Στην αγορά της Κίνας οι επιχειρήσεις του Πειραιά
Άνοιγμα στην αγορά της Κίνας κάνουν οι πειραϊκές επιχειρήσεις, μέσα από Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη πριν από λίγο ανάμεσα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) και το Γραφείο της Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών στην Κίνα (China International Import Expo Bureau).
Στόχος είναι η ανάπτυξη συνεργασιών για την συμμετοχή στην 6η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών, που θα πραγματοποιηθεί στην ασιατική χώρα, τον Νοέμβριο του 2023. Η παρουσίαση των στόχων της έκθεσης έγινε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι «το Επιμελητήριο αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των μελών του στις παγκόσμιες αγορές, μεταξύ των οποίων και η αγορά της Κίνας, τα μεγέθη της οποίας είναι γιγάντια».
«Ένα καλό ελληνικό προϊόν μπορεί να αφήσει θετικό αποτύπωμα σε μία αγορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χώρα μας. Ένα καλό ελληνικό προϊόν μπορεί να “κουμπώσει” με ένα άλλο προϊόν και να δημιουργηθεί μια νέα υπεραξία. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε “μονοδιάστατα” στις εξαγωγές. Το ΕΒΕΠ έχει προτάξει στην πολιτική ενίσχυσης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τα στοιχεία της ποιότητας, αλλά και της καινοτομίας, της, με την καλή έννοια του όρου, “πατέντας”, αλλά και των συνεργειών που μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ επιχειρήσεων» τόνισε.
«Η εξωστρέφεια είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο πιστεύω ότι θα πρέπει να καλλιεργηθεί περισσότερο με τους νέους επιχειρηματίες να είναι “μπροστάρηδες” σε μία προσπάθεια τόσο εκπαίδευσης για τους νέους στο επιχειρείν, όσο και μετεκπαίδευσης για τους παλαιότερους επιχειρηματίες» συμπλήρωσε.
Ευκαιρία προώθησης στα κινεζικά ναυπηγεία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κορκίδης στις ευκαιρίες που ανοίγουν για τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού να προωθήσουν τα προϊόντα τους στα διαρκώς αναπτυσσόμενα κινεζικά ναυπηγεία. Άλλωστε, τα τελευταία ανεβαίνουν όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών.
«Η 6η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών που θα πραγματοποιηθεί είναι μία, πρώτης τάξεως, ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να τοποθετηθούν στην κινεζική αγορά και παράλληλα μια, πρώτης τάξεως, ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή υλικών για πλοία, να «περάσουν» τα προϊόντα τους στα κινεζικά ναυπηγεία στα οποία κτίζεται για λογαριασμό Ελλήνων εφοπλιστών ένας αξιόλογος αριθμός πλοίων» επεσήμανε σχετικά.
Τι προβλέπει το ΜοU
Το περιεχόμενο της συνεργασίας περιλαμβάνει, τη διαδοχική συμμετοχή του ΕΒΕΠ στο CIIE. Πριν από κάθε ένα από τα έργα συνεργασίας, τα δύο μέρη θα συνάπτουν ειδικές συμφωνίες μεταξύ τους και θα υπογράφουν σχετικές συμβάσεις. Το CIIE θα καλωσορίσει τη συμμετοχή του ΕΒΕΠ σε κάθε είδους συνεργασία και θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια ή υποστήριξη, συντονίζοντας άλλα σχετικά μέρη για να προκύψουν έργα εταιρικής σχέσης.
Βάσει του μνημονίου, το ΕΒΕΠ θα προσκαλεί αγοραστές στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας για να δουν και να διαπραγματευτούν, με τη βοήθεια και του CIIE. Αμφότερα τα μέρη θα υπογράψουν περαιτέρω σύμβαση για συγκεκριμένες συμφωνίες.
Παράλληλα, το ΕΒΕΠ προτίθεται να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Hongqiao.
Το προβλεπόμενο ετήσιο ποσό συναλλαγών, στο πλαίσιο της CIIE, φτάνει τα 73,52 δισ. δολάρια, ενώ συμμετέχουν περισσότεροι από 2.800 εκθέτες από 127 διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.
Πηγή: Naftemporiki.gr
Σχόλια Facebook