ασκηθώ ή να κάνω σεξ;
Οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν όλες τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αν και η παρατεταμένη άσκηση μπορεί να συνδεθεί με την παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, η μέτρια άσκηση είναι καλή. Θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας για το ποια επίπεδα άσκησης είναι κατάλληλα για εσάς.
Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι καλή για την καρδιά και να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες.
Μπορώ να οδηγώ;
Ναι. Μερικές φορές η παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει ζάλη, επομένως οι ασθενείς πρέπει πάντα να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους.
Εάν κάποιος αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα, θα πρέπει πάντα να πηγαίνει σε μια ασφαλή περιοχή στην άκρη του δρόμου.
Μπορώ να πίνω αλκοόλ και καφεΐνη;
Η μέτρια πρόσληψη δεν είναι πρόβλημα, αλλά πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Συνιστάται να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ για τουλάχιστον 2 -3 ημέρες την εβδομάδα.
Με τα καφεϊνούχα ποτά, όπως το τσάι, ο καφές και τα ενεργειακά ποτά, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να συνδέουν την κατανάλωσή τους με την κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, η οποία συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή. Ως εκ τούτου, συνιστάται επίσης ο περιορισμός της καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα.
Μπορώ να ταξιδέψω;
Εάν η παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται και είναι σταθερή, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην μπορεί ένας ασθενής να ταξιδέψει και να πετάξει. Ωστόσο, πάντα να μιλάτε πρώτα με τον γιατρό σας, διότι οι ακραίες θερμοκρασίες και τα μεγάλα υψόμετρα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
Πώς αλλάζει η παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή με την πάροδο του χρόνου;
Εάν τα συμπτώματα συνεχιστούν για περισσότερο από μία εβδομάδα, τότε έχετε επίμονη κολπική μαρμαρυγή. Αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο.
Εάν η επίμονη κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται πιο συχνά, μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμη κολπική μαρμαρυγή. Εάν συμβεί αυτό, ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί με τη θεραπεία.
Οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες.
Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/iatropedia.gr
Σχόλια Facebook