Ομογενής δίνει «νικήτρια» λύση στο πρόβλημα ασφάλειας του κυβερνοχώρου
Μέσω της συμμετοχής του στον Διαγωνισμό Έκθεσης Δημόσιας Πολιτικής των Νέων Αναλογιστών (Young Actuaries’ Public Policy Essay Competition), ο Μάρκος Σταυράκης περιγράφει λεπτομερώς τα βήματα που οδηγούν στη λύση του προβλήματος σχετικά με την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.
Ο Μάρκος Σταυράκης ανακοινώθηκε ως ο νικητής του φετινού Διαγωνισμού Έκθεσης Δημόσιας Πολιτικής των Νέων Αναλογιστών (Young Actuaries’ Public Policy Essay Competition).
Μέσω της συμμετοχής του, ο ομογενής αναλογιστής περιγράφει λεπτομερώς τα βήματα που οδηγούν στη λύση του προβλήματος σχετικά με την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, ένα θέμα το οποίο τον έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, αφού αντιλήφθηκε πόσο επιζήμιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν.
Στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού ανατέθηκε στους νέους αναλογιστές να περιγράψουν μια πρόκληση δημόσιας πολιτικής που αντιμετωπίζει η Αυστραλία και, παράλληλα, να καταθέσουν υποδείξεις σχετικά με τους τρόπους που μπορούν οι αναλογιστές να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για καλό σκοπό βοηθώντας στην επίλυση της εν λόγω πρόκλησης.
Η έκθεση του 23χρονου αναλογιστή με τίτλο «Πώς μπορούν η Australian Reinsurance Pool Corporation (ARPC) και οι ασφαλιστές να προστατεύσουν τα δεδομένα μας», επιλέχθηκε ως η καλύτερη, προς μεγάλη έκπληξη του ομογενή, δίνοντάς του ταυτόχρονα την ευκαιρία να εξελίξει την ιδέα αυτή μαζί με την Ομάδα Εργασίας για τους Κινδύνους στο Διαδίκτυο (CRWG).
«Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αναλογιστών μου τηλεφώνησε ξαφνικά μια Κυριακή για να μου πει τα καλά νέα. Ήμουν πραγματικά σοκαρισμένος, δεν περίμενα να κερδίσω και δεν μπορούσα να το πιστέψω», δήλωσε ο κ. Σταυράκης στον «Νέο Κόσμο».
«Όταν εργαζόμουν στον τραπεζικό τομέα, αντιμετώπιζα αρκετά συχνά απάτες και άτομα τα οποία έπεφταν θύματα τέτοιων διαδικτυακών επιθέσεων. Είδα πώς οι περιουσίες των ανθρώπων μπορούσαν να εξαλειφθούν με ένα λάθος κλικ και αυτό με επηρέασε βαθιά», δήλωσε ο νεαρός αναλογιστικός αναλυτής.
Ο κ. Σταυράκης επισημαίνει ότι παρά τις συχνές αναφορές των διευθυνόντων συμβούλων (CEOs) σε θέματα που αφορούν τον κυβερνοχώρο, δεν έχει δοθεί κάποια «βιώσιμη λύση» στο πρόβλημα.
Στην έκθεσή του, ο ομογενής αναλογιστής εκφράζει την άποψη ότι η ασφάλιση στον χώρο του διαδικτύου ενδέχεται να μετριάσει τους κινδύνους, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει μία ξεχωριστή ομάδα ασφάλισης η οποία θα ασχολείται με την προστασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις διαδικτυακές απειλές.
«Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο με τη σωστή υποστήριξη από την κυβέρνηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των τεχνολογικών συστημάτων πληροφοριών του έθνους, την προστασία του οικονομικού πλεονεκτήματος του έθνους μας και την εκπαίδευση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας ώστε να αποκτήσει γνώσεις που αφορούν τον κυβερνοχώρο», δήλωσε.
Συνεχίζοντας, μέσα από την έκθεσή του εξηγεί ότι υπάρχει ένα ιστορικό μέσω του οποίου αποδεικνύεται η συμβολή των ασφαλιστών στην βελτίωση άμυνας αλλά και στον μετριασμό των επιθέσεων στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, αναφέρει ότι υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το κεφάλαιο, καθώς η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο αποτελεί ένα νέο προϊόν.
«Οι αναλογιστές το αποκαλούν αυτό ‘μειονέκτημα του πρώτου παίκτη’ (first-mover-disadvantage)», λέει ο κ. Σταυράκης, ενώ προτείνει ότι προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα των περιορισμών του κεφαλαίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τη δημιουργία μίας «δεξαμενής αντασφάλισης» (reinsurance pool) η οποία θα λειτουργεί υποστηρικτικά ως προς τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα προκύπτουν.
Για την έκθεση αυτή, ο ομογενής αναλυτής, υπέβαλε τον εαυτό του σε μία διαδικασία εντατικού διαβάσματος, μελέτης και έκθεσης ιδεών, ενώ ταυτόχρονα άντλησε σημαντική έμπνευση από τη ARPC για τον τρομοκρατικό κίνδυνο, χρησιμοποιώντας το ως βάση για να διατυπώσει μια παρόμοια ιδέα σχετικά με την αντιμετώπιση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο.
Ο κ. Σταυράκης έχει σκοπό να μεγεθύνει το αρχικό έγγραφο από 4000-5000 λέξεις σε μια έκδοση 10.000 λέξεων στο εγγύς μέλλον μέσω της συνεργασίας του με το CRWG.
«Μέχρι στιγμής, είναι ακόμη πολύ νωρίς – σχεδιάζουμε να υποβάλουμε επίσημα αυτή την ιδέα ως στοιχείο της δημόσιας πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι θα δαπανηθεί πολύς χρόνος για την επέκταση των ιδεών και της έρευνας», σημείωσε ο αναλογιστικός αναλυτής, ενώ περιέγραψε πολύ ευχάριστη τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Αναλογιστών, λέγοντας ότι υπάρχουν «πολλοί έξυπνοι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται εθελοντικά για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο».
Επιπλέον, ο κ. Σταυράκης, αναφερόμενος στη σύνδεση την οποία διατηρεί με τις ελληνικές του ρίζες, εξηγεί ότι «το στοιχείο της κοινοτικής ευημερίας του πολιτισμού έχει σίγουρα διαμορφώσει την οπτική» του «για τη ζωή», καθώς «η επιθετική φιλοξενία» την οποία εισπράττει όποτε για παράδειγμα επισκέπτεται τους παππούδες του, είναι ένας τρόπος μέσω του οποίου οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά.
«Αυτή η αίσθηση της κοινότητας έχει αναδείξει τη σημασία της ομαδικής εργασίας και το πώς μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε για έναν μεγαλύτερο σκοπό και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Στο άμεσο μέλλον σχεδιάζω να ασχοληθώ περισσότερο με την ελληνική κοινότητα».
Πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook