Συνέντευξη για την ΡΗΡ: Δέσποινα Πρίνια η υποψήφια της ΝΔ με γνώση και άποψη για τις Κυκλάδες
ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
για την ΡΗΡ
Με καταγωγή από τη Σύρο , η Dr. Δέσποινα Πρίνια υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων με την Νέα Δημοκρατία, πολιτεύεται γιατί αγαπά τον τόπο της και θέλει να προσφέρει σ΄ αυτόν, ακολουθώντας και τη συμβουλή τής γιαγιά της σαν έφευγε για σπουδές την Αμερική: «παιδί μου όπου και να πας, να μην ξεχάσεις ποτέ από πού έρχεσαι. Και να θυμάσαι όσο ψηλά και να φτάσεις, θα συνεχίσεις να είσαι ένα κορίτσι απ΄ το λόφο μας. Απλά Ανωσυριανή κι αυτό δεν αλλάζει»...
‘Ετσι, έχει ενσκήψει στα θέματα των Κυκλάδων οι οποίες, όπως λέει στην Panhellenic Post, “…βασίζονται στο τουριστικό προϊόν, προσφέροντας περίπου 5% του συνολικού ΑΕΠ στη χώρα. Δικαιούνται λοιπόν μια δίκαιη, ισόρροπη όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, ανάπτυξη που διασφαλίζει την ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες”.
Αν και γεννήθηκε μέσα σε αεροπλάνο, η Δέποινα Πρίνια δεν …πετά στα σύννεφα. Αναγνωρίζει ότι «…η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο σε γαλάζιες σημαίες. Αρα κάτι έχει γίνει σωστά και με στόχευση στις διεθνείς καλές πρακτικές». Γνωρίζει, όμως, επίσης, ότι «υπάρχουν πράγματα όπου πρέπει ν’ ανέβουμε πίστα. Οπως π.χ. ο βιώσιμος θαλάσσιος τουρισμός».
Στις Κυκλάδες αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα ονομασίας προέλευσης και, όπως λέει, «πρόσφατα το λουκούμι, που ταυτίζεται με την παράδοση της Σύρου εντάχθηκε στη λίστα άυλων προϊόντων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Είναι μεγάλη διάκριση και μπορούμε να δημιουργήσουμε και άλλα προϊόντα πρέσβεις των νησιών μας μέσα από εξαιρετικά προϊόντα που διαθέτουμε».
Ως γυναίκα, αλλά και γενικά ως άνθρωπος παίρνει θέση στη βία κατά των γυναικών την οποία χαρακτηρίζει «κοινωνική φτώχεια» και τη «χειρότερη μορφή παραβίασης της δημοκρατίας». Και θεωρεί ότι παράλληλα με το νομικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς που έχει προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, «η κοινωνία πρέπει να δημιουργήσει τους δικούς της μηχανισμούς, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σ’ αυτό».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Dr. Δέσποινας Πρίνια έχει ως ακολούθως:
ΕΡ:Ποιές είναι οι θέσεις σου για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Νησιωτικότητα;
Αντίθετα με ότι πιστεύεται λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, η νησιωτικότητα για τους μόνιμους κατοίκους έχει σε κάποιες περιπτώσεις παρόμοιες προκλήσεις με την ακριτικότητα.
Καταρχήν η φέρουσα ικανότητα των τουριστικών προορισμών, όπου νησιά των 10 χιλιάδων κατοίκων καλούνται την καλοκαιρινή περίοδο να φιλοξενήσουν μέχρι και ένα εκατομμύριο επισκέπτες σε κάποια νησιά, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις σε φυσικούς πόρους όπως το νερό και ελλείψεις σε θέματα καθημερινότητας και υποδομών, όπως η διαχείριση των σκουπιδιών ή το οδικό δίκτυο να αναδεικνύουν πολλούς περιορισμούς.
Επιλέον, τα πάγια ζητήματα των μονίμων κατοίκων, που βασίζονται στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, όπως η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ ακόμα και διπλανών νησιών, υπονομεύει και την τουριστική ανάπτυξη αλλά διακινδυνεύει σε κάποιες περιπτώσεις και την ίδια τη ζωή των νησιωτών. Εδώ χρειάζεται σοβαρή συζήτηση και εξορθολογισμός των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, με δεδομένο ότι η προσβασιμότητα σε νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας είναι κεντρικός δείκτης ποιότητας ζωής.
Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη υπήρξε από την αρχή βασικός άξονας πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, όπως και η προσβασιμότητα στους πιο ευάλωτους πολίτες. Και μπορεί να ρυθμίστηκαν νομοθετικά, όμως χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει η κανονικότητα για τους μόνιμους κατοίκους. Μπορεί να είμαστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη σαν Περιφέρεια, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για την κοινωνική ανάπτυξη και τη διασφάλιση αυτονόητων υποδομών και υπηρεσιών για τους μόνιμους κατοίκους.
Οι Κυκλάδες βασίζονται στο τουριστικό προϊόν, προσφέροντας περίπου 5% του συνολικού ΑΕΠ στη χώρα. Δικαιούνται λοιπόν μια δίκαιη, ισόρροπη όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, ανάπτυξη που διασφαλίζει την ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Το όλο θέμα ξεκινάει από τογεγονός ότι αναπτύξαμε τις υποδομές για το τουριστικό προϊόν, σαν κατεξοχήν τουριστικός νομός, χωρίς να αναπτύξουμε παράλληλα και τις υποδομές του τόπου. Αυτό πρέπει ν΄αλλάξει με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει βιωσιμότητα.
ΕΡ: Ποιές είναι οι θέσεις σου για τον Νησιωτικό Τουρισμό;
Είναι αλήθεια ότι τα νησιά μας είναι μεγάλος πλούτος για το τουριστικό προϊόν μας και ο νησιωτικός τουρισμός, που είναι η νούμερο ένα επιλογή των επισκεπτών πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή για να μπορεί να παράγει και στο μέλλον. Εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να προστατεύσουμε «υπεύθυνα» τα νησιά μας, ανταποκρινόμενοι και στα νέα διεθνή πρότυπα. Βλέπετε, εκτός από τον ανταγωνισμό έχουμε να ανταποκριθούμε και σε μια νέα γενιά επισκεπτών, αυτούς που συνηθίσαμε να ονομάζουμε υπεύθυνους επισκέπτες. Ανθρωποι που επιλέγουν πλέον τους προορισμούς τους με βάση του πόσο φιλικοί είναι προς το περιβάλλον, πόσο φιλικοί και προσβάσιμοι είναι σε ευαίσθητους επισκέπτες, πόσο ενσωματώνουν αυτό που ονομάζουμε ηθική τεχνολογία χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεκάδες άλλους δείκτες που τα προηγούμενα χρόνια έλειπαν. Εχουν γίνει πολλά βήματα από την παρούσα κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, του βιώσιμου τουρισμού και η χώρα επιβραβεύεται γι αυτό με αυξήσεις στο τουριστικό προϊόν και ειδικά στο νησιωτικό & θαλάσσιο τουρισμό, που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
Σε αυτή την κατεύθυνση είχαμε και κάποιες επιτυχίες που δεν είναι γνωστές αλλά είναι πολύ σημαντικές, όπως π.χ. ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο σε γαλάζιες σημαίες. Αρα κάτι έχει γίνει σωστά και με στόχευση στις διεθνείς καλές πρακτικές. Ομως υπάρχουν πράγματα όπου πρέπει ν’ ανέβουμε πίστα. Οπως π.χ. ο βιώσιμος θαλάσσιος τουρισμός. Βλέπετε ειδικά την εποχή της πανδημίας, όπου το θέμα της ασφάλειας κυριαρχούσε, ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός, που πρόσφερε ένα προστατευμένο περιβάλλον από τις μαζικές μετακινήσεις και τα καλύματα, γνώρισε μεγάλη άνθηση. Στο χέρι μας είναι να κρατήσουμε αυτά τα ρεκόρ δημιουργώντας και τις αντίστοιχες υποδομές για φιλοξενία σκαφών. Είναι απαραίτητο να πάμε πια πιο γρήγορα σ΄αυτό. Επίσης ο γαστρονομικός τουρισμός, η διασύνδεση δηλαδή του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών προϊόντων μας με το τουριστικό προϊόν, ο προσβάσιμος τουρισμός για ΑΜΕΑ, που φανερώνει και τον καθημερινό πολιτισμό μας, αλλά και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με τις πολιτιστικές διαδρομές των νησιών μας υπήρξαν προτεραιότητες αυτής της τετραετίας. Στο χέρι μας είναι να πάμε ακόμα καλύτερα.
