Ποιος είναι ο μεγαλύτερος «τραπεζίτης» μαύρου χρήματος στην Ευρώπη που συνελήφθη στη Γλυφάδα – Πώς έπεσε στην παγίδα της τεχνολογίας

Ο 52χρονος διαχειριζόταν εξειδικευμένες εφαρμογές κρυπτογράφησης ανταλλαγής μηνυμάτων και κεφαλαίων, παρακάμπτοντας τα τραπεζικά συστήματα και τους ελέγχους των Αρχών

Ένας από τους μεγαλύτερους «τραπεζίτες» στην Ευρώπη που διαχειριζόταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες χαρακτηρίζεται από την Europol ο 52χρονος που συνελήφθη στη Γλυφάδα από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Πρόκειται για τον T. B. από τους Αγίους Σαράντα που είχε αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα με το όνομα Αθ. Σεμπάστιαν Μπ.

Λευκό ποινικό μητρώο στην Αλβανία αν και…

Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο 52χρονος είναι γνωστός στις αλβανικές αρχές για τις σχέσεις του με τα μεγαλύτερα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών από τη νότια Αλβανία στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ωστόσο παρά τις ενδείξεις ποτέ δεν είχε συλληφθεί και στη γειτονική χώρα φέρεται να έχει καθαρό ποινικό μητρώο.

Το 1998 οι πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται στον Καναδά όπου μαζί με έναν συγχωριανό του από τους Αγίους Σαράντα διαχειρίζονται την επενδυτική εταιρεία «Quebec Inc.» Η συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται να διακόπτει τη δραστηριότητά της το 2012.

Στη συνέχεια, ο 52χρονος εμφανίζεται να αναπτύσσει δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως ο βασικός μέτοχος εταιρείας real estate που διαχειρίζεται διαμερίσματα κυρίως σε Γλυφάδα, Δάφνη και Ηλιούπολη.

Το πολυτελές διαμέρισμα όπου διέμενε στη Γλυφάδα ανήκει στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Οι διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι όλα αυτά τα χρόνια διατηρεί στενές επαφές με τον υπόκοσμο και διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ, ξεπλένοντας τα έσοδα κυρίως από διακίνηση ναρκωτικών και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων σε όλη την Ευρώπη.

Ο μεγαλύτερος «ξεπλυματίας»

Στην ανακοίνωσή της η Europol τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές κεφαλαίων που ξέπλενε μαύρο χρήμα των μεγαλύτερων εγκληματιών του κόσμου.

Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι ότι γνωρίζει πολύ καλά και χειρίζεται όλα τα εργαλεία και τις δυνατότητας που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, παρακάμπτοντας τα τραπεζικά συστήματα και όλα τα συστήματα ελέγχου των διωκτικών αρχών διακινώντας τεράστια ποσά μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και κεφαλαίων.

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ, ο 52χρονος Έλληνας υπήκοος, Αλβανικής καταγωγής, συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη 31 Μαΐου στη Γλυφάδα.

Η σύλληψη

Είχε προηγηθεί πολύμηνη συνεργασία και παρακολούθηση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής και των αντίστοιχων Ολλανδικών διωκτικών αρχών. Ο 52χρονος θεωρείται από τις Αρχές, ως ηγετικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης οποία ειδικεύεται στην είσπραξη, μεταφορά και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες, προερχομένων κυρίως από εμπόριο ναρκωτικών.

Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω ενός «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά που υπολογίζεται ότι κατά τους τελευταίους 10 μήνες ξεπέρασαν τα 250.000.000 ευρώ –δηλαδή κατά μέσον όρον 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή σχεδόν 1 εκατομμύριο την ημέρα.
Στην έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του συλληφθέντα στη Γλυφάδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά , δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής.

Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής συνεχίζει τη συνεργασία με τις αντίστοιχες ολλανδικές Αρχές και με τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές της χώρας, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Βίντεο ντοκουμέντο

Τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. στη Γλυφάδα ώστε να συλλάβουν ηγετικό μέλος καρτέλ ναρκωτικών που «ξέπλενε» 250 εκατομμύρια ευρώ έφερε στο φως το MEGA.

Σε βίντεο ντοκουμέντο διακρίνεται το τελευταίο στάδιο της επιχείρησης των ανδρών της Δίωξης, οι οποίοι φορώντας κίτρινα γιλέκα και παριστάνοντας καθαριστές του Δήμου να κάνουν νόημα στον 52χρονο  να μειώσει ταχύτητα μόλις βγαίνει έξω από το πάρκινγκ συγκροτήματος πολυκατοικιών με το μηχανάκι του.

Η ανακοίνωση της Europol

Στον επίσημο ιστότοπο της Europol αναγράφεται πως «ένας από τους μεγαλύτερους υπόγειους τραπεζίτες της Ευρώπης συνελήφθη στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για έναν διαβόητο «ξεπλυματία» μαύρου χρήματος, που «ξεπλένει» το βρώμικο χρήμα των κορυφαίων εγκληματιών του κόσμου.

