ΟΦΗ: Η άρτια οργάνωση στις μεταγραφές, η… συμμαχία με τον χρόνο και τα επόμενα «θέλω»

Ακόμα δεν έχει κλείσει το πρώτο 10ημερο του Ιουνίου και ο ΟΦΗ έχει καταφέρει ήδη να… αναβαθμίσει το ρόστερ με τις αποκτήσεις των Άντριαν Ριέρα και Ανδρέα Καρώ (απομένει η ανακοίνωση από πλευράς ΟΦΗ καθώς το ΑΠΟΕΛ το έκανε ήδη γνωστό). Παράλληλα η ομάδα έχει ολοκληρώσει οτιδήποτε… θέμα υπήρξε με το θέμα των ανανεώσεων είτε με θετική είτε με αρνητική κατάληξη. Άλλωστε όλα είναι στο ποδόσφαιρο.

Η πρώτη συνάντηση στο ΒΑΚ έχει προγραμματιστεί σε περίπου έναν μήνα (!) και ο προγραμματισμός στο κομμάτι των μεταγραφών τρέχει για τα καλά στους Κρητικούς, δείχνοντας πως εκτός από την άρτια οργάνωση, η ομάδα χτίζεται πάνω σε γερές βάσεις.

Το Gazzetta εισχωρεί στο μυαλό της ομάδας και σας παρουσιάζει όσα έγιναν από τον περασμένο Γενάρη μέχρι και σήμερα, τον βασικό ρόλο του Σλάβοβ αλλά και το χτίσιμο ενός ισχυρού συνόλου γύρω από αυτά που θέλει ο ΟΦΗ.

Η αλλαγή στο… σκεπτικό των μεταγραφών από τον Σλάβοβ και οι βάσεις του Γενάρη!

Τον Νοέμβριο του 2022, μαζί με την πρόσληψη του Βάλντας Νταμπράουσκας, ο ΟΦΗ έδωσε τα «κλειδιά» του σκάουτινγκ στον 36χρονο Ίβαν Σλάβοβ. Νεαρός σε ηλικία αλλά με γεμάτο βιογραφικό, ο Βούλγαρος έπιασε αμέσως δουλειά προκειμένου το ρόστερ να ενισχυθεί στη χειμερινή περίοδο του Γενάρη.

Μετά τη μίνι προετοιμασίας, όπου ο Νταμπράουσκας είδε ακόμα καλύτερα το ρόστερ και εντόπισε τα βασικά προβλήματα πάνω στα δικά του πλάνα (στο 3-5-2), ο Σλάβοβ σήκωσε… μανίκια για να βρει τις κατάλληλες μονάδες που θα πλαισιώσουν την ομάδα. Όχι παίκτες που απλά θα πλαισιώσουν το σύνολο αλλά θα εξελιχθούν σε… βάσεις και για την επόμενη σεζόν.

Ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό που άλλαξε ήταν να μην αποκτήσει η ομάδα κανέναν δανεικό αλλά μόνο με κανονικές μεταγραφές. Και τα πέντε αποκτήματα του χειμώνα (Φελίπε, Μοσκέρα, Γκρόνινγκ, Μπάκιτς και Χριστογεώργος) ήρθαν στον ΟΦΗ ως ελεύθεροι και υπέγραψαν συμβόλαια που θα τους διατηρήσουν στο Ηράκλειο και τη νέα χρονιά.

Από αυτούς τόσο ο Μάρκο Μπάκιτς όσο και ο Λουίζ Φελίπε έγιναν βασικά στελέχη στα πλάνα του Νταμπράουσκας ενώ ο Μοσκέρα έδωσε σημαντικές βοήθειες ερχόμενος από τον πάγκο. Φυσικά τόσο ο Γκρόνινγκ όσο και ο Χριστογεώργος είναι δύο περιπτώσεις τις οποίες πιστεύουν στον σύλλογο και τη νέα σεζόν θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες.

Τα δύο γκρουπ ανανεώσεων

Με τη λήξη της σεζόν, ο ΟΦΗ δεν έχασε χρόνο. Για την ακρίβεια ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου οι Κρητικοί είχαν προχωρήσει το κομμάτι των ανανεώσεων, έχοντας χωρίσει τις περιπτώσεις σε δύο κατηγορίες.

Αρχικά ο Βάλντας Νταμπράουσκας σε συνεννόηση με τη διοίκηση ζήτησε την παραμονή της «παλιοσειράς» που απαρτίζεται από τους Κώστα Γιαννούλη, Δημήτρη Σωτηρίου και Νίκου Μαρινάκη (για δύο χρόνια), καθώς η παρουσία τους τόσο στα αποδυτήρια όσο και αγωνιστικά είναι σημαντική για τον ΟΦΗ.

Στη δεύτερη φάση, υπήρχαν οι περιπτώσεις των Κοσμά Τσιλιανίδη, Κώστα Μπαλογιάννη, Απόστολο Διαμαντή και Χουάν Νέιρα. Με τον πρώτο ήταν προτιμότερο και για τις δύο πλευρές να χωρίσουν οι δρόμοι τους έπειτα από τέσσερα χρόνια, ωστόσο στους υπόλοιπους τρεις υπήρξε προσπάθεια παραμονής μέχρι και την Πέμπτη (08/06).

