Οι Έλληνες ιδιοκτήτες του «Acropole» στο Σουδάν έφυγαν αλλά ελπίζουν να ξαναγυρίσουν
Αθήνα.- Ο Θανάσης Παγουλάτος κράτησε ανοιχτό το ξενοδοχείο -οικογενειακή επιχείρηση- «Acropole Hotel» στο Χαρτούμ σε όλα τα πραξικοπήματα, τους πολέμους και τις εξεγέρσεις που έχουν συμβεί κατά καιρούς στο Σουδάν – μέχρι που ο πόλεμος, που ξέσπασε την πρωτεύουσα αυτόν τον μήνα, τον ανάγκασε τελικά να φύγει.
«Είναι σαν να μας πήραν ένα κομμάτι μου», είπε ο 79χρονος Έλληνας, τώρα από το σπίτι του στην Αθήνα, με τη φωνή του να ραγίζει από συγκίνηση.
«Είμαι σχεδόν 80. Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή εκεί, οπότε το Χαρτούμ -ή το Σουδάν- είναι μέρος της ζωής μου».
Από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της πόλης, το «Acropole» άνοιξε το 1952 από τον πατέρα του Παγουλάτου, Παναγή, ο οποίος πήγε στο Χαρτούμ από την Ελλάδα το 1944, τις τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το ανεπιτήδευτο, στο χρώμα της άμμου, αποικιακό κτήριο στο κέντρο του Χαρτούμ έχει φιλοξενήσει ξένους δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, διπλωμάτες και επιχειρηματίες κατά την 71χρονη ιστορία του.
«Τίποτα φανταχτερό», λέει ο Παγουλάτος. «Ήταν πάντα, από την αρχή, μια οικογενειακή επιχείρηση».
Ο Θανάσης και τα μικρότερα αδέρφια του Γιώργος και Μάκης -που γεννήθηκαν στο «Acropol»- διοικούν το ξενοδοχείο επί δεκαετίες και η γοητεία του σε συνδυασμό με την προσεγμένη εξυπηρέτηση έχουν κερδίσει μια θρυλική φήμη στους ξένους πελάτες του.
Όταν οι μάχες μεταξύ του στρατού και μιας αντίπαλης παραστρατιωτικής ομάδας, τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), εντάθηκαν στο Χαρτούμ αυτή την εβδομάδα, ο Παγουλάτος και η κουνιάδα του ήταν κρυμμένοι στο «Acropol» με τέσσερις καλεσμένους και τρεις επιτελείς για 10 ημέρες χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό.
Όταν οι μαχητές των RSF τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο, τράπηκαν σε φυγή πεζή, μέσα από δρόμους που ο Παγουλάτος είπε ότι ήταν γεμάτοι πτώματα, παίρνοντας μόνο τα διαβατήριά τους, τον φορητό υπολογιστή του και μια αλλαξιά.
«Είχαμε δει πολλά πραξικοπήματα, πολλές αλλαγές, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο», είπε ο Παγουλάτος, ένας ψηλός, ήπιος άνδρας που έφτασε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα ως μέρος ενός ευρύτερου απεγκλωβισμού ξένων υπηκόων.
«Αυτό ήταν κάτι πραγματικά εξωπραγματικό».
Τα τελευταία χρόνια, καθώς το Χαρτούμ κατακλύζεται από αυξανόμενο αριθμό εντάσεων, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να μετακομίσουν στο ξενοδοχείο.
Και ακόμη και τώρα, ο Παγουλάτος είπε ότι δεν είχε περάσει από το μυαλό του να φύγει από το Σουδάν.
«Ακόμη και οι κινήσεις μου τις τελευταίες στιγμές ήταν να βρω ένα ασφαλές μέρος για να μείνω… για να ηρεμήσει η κατάσταση και μετά να συνεχίσω τη δουλειά μου», είπε. «Αλλά αφήνοντας το Σουδάν; Ποτέ».
Το ξενοδοχείο είναι πλέον κλειστό και δεν είναι ασφαλές για κανέναν φίλο στο Χαρτούμ να κάνει κρατήσεις.
Αλλά και πάλι ο Παγουλάτος ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιστρέψει.
«Επισκεπτόμενος για άλλη μια φορά το Σουδάν, τουλάχιστον ίσως για τελευταία φορά.
»Γιατί τα πάντα, η δουλειά μας, τα υπάρχοντά μας, όλα είναι εκεί. Φύγαμε χωρίς τίποτα, απολύτως τίποτα».
Πηγή: Alarabiya
Σχόλια Facebook