Περί τους 80 οι Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, δεύτερο μεταγωγικό στο Ασουάν

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επαναπατριστούν δεκάδες ακόμη ομογενείς που βρίσκονται στο εμπόλεμο Σουδάν.

Μάλιστα ο αρχηγός του στρατού και de facto ηγέτης του Σουδάν στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ενέκρινε καταρχήν χθες Τετάρτη την πρόταση της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD, περιφερειακός οργανισμός της ανατολικής Αφρικής) να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για άλλες 72 ώρες και να διεξαχθούν σχετικές συνομιλίες στο Νότιο Σουδάν με εκπρόσωπο των αντίπαλων δυνάμεων των παραστρατιωτικών.

Για όλες τις εξελίξεις διεξήχθη νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών το απόγευμα της Τετάρτης, υπό τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια με αντικείμενο την ασφαλή άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και ο σχεδιασμός μελλοντικών επιχειρήσεων απεγκλωβισμού.

Στο μεταξύ στην Τανάγρα αφίχθη το μεσημέρι της Τετάρτης το δεύτερο αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας, με 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς ενώ το έτερο μεταγωγικό C27 που αναχώρησε χθες το μεσημέρι ήδη έχει προσγειωθεί στο Ασουάν της Αιγύπτου προκειμένου να παραλάβει και άλλους ανθρώπους που κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν.

Αποβίβαση στην Τανάγρα
Αποβίβαση στην Τανάγρα
LOUIZA VRADI VIA REUTERS

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων που βρίσκονταν Σουδάν όταν ξεκίνησαν οι μάχες, προς ώρας είναι ασαφής όπως αναφέρει η ΕΡΤ και αυτό διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και τις προηγούμενες ημέρες παρελήφθησαν από δυνάμεις της Δύσης και έχουν μεταφερθεί σε κάποια χώρα της ΕΕ, χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρχές.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί, 72 πολίτες, 50 Έλληνες υπήκοοι και οι υπόλοιποι υπήκοοι φίλιων χωρών.

Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, είναι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους γίνεται με δυσκολία. Οι τηλεφωνικές γραμμές πολλές φορές πέφτουν, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φορτίσουν τις τηλεφωνικές συσκευές που έχουν.

″Σκυλιά έτρωγαν πτωματα”

Οι περιγραφές των διασωθέντων που καταφθάνουν σε ελληνικό έδαφος είναι καθηλώθηκες με έναν εξ αυτών (όπως ακούγεται και στο βίντεο) να αναφέρει πως είχαν δει ″σκυλιά που έτρωγαν πτώματα” που ήταν στους δρόμους του Χαρτουμ

Και ο ελληνικής υπηκοότητας Μάκης Ουανής, μαιευτήρας – γυναικολόγους στη διηγήθηκε όσα φρικιαστικά έζησε στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το σπαραζόμενο από τον εμφύλιο, Σουδάν: «Ακούς συνέχεια, σφαίρες, βομβαρδισμούς, διαλυμένα πτώματα, διαλυμένα αυτοκίνητα και προσπαθείς, όταν χτυπάει κάτι, να κρύβεσαι. Δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει μία σφαίρα, μία βόμβα».

Ο ίδιος σώθηκε, οι συγγενείς του όμως πλέον αγνοούνται και δηλώνει: «Τα αδέρφια μου είναι πίσω και δεν ξέρω αυτή την στιγμή αν είναι ζωντανοί ή όχι, γιατί δεν υπάρχει ίντερνετ, δεν υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία. Ούτε για την μητέρα μου δεν ξέρω κάτι».

Στο δρόμο της επιστροφής βρίσκονται κι άλλοι συμπατριώτες μας, ανάμεσά τους και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάββας, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ 3 για την κόλαση που έζησε: «Υπάρχουν πίσω Έλληνες που κινδυνεύουν.. δεν μπορούσαμε να βάλουμε όλους σε κίνδυνο κάποια στιγμή μας χτύπησαν όχι σε διασταυρούμενα πυρά, χτύπησαν εμάς».

Βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μαζί με άλλους 22 Έλληνες. Έφτασαν εκεί με πολιτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από γερμανική στρατιωτική βάσ και δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Eκτιμά ότι αυτό δεν θα γίνει σήμερα Πέμπτη (27/4), καθώς κάποιοι από τους Έλληνες έχουν πρόβλημα βίζας και τρέχει μία γραφειοκρατική διαδικασία να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Ο ίδιος, ενώ μπορεί να επιστρέψει οποιαδήποτε στιγμή, δεν θέλει να αφήσει πίσω όσους έχουν πρόβλημα.

Πηγή: ΕΡΤ