Πόλεμος στο Σουδάν: «Λουτρό αίματος» μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, 20 νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χαρτούμ Κ

Ο πόλεμος στο Σουδάν συνεχίζεται, με το τέλος του να μη διαφαίνεται.

Είκοσι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς σε αγορά του Χαρτούμ, στο πιο πρόσφατο φονικό επεισόδιο του πολέμου στο Σουδάν, στον οποίο δεν αναμένεται ανάπαυλα μετά την απόσυρση του τακτικού στρατού από τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν για εκεχειρία.

Από τις 15 Απριλίου που ξέσπασαν οι μάχες, ο τακτικός στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό έχουν συμφωνήσει γύρω στις δέκα φορές για κατάπαυση του πυρός, την οποία ωστόσο παραβίασαν αμέσως.

Οι ΗΠΑ που επέβλεπαν για σχεδόν έναν μήνα, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τις συνομιλίες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα κατήγγειλαν σήμερα «σοβαρές παραβιάσεις», αλλά δεν προχώρησαν στην ενεργοποίηση των κυρώσεων που έλεγαν ότι θα επιβάλουν πριν από μερικές εβδομάδες.

«Οι ΗΠΑ και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προτίθενται να ξαναρχίσουν να διευκολύνουν τις συνομιλίες», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την αποχώρηση χθες από τις διαπραγματεύσεις στην Τζέντα των απεσταλμένων του τακτικού στρατού.

Ωστόσο υπό μια προϋπόθεση: «μόλις οι δυνάμεις δείξουν σαφώς από τις πράξεις τους ότι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την τήρηση εκεχειρίας», σημείωσε.

«Καταστροφική κατάσταση»

Η βία είναι αδιάκοπη και χθες, Τετάρτη, «18 άμαχοι σκοτώθηκαν και 106 τραυματίστηκαν» από τα πυρά πυροβολικού και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στρατού σε αγορά στο νότιο Χαρτούμ, ανακοίνωσε επιτροπή δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό αυτόν, η «επιτροπή αντίστασης» της συνοικίας στην οποία υπήρχαν θύματα, η οποία διοργανώνει αλληλοβοήθεια μεταξύ των κατοίκων, χαρακτήρισε την κατάσταση «καταστροφική» και απηύθυνε «επείγουσα» έκκληση για «γιατρούς και δωρεές αίματος».

Την ίδια ώρα, οι παραστρατιωτικοί των FSR άνοιξαν πυρ κατά αμάχων «που ήθελαν να τους εμποδίσουν να κλέψουν το αυτοκίνητο ενός εξ αυτών», πρόσθεσε η επιτροπή δικηγόρων. «Τρεις άμαχοι που τραυματίστηκαν από σφαίρες έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι FSR τους εμπόδισαν να πάνε στο νοσοκομείο».

Με βαρύ πυροβολικό

Ο στρατός βομβάρδισε χθες με βαρύ πυροβολικό βάσεις των FSR στο Χαρτούμ, οι οποίες βρίσκονται εδώ και καιρό στην καρδιά κατοικημένων συνοικιών, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο AFP.

Την 48η ημέρα των αδιάκοπων μαχών, που έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο 1.800 ανθρώπων, σύμφωνα με τη μκο ACLED, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Σουδανοί, αλλά και πρόσφυγες στο Σουδάν, έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας.

Η Χέμπα Ράσιντ έφυγε από το Χαρτούμ για το Πορτ Σουδάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με την ελπίδα να βρει δωρητή να της πληρώσει αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το εξωτερικό.

«Οι FSR τα κατέστρεψαν όλα στο σπίτι μας», διηγείται στο AFP. Και σήμερα στο Πορτ Σουδάν «δεν ξέρουμε πώς να βρούμε φαγητό ή να φροντίσουμε τα παιδιά μας», είπε.

Σύμφωνα με τη Unicef, πάνω από 13,6 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν, εκ των οποίων τα «620.000 βρίσκονται σε κατάσταση οξέος υποσιτισμού και τα μισά από αυτά μπορεί να πεθάνουν αν δεν βοηθηθούν εγκαίρως».

Παράλληλα 350.000 άνθρωποι έχουν φύγει σε γειτονικές χώρες: οι μισοί στην Αίγυπτο, οι υπόλοιποι στο Τσαντ, στο Νότιο Σουδάν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή στην Αιθιοπία, χώρες που φοβούνται μια μετάδοση της κρίσης.

Επίσης η κατάσταση καθίσταται κάθε μέρα και πιο κρίσιμη: το Σουδάν βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και η εποχή των βροχών πλησιάζει μαζί με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες.

Το Νταρφούρ αποκομμένο από τον κόσμο

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ένας Σουδανός στους τρεις υπέφερε από πείνα, οι πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ήταν καθημερινές και το σύστημα υγείας βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Εξακολουθεί να μην υπάρχει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσει να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία χρειάζονται πλέον τα 25 από τα 45 εκατομμύρια Σουδανών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα ελάχιστα φορτία που κατέστη δυνατό να δρομολογηθούν μπόρεσαν να καλύψουν πολύ μικρό μέρος από τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.

Οι πιο σφοδρές μάχες στη χώρα μαίνονται στο Νταρφούρ, στα σύνορα με το Τσαντ, ορισμένες ζώνες του οποίου έχουν αποκοπεί εντελώς από τον κόσμο, καθώς δεν έχουν ρεύμα ή τηλέφωνο.

Εκεί, νέα αιτήματα να πάρουν τα όπλα οι άμαχοι εγείρουν φόβους για έναν «γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο», σύμφωνα με το πολιτικό μπλοκ που εκδιώχθηκε από την εξουσία από το πραξικόπημα το 2021 των δύο στρατηγών που τότε ήταν σύμμαχοι.

Από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, το συνδικάτο των γιατρών καταγγέλλει επίσης την κατάληψη πολλών νοσοκομείων από τους εμπολέμους. Τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων στις εμπόλεμες ζώνες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ τα υπόλοιπα καλούνται να αντεπεξέλθουν με σχεδόν εξαντλημένα τα αποθέματά τους και χωρίς γεννήτριες ελλείψει καυσίμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