Η δράση αυτού του παράτυπου «σκιώδους τραπεζίτη» εντοπίζεται κυρίως στην Ολλανδία. Η αποκάλυψή της όμως και η σύλληψή του στην Ελλάδα, θεωρούνται διεθνής επιτυχία. Σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα συλλήψεως, ως ηγετικού στελέχους οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες.

Ο «παράνομος τραπεζίτης» είναι βασικό πρόσωπο και ο ζωτικός κρίκος στο οργανωμένο έγκλημα. Βοηθά στη νομιμοποίηση κερδών που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Η υπόγεια τραπεζική χρηματοδοτεί δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως σε καθημερινή βάση.

Το δίκτυο των «υπόγειων τραπεζιτών» μπορεί να διενεργεί πληρωμές σε όλο τον κόσμο. Δεν απαιτείται τα χρήματα να «ταξιδεύουν» σε φυσική μορφή, πέρα από τα σύνορα. Η υπόγεια κυκλοφορία εγκληματικού χρήματος περιλαμβάνει τεράστια ποσά που μεταφέρονται, διαπραγματεύονται ή μετατρέπονται σε κρυπτονομίσματα, μέσα από ένα δίκτυο υπόγειων τραπεζιτών και ελεγκτών.

Αυτά τα χρήματα σχετίζονται συνήθως με το εμπόριο ναρκωτικών ή όπλων και χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε νέες αποστολές φορτίων, πληρωμή προηγούμενων αποστολών ή μεταφορά τους σε άλλες χώρες για διάφορες δαπάνες του κυκλώματος (ακόμα και μίζες, εξαγορά, διαφθορά κλπ).

Η παγίδα στο οργανωμένο έγκλημα του υποκόσμου

Η Europol κατάφερε μεθοδικά να συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών εισχωρώντας στα συστήματα τριών εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι εγκληματίες: τα Encrochat, Sky ECC και ANOM.

Πρόκειται από τις σπάνιες φορές ίσως, που η παγίδα είχε στηθεί τόσο αριστοτεχνικά: τα εγκληματικά δίκτυα έχουν τεράστια ανάγκη για κρυπτογραφημένες πλατφόρμες προκειμένου να διευκολύνουν τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2020, η κρυπτογραφημένη πλατφόρμα EncroChat διαλύθηκε από την Επιχειρησιακή Ομάδα Εργασίας EMMA (Γαλλία, Ολλανδία). Αυτή η διεθνής επιχείρηση προκάλεσε σοκ στον εγκληματικό υπόκοσμο σε όλη την Ευρώπη και ακολούθησε το 2021 μια άλλη διάλυση παρόμοιας φύσης: μια διεθνής ομάδα δικαστικών και αρχών επιβολής του νόμου (Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία) μπλόκαρε επιτυχώς την χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, μέσω του εργαλείου επικοινωνίας Sky ECC.

Και οι δύο επιχειρήσεις παρείχαν ανεκτίμητες γνώσεις για έναν άνευ προηγουμένου όγκο πληροφοριών που ανταλλάσσονταν μεταξύ εγκληματιών. Ταυτόχρονα όμως, έστρεψαν τους εγκληματίες στην αναζήτηση και άλλης κρυπτογραφημένης πλατφόρμας.

«Κλειδί» θεωρείται η ειδική πλατφόρμα ΑΝΟΜ, που υποστηρίχθηκε από 16 χώρες και από το FBI. Αυτή αναπτύχθηκε και λειτούργησε κρυφά, σαν μια εταιρεία κρυπτογραφημένων συσκευών, η οποία έφτασε να να εξυπηρετεί περισσότερες από 12.000 κρυπτογραφημένες συσκευές σε περισσότερα από 300 εγκληματικά συνδικάτα σε περισσότερες από 100 χώρες (συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, των παράνομων συμμοριών μοτοσυκλετών και των διεθνών οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών).

Σκοπός της νέας πλατφόρμας ήταν να στοχεύσει στις παγκόσμιες οργανώσεις του εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανεξάρτητα από το πού δραστηριοποιούνται, προσφέροντας μια κρυπτογραφημένη συσκευή με χαρακτηριστικά που αναζητούν τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, όπως κωδικούς εξ αποστάσεως διαγραφής, ώστε να πείσει τα εγκληματικά δίκτυα να στραφούν στη συσκευή.

Αυτή η επιχείρηση, γνωστή ως OTF Greenlight/Trojan Shield, είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες επιχειρήσεις επιβολής του Νόμου μέχρι σήμερα στον αγώνα κατά των κρυπτογραφημένων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Η έρευνα οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας διώξεις και εισβολές σε περισσότερα από 700 σπίτια σε 16 χώρες, περισσότερες από 800 συλλήψεις και κατασχέσεις άνω των 8 τόνων κοκαΐνης, 22 τόνων κάνναβης, 2 τόνων συνθετικών ναρκωτικών (αμφεταμίνης και μεθαμφεταμίνη), 6 τόνων πρόδρομων ουσιών συνθετικών ναρκωτικών, 250 πυροβόλα όπλα, 55 πολυτελή οχήματα και πάνω πολλά εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα νομίσματα και κρυπτονομίσματα παγκοσμίως.

in.gr