ΕΚΑΒ – θάνατος 63χρονης και 19χρονης: Γιατί τα δύο περιστατικά είναι διαφορετικά!

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως η έρευνα για τα δύο θανατηφόρα περιστατικά, που φαίνεται να προκλήθηκαν από καθυστέρηση ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Την ώρα που οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τον θάνατο των δύο άτυχων γυναικών στην Κω και την Αττική, η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr– αναζητά τρόπους να ενισχύσει το ΕΚΑΒ στα νησιά ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Ταυτόχρονα, ΕΚΑΒ και 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν πως τα δύο περιστατικά φαίνεται να είναι διαφορετικής αιτιολογίας, παρ’ ότι αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό το γεγονός ότι και οι δύο γυναίκες κατέληξαν περιμένοντας ένα ασθενοφόρο, ενώ δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να διακομιστούν σε νοσοκομείο και να λάβουν την απαραίτητη ιατρική υποστήριξη.

Η εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, που έχασε τη ζωή της πιθανότατα από ενδομήτρια αιμορραγία, ενώ το ασθενοφόρο έφτασε στο σπίτι της να την παραλάβει δυόμιση ώρες μετά την πρώτη κλήση των συγγενών της στο ΕΚΑΒ.

Από την άλλη, η δεύτερη περίπτωση -που προηγήθηκε χρονικά- ήταν αυτή της Κω. Η άτυχη 63χρονη που υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο κι έχασε τη ζωή της άδοξα σε καρότσα φορτηγού περιμένοντας το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού, που βρισκόταν σε άλλη διακομιδή.

Τι φαίνεται να έχει συμβεί

Στην περίπτωση της Κω, η άτυχη 63χρονη γυναίκα έπεσε θύμα των τραγικών διαχρονικών ελλείψεων και της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά μας. Και δυστυχώς φαίνεται να μην αμφισβητείται το γεγονός πως το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού βρισκόταν σε άλλη διακομιδή, ενώ δεν υπήρχε καμία εναλλακτική λύση.

Στο νησί που γέννησε την Ιατρική -το νησί του Ιπποκράτη- η γυναίκα αυτή αφέθηκε να πεθάνει χωρίς προλάβει καν να τη δει γιατρός.

Τα πράγματα, ωστόσο, εμφανίζονται πιο περίπλοκα για την 19χρονη έγκυο κοπέλα που βρισκόταν στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης της, όταν ένοιωσε αδιαθεσία και ζήτησε από τους συγγενείς της να την μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης (7/6) η ΕΡΤ, η νεαρή κοπέλα είχε υποστεί ενδομήτρια αιμορραγία, εξαιτίας ισχιακής προβολής (θέσης) του εμβρύου που κυοφορούσε, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις διαφυγής αίματος.

Η μη εμφανής αιμορραγία φαίνεται ότι έγινε η “παγίδα” που στοίχισε τελικά τη ζωή στην 19χρονη γυναίκα.

Και αποτελεί πλέον αντικείμενο διερεύνηση των αρχών, εάν οι συγγενείς της είναι αυτοί που υποεκτίμησαν την σοβαρότητα της κατάστασής της, ή οι ίδιοι οι διασώστες του ΕΚΑΒ που απάντησαν στις κλήσεις τους.

Πάντως φαίνεται πως μετά το αρχικό τηλεφώνημα που έγινε στις 11 το πρωί, (το ηχητικό απόσπασμα του οποίου είναι στη διάθεση των αρχών,καθώς όλες οι κλήσεις που γίνονται στο ΕΚΑΒ ηχογραφούνται) η διακομιδή της 19χρονης στο Κέντρο Υγείας είχε καταγραφεί με σήμανση “κανονικής” και όχι “επείγουσας” προτεραιότητας.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το ΕΚΑΒ είχε καταχωρήσει το περιστατικό, ως ένα σύνηθες συμβάν “αδυναμίας και καταβολής δυνάμεων” λόγω εγκυμοσύνης  και όχι ως μια επείγουσα και απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Χρειάστηκε να μεσολαβήσει μία ώρα και 40 λεπτά, η αιμορραγία να εξελιχθεί περαιτέρω και η κατάσταση της νεαρής κοπέλας να αλλάξει προς το χειρότερο, ώστε η κλήση να διαβιβαστεί σε Κινητή Μονάδα.

