ΓΝΩΜΗ: Ερωτήματα που ζητούν απάντηση
Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας
Επί συνόλου 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου 18.203 και απείχαν 4.654. (Ετούτοις, ελάχιστοι θα απείχαν, ίσως, εάν ίσχυε η επιστολική ψήφος!) Στις ενόψει εκλογές του Ιουνίου έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν ακόμη 7.000 απόδημοι.
Τα νούμερα αυτά είναι απογοητευτικά. Χωρίς τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις του Νόμου 4648/2019 οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι θα μπορούσαν να ανέρχονται ακόμη και σε 400 με 500 χιλιάδες.
Στην γειτονική Τουρκία, οι ψηφοφόροι του εξωτερικού αγγίζουν το 1,7 εκ. άτομα. Γεγονός που σημαίνει πως σε οριακές καταστάσεις θα μπορούσαν ακόμη και να διαμορφώσουν το νικητή! Κι όμως, κανείς εκεί δεν διανοήθηκε να θεωρήσει το δημοκρατικό ενδεχόμενο αυτό ως …ανεπιθύμητο!
Αντίθετα, η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Γερμανία στις πρόσφατες εκλογές επέτρεψε 16 εκλογικά τμήματα στις διπλωματικές και τιμητικές αποστολές της Τουρκίας, αριθμός αυξημένος κατά τρία τμήματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο η Άγκυρα επιθυμούσε να υπάρχουν 26 εκλογικά τμήματα για να αυξήσει την προσέλευση των ψηφοφόρων!!!
Σύμφωνα με τούρκους παρατηρητές, οι ψήφοι στο εξωτερικό μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών κατά 0,5%.
Το δεύτερο θέμα είναι οι βουλευτικές εκλογές. Οι συνολικές ψήφοι που προέρχονται από το εξωτερικό κατανέμονται και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας σύμφωνα με το σύνολο των ψήφων κάθε κόμματος και με βάση τον πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας. Ορισμένα κόμματα στο παρελθόν έχασαν τρεις ή τέσσερις έδρες από το ΑΚΡ στις περισσότερους βουλευτές, μεταξύ άλλων με την αξιοποίηση των ψήφων από το εξωτερικό.
Προς τι, επομένως, η δική μας ανεξήγητη τρομολαγνία και μάλιστα των κομμάτων του λεγόμενου «Προοδευτικού τόξου» (!) να αφήσουν ανεμπόδιστη τη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία;
Γιατί στα καθ ήμας να ψηφίζουμε κόμμα και όχι βουλευτές;
Γιατί οι υποψήφιοι σε εκλόγιμη θέση βουλευτές ομογένειας να τοποθετούνται στο Επικρατείας από τον αρχηγό του κάθε κόμματος χωρίς την γνώμη των Αποδήμων;
Ερωτήματα αυτά που κάποτε θα πρέπει να απαντηθούν και, όπερ και το σημαντικότερο, να αλλάξουν στον εκλογικό Νόμο.
Σχόλια Facebook