Ο Νέιρα τα βρήκε σε όλα και υπέγραψε τη νέα του συνεργασία με τους Κρητικούς, όμως δεν συνέβη το ίδιο με τους Διαμαντή και Μπαλογιάννη. Ο πρώτος αρνήθηκε την πρόταση του ΟΦΗ ενώ για τον δεύτερο ολοκληρώθηκε το deadline που του είχε δώσει η ομάδα για να απαντήσει. Βέβαια μιλάμε για δύο παιδιά που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, έχοντας γεμάτη σεζόν στα πόδια τους και ενδιαφέρον από ομάδες της Ευρώπης.

Στόχος η αναβάθμιση και όχι απλά η… κάλυψη σε ένα κενό

Και φτάνουμε στις μεταγραφικές κινήσεις στις αρχές Ιουνίου. Ο Άντριαν Ριέρα άφησε τον Αστέρα Τρίπολης και πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Κρήτης και ο Ανδρέας Καρώ έκανε τον ΟΦΗ να βάλει το χέρι στην τσέπη για την απόκτηση του από το ΑΠΟΕΛ για την ενίσχυση στα στόπερ.

Αυτές οι ενέργειες μαζί με του Γενάρη, δείχνουν τη φιλοσοφία που έχει ο ΟΦΗ για το ρόστερ του. Η ομάδα δεν θέλει να αντικαθιστά τους ποδοσφαιριστές που αποχωρούν με έναν άλλον παίκτη απλά για να καλυφθεί το κενό αλλά επιδιώκει να ανεβάσει το level του ρόστερ με την εκάστοτε προσθήκη.

Και όλα αυτά έχουν και… παραδείγματα. Αρχικά τον Γενάρη…

  • Έφυγε ο Γιάννης Μπουζούκης που ήταν μεσοεπιθετικός και αποκτήθηκε ο Μάρκο Μπάκιτς.
  • Έφυγε ο Άνχελ Γκερέρο που ήταν φορ και ήρθε ο Λουίζ Φελίπε ενώ προηγούμενος, η ομάδα ήθελε το… κανόνι της Γιαγκελόνια, Μαρκ Γκουάλ (ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Πολωνία με 15 γκολ).
  • Νωρίτερα στη σεζόν είχε αποχωρήσει ο Ζερκάν που ήταν εξτρέμ, αποκτήθηκε ο Σαντιάγκο Μοσκέρα.

Και φτάνουμε τώρα στο καλοκαίρι…

  • Έφυγε ο Απόστολος Διαμαντής και αποκτήθηκε ο 26χρονος διεθνής Κύπριος στόπερ Ανδρέας Καρώ.

Τέλος, φυσικά και θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση και στους δανεικούς που επιστρέφουν καθώς Ντουρμισάι, Καμάου και Στίβενς αναμένεται να ενσωματωθούν στο σύνολο του Νταμπράουσκας.

Ξέρει τι θέλει και τι του χρειάζεται με σύμμαχο τον… χρόνο

Πέρα από όλα αυτά που γράφουμε και αναφέρουμε, το μεγαλύτερο κέρδος του ΟΦΗ είναι ο χρόνος. Το χτίσιμο του Γενάρη και οι άμεσες (και όχι βιαστικές) κινήσεις του καλοκαιριού, έχουν αφαιρέσει την πίεση για τους Κρητικούς όσον αφορά το σαφάρι της μεταγραφικής περιόδου.

Το πλάνο είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή. Η ομάδα ήθελε έναν στόπερ και έναν χαφ. Η αποχώρηση του Διαμαντή έφερε και δεύτερο στόπερ στο προσκήνιο και αντίστοιχα η αρνητική εξέλιξη με τον Μπακογιάννη, βάζει και τον αριστερό φουλ μπακ.

Ήδη ο Καρώ κάλυψε τη μία από τις δύο κενές θέσεις του κεντρικού αμυντικού ενώ ο Άντριαν Ριέρα ολοκλήρωσε το παζλ της μεσοεπιθετικής γραμμής. Έτσι μένουν «ανοιχτές» τρεις μεταγραφές με όλο τον χρόνο στα… πόδια του και σε αυτό έρχεται να προστεθεί η πληρότητα στη θέση του «9» κάτι που υπάρχει από τον περασμένο Γενάρη.

Από την άλλη ο ΟΦΗ έχει δείξει στη φιλοσοφία του ότι θέλει να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο του ρόστερ και αυτό φαίνεται από το έντονο σκανάρισμα στην εγχώρια αγορά.

Συγκεκριμένα η ομάδα κοιτάει αρκετά τους Έλληνες παίκτες που μένουν ελεύθεροι το ερχόμενο καλοκαίρι και έχει κάνει τις διερευνητικές επαφές με όσους έχει ξεχωρίσει.

Πηγή:gazzetta.gr