Η προκήρυξη των εκλογών προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων δεξιά και… πολύ δεξιά της Δεξιάς

Εξελίξεις στην «δεξιά πολυκατοικία», όπως έλεγε ο Καρατζαφέρης, πυροδότησε η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών 

Αθήνα.- Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, μετά την προκήρυξη των εκλογών που ζήτησε στις 22 Απριλίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις δεξιά… της Δεξιάς.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός επιμένει να αποκλείει συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου μοιάζει να φυλορροεί, καθώς αποχώρησαν ήδη δύο βουλευτές, με την πιθανότητα να ακολουθήσει και τρίτος.

Οι εξελίξεις είναι τέτοιες, που πολλοί αναρωτιούνται εάν η Ελληνική Λύση θα έχει τελικά την τύχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) του Γιώργου Καρατζαφέρη, όταν ένας – ένας σταδικά έφευγαν από το κόμμα οι Άδωνις Γεωργιάδης, Θανάσης Πλεύρης και Μάκης Βορίδης, για να καταλήξουν στις «γαλάζιες» αγκάλες της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά.

Η… πρωτότυπη απόφαση Βελόπουλου

Όλα ξεκίνησαν όταν η επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος Βελόπουλου, αποφάσισε να αλλάξουν εκλογική περιφέρεια οι βουλευτές που φέρονται να βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Βάσει της απόφασης αυτής, οι τρεις βουλευτές «θα κατέλθουν ως υποψήφιοι σε άλλες εκλογικές περιφέρειες και, σε δεύτερο χρόνο αναλόγως και της συμπεριφοράς τους, θα μπορούσαν να κατέλθουν ως υποψήφιοι στην εκλογική περιφέρεια της προτιμήσεώς τους» – εάν είχαν διαγωγή κοσμία, δηλαδή.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, «στόχος της απόφασης είναι να αποδειχθεί το ειλικρινές ενδιαφέρον των εν λόγω βουλευτών για την πατρίδα και μόνον», ενώ υπογραμμίζεται η «γραμμή Βελόπουλου» ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.

Έφυγαν δύο, έπονται κι άλλοι;

Πρώτη αποχώρησε από την Ελληνική Λύση η βουλευτής Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, μετά την απόφαση του κόμματος να την «εξορίσει», μαζί με τους Αντώνη Μυλωνάκη και Απόστολο Αβδελά, σε άλλη εκλογική περιφέρεια, μέχρι να αποδείξει στον κ. Βελόπουλο ότι δεν είναι… «ελέφαντας».

Η κυρία Αλεξοπούλου δημοσίευσε αρχικά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook την απόφαση της επιτροπής Δεοντολογίας της Ελληνικής Λύσης, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε σχόλιο ενδεικτικό για τις περαιτέρω κινήσεις της, που αναφέρει: «Κρατήστε την καρέκλα της Β1 για τους αγαπημένους σας!!».

Ακολούθως, η βουλευτής στον Β’ Τομέα Αθηνών εξέδωσε αναλυτικό δελτίο Τύπου, επισημοποιώντας την αποχώρησή της από την Ελληνική Λύση και σημειώνοντας πως «μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσει η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας».

Μετά την παραίτηση της Αναστασίας Αλεξοπούλου, ήρθε και αυτή του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Αντώνη Μυλωνάκη, ο οποίος, σε επιστολή του προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, έκανε λόγο για «άδικη συμπεριφορά» απέναντί του, εκφράζοντας την πικρία του.

Οι εισηγήσεις στον Μητσοτάκη για συνεργασία με τον Βελόπουλο

Ανεξάρτητα από το αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα και οι φήμες για «προσέγγιση» βουλευτών του κόμματος Βελόπουλου με τη Νέα Δημοκρατία και το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελληνική Λύση, από τη μία πλευρά, είναι λογικό να μην επιθυμεί να συμμετέχει σε κυβέρνησηση συνεργασίας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βελόπουλος, αφού ελοχεύει ο κίνδυνος να «εξαφανιστεί» πολιτικά το κόμμα του.

Από την άλλη, όμως, και παρά την αποφασιστικότητα Μητσοτάκη να μην προτείνει συνεργασία στην Ελληνική Λύση, εάν είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά χωρίς να συγκεντρώνει ποσοστό αυτοδυναμίας, υπάρχουν στελέχη στην Πειραιώς που έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να στραφεί στο κόμμα Βελόπουλου, για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Εδώ, ο Τσίπρας συνεργάστηκε με τον Καμμένο, εμείς γιατί να μην το κάνουμε;», διερωτώνται πολλά στελέχη της ΝΔ.

Εξελίξεις και στην ακροδεξιά με «ντρίπλα» Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις υπάρχουν και… πολύ δεξιά της Δεξιάς, αφού επανέφερε σε ισχύ το πολιτικό κόμμα «ΕΑΝ» – που είχε ιδρύσει ο ίδιος στις 13 Φεβρουαρίου του 2022, αλλά ανέστειλε πρόσφατα τη λειτουργία του – ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, σε μια προσπάθεια να  υπερκεράσει το ανάχωμα της ενδεχόμενης απαγόρευσης συμμετοχής του στις επικείμενες βουλευτικές από τον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική αίτηση που κατατέθηκε χθες, 21 Απριλίου (σ.σ. σύμπτωση με την ημερομηνία της Χούντας των συνταγματαρχών;) από εκπρόσωπο του κ. Κανελλόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η κίνησή του αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας – «ανάχωμα» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, «Έλληνες», τα «ηνία» του οποίου είχε αναλάβει ο κ. Κανελλόπουλος μετά την εκλογή του στην προεδρία.

Το ενδεχόμενο ωστόσο του αποκλεισμού του αποκαλούμενου «κόμματος Κασιδιάρη» από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που θα πάρει την τελική απόφαση, οδήγησε, όπως εκτιμάται, τον κ. Κανελλόπουλο στην επαναφορά  του κόμματός του, για να συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σημειώνεται ότι ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, την Παρασκευή 21 Απριλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου της Χούντας, ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στις εκλογές με το κόμμα που ίδρυσε, το «ΕΑΝ», το οποίο, εκτός από «κέλυφος» και στέγη για τα πρωτοπαλίκαρα του Κασιδιάρη, φιλοδοξεί να αποτελέσει «ομπρέλα» για όλα τα πολιτικά μορφώματα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο.

Όσο για τον Ηλία Κασιδιάρη, αναμένεται να ανακοινώσει τη μη συμμετοχή του στις εκλογές, για τον προφανή λόγο ότι κανένα κόμμα που θα τον περιελάμβανε στα ψηφοδέλτιά του δεν θα εξασφάλιζε έγκριση από τον Άρειο Πάγο.

Πηγή:in.gr