Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Oakleigh και το Oakleigh Grammar γιορτάζουν
60 χρόνια Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Oakleigh. 40 χρόνια Oakleigh Grammar. Ποιο είναι άραγε το μυστικό που κρατά ζωντανή και διαρκώς αναπτυσσόμενη μια τοπική εθνοτική κοινότητα και το σχολείο-σύμβολό της επί τόσες δεκαετίες;
Την απάντηση δίνουν οι πλέον αρμόδιοι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Oakleigh, κ. Κρις Δαματόπουλος, και ο διευθυντής του Oakleigh Grammar, κ. Mark Robertson, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στον «Νέο Κόσμο».
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΕΝΟΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ
«Το μυστικό βρίσκεται στις ιδρυτικές αξίες της Κοινότητας που αποτέλεσαν υπήρξαν και τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχτηκε κι εξακολουθεί να στηρίζεται και να προχωρά κι αυτές είναι η πίστη, η κουλτούρα και η θυσία», απαντά ο κ. Κρις Δαματόπουλος που από το 2019 βρίσκεται στο τιμόνι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Oakleigh.
Όσο για το Oakleigh Grammar, ο διευθυντής του σχολείου, Mark Robertson, που κατέχει αυτή τη θέση από το 2011 και είναι ex officio μέλος του Δ.Σ. της Κοινότητας, λέει ότι το μυστικό βρίσκεται στη φιλοσοφία του σχολείου που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα, την ενσωμάτωση και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας με επίκεντρο την οικογένεια.
«Πιστεύουμε στην οικοδόμηση ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων βασισμένων στο σεβασμό, στην εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση, χωρίς να παραβλέπουμε και τη σημασία της ψυχαγωγίας».
ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Δαματόπουλος εξηγεί το πώς η ανάγκη των πρώτων Ελλήνων μεταναστών που έφτασαν στην περιοχή πριν από εξήντα χρόνια οδήγησε στη δημιουργία της Κοινότητας.
«Έχοντας αφήσει τα πάντα πίσω στην πατρίδα, έχοντας θυσιάσει τη σιγουριά μιας ζωής που –αν και δύσκολη- τους ήταν γνωστή, για να έρθουν σε μια χώρα τόσο μακρινή και διαφορετική, αμέσως αισθάνθηκαν την ανάγκη να πιαστούν από κάπου για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Έπρεπε να κρατήσουν την πίστη τους, τη γλώσσα τους, τα ήθη και τα έθιμά τους».
Η αρχή έγινε με τη λειτουργία της πρώτης εκκλησίας στο χώρο της Τεχνικής Σχολής που ανήκε στο Δήμο Oakleigh και αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα της Κοινότητας, η οποία απέκτησε πιο σταθερή μορφή με την αγορά του πρώτου ακινήτου στο οποίο χτίστηκε η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων το 1973.
«Η Κοινότητα ήταν το σημείο αναφοράς που χρειάζονταν οι πρώτοι μετανάστες που έφτασαν εδώ για να μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον χωρίς το φόβο να αλλοιωθεί η ιδιαίτερη ταυτότητά τους», συμπληρώνει ο κ. Robertson.
ΠΡΩΤΑ Η ΝΕΟΛΑΙΑ
Το πόσο υπολόγιζαν οι Έλληνες του Oakleigh τη νέα γενιά φαίνεται από το γεγονός ότι πέντε χρόνια μετά, παράλληλα με το κοινοτικό κέντρο, δημιούργησαν κέντρο νεότητας, για την κάλυψη των αναγκών ψυχαγωγίας ή επικοινωνίας των πρώτων Ελληνόπουλων της Αυστραλίας.
Το 1983, ιδρύεται το Oakleigh Greek Orthodox College, το οποίο λειτούργησε με αυτή την επωνυμία έως το 2011 οπότε και μετονομάστηκε σε Oakleigh Grammar.
«Το σχολείο προέκυψε αρχικά ως μια αναγκαιότητα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των οικογενειών ελληνικής καταγωγής που ζούσαν στην περιοχή των νοτιοανατολικών προαστίων, αλλά στην πορεία ανέπτυξε ένα πρόγραμμα σπουδών και μια παιδαγωγική φιλοσοφία που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ευρύτερης κοινότητας», λέει ο κ. Robertson.
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ – ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΝΑΣ ΑΡΡΗΚΤΟΣ ΔΕΣΜΟΣ
Οι ισχυροί δεσμοί που συνδέουν την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Oakleigh και το Oakleigh Grammar είναι εμφανείς σε κάθε έκφανση των δραστηριοτήτων εκατέρωθεν. Εξ ου και φέτος γιορτάζουν και οι δύο θεσμοί με περηφάνια μέσω κοινών εκδηλώσεων.
«Το σχολείο είναι κομμάτι της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Oakleigh και εκπροσωπείται σε κάθε κοινοτική εκδήλωση», λέει ο κ. Robertson και ο κ. Δαματόπουλος συμπληρώνει: «δε νοείται κοινοτική εκδήλωση χωρίς την παρουσία του σχολείου μας».
Κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια που είναι διευθυντής του Oakleigh Grammar, ο κ. Robertson δεν θυμάται «κακές» στιγμές παρά μόνο «προκλήσεις» που εφόσον ξεπεράστηκαν, «τελικά έφεραν και την εξέλιξη».