ΕΡ: Ποιά είναι η θέση σου απέναντι στη βία κατά των γυναικών;
Εκτός από την αυτονόητη καταδίκη απέναντι σε αυτή την πληγή, προέρχομαι και από τη Σύρο. Πολλοί δεν γνωρίζουν ίσως ότι από το 17ο αιώνα και με βάση το εθιμικό δίκαιο και τη βούλα που είχε δοθεί από το Βατικανό λόγω των Καθολικών πληθυσμών, οι γυναίκες στη Σύρο διέθεταν τη δυνατότητα να καταγγείλουν το σύζυγό τους ή τον βιαστή τους για κακοποίηση ή βιασμό και να ζητούν ακόμα και λύση του γάμου τους. Κάτι αυτονόητο από το 17ο αιώνα που δυστυχώς δεν καταφέραμε να το πετύχουμε στον 21ο αιώνα. Η πανδημία ενδεχομένως έδειξε το χειρότερο πρόσωπό της πίσω από κλειστές πόρτες. Με γυναίκες στο τιμόνι της Ευρώπης και σε ηγετικές θέσεις στον εργασιακό χώρο, δυστυχώς τα στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών πανευρωπαϊκά είναι και πάλι εφιαλτικά.
Είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Δυστυχώς τα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας ακόμα και με την άμεση νομοθέτηση για το θέμα είναι πολύ χαμηλά. Η κυβέρνηση λειτούργησε άμεσα, δημιουργώντας νομικό πλαίσιο και μηχανισμούς εκεί που πριν υπήρχε ένα μεγάλο κενό. Αλλά δυστυχώς δε φτάνει. Ούτε και ο ακτιβισμός είναι αρκετός, αφού τα κινήματα άνοιξαν στόματα αλλά ήταν και σε κάποιες περιπτώσεις προσχηματικά. Είναι ένα βήμα, αφού όταν μια γυναίκα μιλήσει έχει προστατέψει τουλάχιστον άλλη μία γυναίκα. Η βία κατά των γυναικών είναι κοινωνική φτώχεια, η χειρότερη μορφή παραβίασης της δημοκρατίας. Η κοινωνία πρέπει να δημιουργήσει τους δικούς της μηχανισμούς, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σ’ αυτό.
ΕΡ: Ποιά είναι η άποψή σου για τα τα μοναδικά προϊόντα ορισμένων Κυκλαδίτικων νησιών, όπως π.χ. της Σαντορίνης, που τα βάζουν στο χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού;
Από αυτή την κυβέρνηση δόθηκε μεγάλη έμφαση στο γαστρονομικό τουρισμό, βάζοντας στο χάρτη εμβληματικά προϊόντα πρέσβεις του τόπου τους και δημιουργώντας και γαστρονομικές μνήμες στον επισκέπτη για να ξαναεπιστρέψει. Ξέρετε η κουζίνα είναι μέρος της ταυτότητας ενός τόπου και εμπίπτει στα πολιτιστικά προϊόντα, που δίνουν πληροφορίες για την ιστορία ενός τόπου. Επιπλέον οι επισκέπτες που αναζητούν τη γνήσια εμπειρία αναζητούν τις τοπικές γεύσεις, δημιουργώντας πλέον μια σύζευξη του
πρωτογενούς τομέα και της τοπικής παραγωγής με το τουριστικό προϊόν. Είναι κάτι που λειτουργεί πολαπλασιαστικά για τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργεί και loyal επισκέπτες. Οι επισκέπτες πλέον θέλουν μια γνήσια γεύση του τόπου και βλέπουν το ταξίδι σαν ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης. Είναι στο χέρι μας να βάλουμε στο χάρτη τα τοπικά προϊόντα, αξιοποιώντας αυτή την τάση. Στις Κυκλάδες ειδικότερα έχουμε πολλά προϊόντα ονομασίας προέλευσης και πρόσφατα το λουκούμι, που ταυτίζεται με την παράδοση της Σύρου εντάχθηκε στη λίστα άυλων προϊόντων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Είναι μεγάλη διάκριση και μπορούμε να δημιουργήσουμε και άλλα προϊόντα πρέσβεις των νησιών μας μέσα από εξαιρετικά προϊόντα που διαθέτουμε.