Το ασθενοφόρο ήρθε μετά από περίπου 20 λεπτά, αλλά φαίνεται ότι ήταν ήδη αργά.

Από τις 4.000 κλήσεις οι 500-600 είναι “επείγουσες”

Αυτό που διερευνάται τώρα, είναι εάν οι διασώστες του ΕΚΑΒ που απαντούν στην τηλεφωνική γραμμή 166 είναι αυτοί που υπο-εκτίμησαν τις πληροφορίες που παρείχαν οι συγγενείς, ή οι συγγενείς της κοπέλας δεν αντιλήφθηκαν ότι η κατάστασή της ήταν σοβαρή εξαιτίας της “κρυφής” και χωρίς εμφανή συμπτώματα αιμορραγίας και έδωσαν λάθος πληροφορίες.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως ο γιατρός βάρδιας στο Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων του ΕΚΑΒ βρίσκεται εκεί μόνο για την παροχή τηλεφωνικών συμβουλών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ η αξιολόγηση και διαλογή των περιστατικών γίνεται από τους τηλεφωνητές του ΕΚΑΒ, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης κλήσεων.

Ανάλογα δηλαδή με την συμπτωματολογία που καταγράφει ο διασώστης στον υπολογιστή, αλλά και με τη βοήθεια των ερωτήσεων που θα κάνει στον ασθενή ή συγγενή με βάση την εμπειρία και την ειδική εκπαίδευση που έχει λάβει, θα εξάγει κάποιο συμπέρασμα και θα επισημάνει εάν η κλήση είναι “επείγουσα” ή όχι.

Ωστόσο, από τις περίπου 4.000 κλήσεις που γίνονται καθημερινά στο ΕΚΑΒ, μόνο οι 500 – 600 χαρακτηρίζονται ως “επείγουσες”.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 90-95% των επειγόντων κλήσεων καλύπτεται άμεσα, με την άφιξη του ασθενοφόρου και την παραλαβή του περιστατικού να γίνεται εντός 15-20 λεπτών.

Τα υπόλοιπα “μη επείγοντα” περιστατικά, δηλώνονται ως “κανονικές” διακομιδές, λαμβάνουν σειρά προτεραιότητας και μπορεί να εξυπηρετηθούν ακόμη και μετά από αρκετές ώρες.

Πρόκειται δηλαδή, για ασθενείς των οποίων η ζωή δεν κινδυνεύει, αλλά απλώς δεν είναι περιπατητικοί και χρειάζεται να διακομιστούν με φορείο σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.

Τρόπους ενίσχυσης του ΕΚΑΒ αναζητά το Υπουργείο Υγείας

Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία παρά την πρόθεσή της να δώσει προσωρινή λύση στην κάλυψη των κενών και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, έχει “δεμένα χέρια”.

Εάν το επιτρέψει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενδεχομένως να προχωρήσει σε ορισμένες μετακινήσεις προσωπικού για να καταφέρει να καλύψει εν μέρει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά, ενόψει τουριστικής περιόδου.

Εκτιμάται πως το προσωπικό που απαιτείται για την στελέχωση του ΕΚΑΒ αγγίζει τα 700 άτομα, ενώ από αυτά, 200 διασώστες απαιτούνται για να στελεχώσουν τα νησιά και 150 με 200 το λεκανοπέδιο Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η στελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά ζητείται εγγράφως εδώ και πολλά χρόνια από τους συνδικαλιστές και τις εκάστοτε διοικήσεις, ενώ η τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ήταν το 2016, με την έγκριση 1.250 θέσεων διασωστών.

Από τις 1.250 θέσεις, ωστόσο καλύφθηκαν μόνο οι 520 καθώς δεν υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Από τότε και κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αποσπώνται στα νησιά από άλλες περιοχές της χώρας περίπου 100 διασώστες, προκειμένου να στελεχώνονται τα ασθενοφόρα (ένα σε κάθε νησί) σε 24ωρη βάση.

Πηγή:iatropedia.gr