Στις πολύ καλές στιγμές, συγκαταλέγει την ίδρυση του Κέντρου Ακαδημαϊκής Αριστείας Ν. Π. Νικολακάκη στο Oakleigh Grammar, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 7 Μαΐου 2023.
Ο κ. Robertson επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Νικολακάκη ως βασικού χορηγού του Κέντρου και προς την Πολιτειακή Κυβέρνηση για «τη γενναιόδωρη συνεισφορά της τάξης των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία διατέθηκαν για την κατασκευή του Κέντρου».
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Φέτος, μπήκαν τα θεμέλια και για πολλά ακόμη μεγάλα έργα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Oakleigh και Περιχώρων.
Λόγω των αυξανόμενων αναγκών και απαιτήσεων της Κοινότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργήσει ένα «Κοινοτικό Σπίτι» για να εξυπηρετήσει όχι μόνο τα μέλη της, αλλά και τα μέλη της ευρύτερης κοινότητας που έχουν πραγματική ανάγκη για επανασύνδεση και δημιουργία σχέσεων μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας.
«Πρόκειται για ένα Lifestyle Centre, με επίκεντρο στη φροντίδα και τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας των μελών της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινότητας», εξηγεί ο κ. Δαματόπουλος.
Το «Κοινοτικό Σπίτι» έρχεται ως συνέχεια κι επέκταση του κοινωνικού έργου που, εδώ και χρόνια, προσφέρει η Κοινότητα Oakleigh, στα λιγότερα προνομιούχα μέλη της ευρύτερης κοινότητας.
«Η Κοινότητα έχει ως λόγο ύπαρξης την ανταπόδοση και την προσφορά στα μέλη της. Αναφέρομαι στα 14 μικρά διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν ήδη από το 1986 για τη φιλοξενία ηλικιωμένων αλλά και στα 13 ακόμα διαμερίσματα που αγοράστηκαν το 2019 για την κάλυψη των αναγκών των αναξιοπαθούντων και των ηλικιωμένων μας. Τώρα, με το «Κοινοτικό Σπίτι», προχωράμε ένα βήμα παραπέρα και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό το έργο», λέει ο κ. Δαματόπουλος.
Αλλά και το Oakleigh Grammar έχει κάποια καλά νέα να μοιραστεί ενόψει των γενεθλίων του.
«Χάρη στην οικονομική υποστήριξη της βουλευτή Hotham και υπουργού Εσωτερικών και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, Clare O’Neil, το Oakleigh Grammar θα εγκαταστήσει μια καφετέρια–κυλικείο, όπου μαθητές, προσωπικό και γονείς θα έχουν το χώρο και την ευκαιρία να επικοινωνούν, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ τους και να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη κοινότητα», λέει ο κ. Robertson και καταλήγει ότι εκτός από την καφετέρια «έχουν υποβληθεί σχέδια στο Δήμο Monash για την έγκριση κατασκευής μιας πισίνας έξι λωρίδων για το Oakleigh Grammar και αναμένουμε με ανυπομονησία την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υποστηρίξει την αίτηση».
Ο επίλογος, ανήκει στον πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Oakleigh και πρόεδρο του Δ.Σ. του Oakleigh Grammar, κ. Κρις Δαματόπουλο, ο οποίος, εκτός από τα μέλη των παρελθόντων Συμβουλίων, δεν παραλείπει να μνημονεύσει τους εκπροσώπους της εκκλησίας που έβαλαν πλάτη για τη δημιουργία και την ευημερία της Κοινότητας Oakleigh, καθώς ήταν η εκκλησία το κέντρο αναφοράς όλων των δομών που αναπτύχθηκαν στην πορεία.
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ…
«Η Κοινότητα γίνεται διαρκώς όλο και πιο ισχυρή και φέτος γιορτάζει την 60ή επέτειό της και την 40ή επέτειο του Oakleigh Grammar χάρη στις αμέτρητες προσπάθειες και θυσίες πολλών.
Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο επαινεί και σέβεται τις προσπάθειες όλων των κληρικών που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια ξεκινώντας από τους ηγέτες της Αρχιεπισκοπής, συμπεριλαμβανομένου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιεζεκιήλ, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, μέχρι τον σημερινό προκαθήμενο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στη συνέχεια τους ηγέτες της Ενορίας μας, τον αείμνηστο πατέρα Νικόλαο Μουτάφη, το νυν επίσκοπο, Ιάκωβο Τσιγκούνη, τον πατέρα Γεώργιο Αδαμάκη και σήμερα τον πατέρα Σταύρο Κακαβά.
Τέλος, εκτιμούμε τις θυσίες και τις προσπάθειες όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των ισόβιων μελών, των μελών, των εθελοντών και ολόκληρης της κοινότητας της Μελβούρνης για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους, όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς την οποία η Κοινότητα δεν θα ήταν εκεί που είναι σήμερα- και προσευχόμαστε για συνεχή υποστήριξη ώστε να παραδώσουμε μια μακροχρόνια κληρονομιά στις επόμενες γενιές με τη φώτιση του Χριστού, με αγάπη και ενότητα!».
Σχόλια Facebook