ΕΡ: Γιατί αποφάσισες να πολιτευθείς και συγκεκριμένα γιατί επέλεξες τις Κυκλάδες;
Το έχω ξαναπεί, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός αλλά επαγγελματίας πολίτης. Εργάζομαι από τα 17 μου και θεωρώ ότι στο πολιτικό μείγμα χρειάζονται πλέον και τεχνοκράτες και άνθρωποι από την κοινωνία για να διαχειριστούν περίπλοκα ζητήματα και διεθνείς κρίσεις σαν αυτές που βιώνουμε, αλλά και ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον σαν αυτό που βιώνουμε. Η θητεία μου σε Διεθνείς οργανισμούς αλλά και η ακαδημαϊκή μου εμπειρία θεωρώ ότι με έχουν εκπαιδεύσει σε επικίνδυνες αποστολές & προκλήσεις που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις.
Και όταν πας να τρέξεις τέτοιο μαραθώνιο πρέπει να πιστεύεις αυτό τον αγώνα και να το θέλεις πολύ. Για μένα η καταγωγή μου από τις Κυκλάδες είναι ένα πολύ δυνατό κίνητρο για να προσπαθήσω για τον τόπο μου. Και θα μοιραστώ κάτι μαζί σας. Οταν έφυγα για σπουδές στην Αμερική, η γιαγιά μου η Συριανή που με μεγάλωσε μου έδωσε μία και μόνη συμβουλή: παιδί μου όπου και να πας, να μην ξεχάσεις ποτέ από πού έρχεσαι. Και να θυμάσαι όσο ψηλά και να φτάσεις, θα συνεχίσεις να είσαι ένα κορίτσι απ΄το λόφο μας. Απλά Ανωσυριανή κι αυτό δεν αλλάζει.
Είναι μια συμβουλή που την κράτησα και με κράτησε κοντά στον τόπο μου ακόμα κι όταν έλειπα από την Ελλάδα. Και ήταν για μένα αυτονόητο όταν αποφάσισα να πολιτευτώ ότι θα το κάνω μόνο για τις Κυκλάδες. Είναι ένας αγώνας που θέλω να δώσω για τον τόπο μου και την παράταξή μου. Πάντα ήμουν, όπως λέει και το μήνυμά μου #metiscyclades
Σας ευχαριστώ πολύ, καλή σας επιτυχία.
Σύντομο βιογραφικό
Με καταγωγή από τη Σύρο, η Δρ. Δέσποινα Πρίνια. Σαν πολίτης του κόσμου από τη γέννησή της περνάει την παιδική της ηλικία στο Λονδίνο, όπου ζει και εργάζεται η οικογένειά της και στη συνέχεια μετακομίζει στην Ανατολική Αφρική. Εκεί τελειώνει το σχολείο και παίρνει το Γαλλικό Baccalaureate από το Ευρωπαϊκό σχολείο της Καθολικής Ιεραποστολής στη Ζανζιβάρη.
Οι αθλητικές υποχρεώσεις της και η αγάπη για την Ελλάδα, τη φέρνουν πίσω στην Αθήνα σε ηλικία 17 ετών, όπου φοιτά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, φεύγει για μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αποκτά το Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών της από το Graduate School of Journalism & Communications του Columbia University New York, με ειδικότητα στην «Πολιτική Επικοινωνία & Στρατηγική Διαχείριση Μ.Μ.Ε». Γίνεται δεκτή στο Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard, όπου ειδικεύεται στη «Διαχείριση Κρίσεων στις Διεθνείς Σχέσεις».
Ως μέλος του Μητρώου πολιτικών στελεχών της Ν.Δ. «Ανανέωση», πολιτεύεται στις βουλευτικές εκλογές του 2019 στο Νομό Κυκλάδων, ενώ θητεύει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 ως Ειδική Σύμβουλος στο Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού και αργότερα στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.
Σήμερα είναι Περιφερειακή Συντονίστρια Νοτίου Αιγαίου, στη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ.
Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.
Σχόλια Facebook