Πρώτη φορά και κάθε αρχή και δύσκολη…
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες του εξωτερικού, που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους. Με κάλπη. Στα κατά τόπους Προξενεία.
Ο συνολικός αριθμός των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων των οποίων έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις ανέρχεται σε 22.816. Ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων Ψηφοφόρων ανέρχεται σε 9.810.040. Οπότε οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του εξωτερικού αποτελούν το 0,2% του εκλογικού σώματος.
Ομογενείς των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις θα ψηφίσουν, το Σάββατο 20 Μαΐου, σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες της υφηλίου.
Οι περισσότερες αιτήσεις που εγκρίθηκαν υποβλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4.556 και ακολουθούν η Γερμανία με 3.226, οι ΗΠΑ με 1.617, το Βέλγιο με 1.607 και η Κύπρος με 1.432.
Σε ποσοστό 96% οι ψηφοφόροι του εξωτερικού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα της μόνιμης διαμονής τους, ενώ οι υπόλοιποι (4%) θα πρέπει να μεταβούν σε άλλη καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 50 ψηφοφόρων ώστε να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα.
Ένα άλλο ποσοστό των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού (με ελληνική αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο) της τάξεως του 80% προκειμένου να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα θα πρέπει να μεταβούν στην Ελλάδα.
Οι Απόδημοι ψηφοφόροι ψηφίζουν κόμματα στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κάθε κόμμα τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μέχρι τρεις υποψηφίους «βουλευτές ομογένειας», έναν εκ των οποίων σε εκλόγιμη θέση. Συνολικά μπορούν να εκλεγούν μέχρι τρεις (3) «βουλευτές ομογένειας», όσες είναι και οι προβλεπόμενες έδρες στην Επικράτεια. (Για το σκοπό αυτό αυξήθηκαν από 12 σε 15).
Οι «βουλευτές Ομογένειας» που έχουν τοποθετηθεί από τα κόμματα στα ψηφοδέλτια Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση είναι: Χρήστος Στυλιανίδης (ΝΔ), Όθωνας Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Ελένη Χρονοπούλου (ΠΑΣΟΚ) Παναγιώτης Αλωπούδης (ΚΚΕ). Επίσης, Κώστας Στεφανίδης, (ΜέΡΑ25).
Θα ανέμενε κανείς αφού το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας αποτελεί «λίστα» που επιμελείται ο αρχηγός κάθε κόμματος οι υποψήφιοι να είναι Απόδημοι επιλεγμένοι με βάση τη γνώση της ζωής, των προβλημάτων και των αιτημάτων της ευρύτερης Ομογένειας. Κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται στα τρέχοντα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Αυτό είναι μία παρατήρηση που «ακουμπά» όλα τα κόμματα.
Μία άλλη παρατήρηση, επίσης, «διακομματική» είναι ότι βουλευτές Επικρατείας εκλέγονται με βάση τα ποσοστά των Κομμάτων στην Επικράτεια. Και ότι για κατεβάσει ένα κόμμα ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρέπει να έχει συνδυασμούς τουλάχιστον στις μισές εκλογικές περιφέρειες. Που σημαίνει ότι ούτε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές έχουν «Επικρατείας» ούτε όλα τα Κόμματα που έχουν «Επικρατείας» εκλέγουν Βουλευτές.
Αεροπορικός αγώνας …δρόμου θα γίνει για να προλάβουν να συγκεντρωθούν ΟΛΕΣ οι ψήφοι εκτός Ελλάδος εγκαίρως, αφού η ψηφοφορία στο εξωτερικό θα διεξαχθεί με κάλπη και μόνον την παραμονή των εκλογών (20 Μαϊου) δεδομένης της διαφοράς ώρας μεταξύ των Ηπείρων. (άρθρο 51 *4: ” …Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια“.
Συμπερασματικά, στην προσεχή Βουλή, για πρώτη φορά, θα υπάρχουν τρεις «βουλευτές ομογένειας» από τρία διαφορετικά κόμματα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Κάθε αρχή και δύσκολη!
Με στοιχεία από ΑΠΕ
Σχόλια Facebook