Ιστορικές οι προσεχείς εκλογές για την Ελλάδα λόγω της συμμετοχής Αποδήμων
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Στο πρακτικό μέρος της πρώτης εφαρμογής του νόμου 4648/2019, που ορίζει τα σχετικά με την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό, οι ώρες αυτές είναι οι τελευταίες για την εγγραφή στους Ειδικούς Εκλογικούς καταλόγους των Προξενείων, για τις εκλογές της 21ης Μαϊου.
Όσοι Απόδημοι δεν προλάβουν τις προθεσμίες μπορούν να συνεχίσουν τις αιτήσεις ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές που έχουν προσδιοριστεί –εφόσον απαιτηθούν- για τις 2 Ιουνίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να επικυρωθεί στις 22 Απριλίου, ενώ οι κατάλογοι κλείνουν 12 ημέρες πριν από το Προεδρικό Διάταγμα. Γεγονός που σημαίνει ότι η 10η Απριλίου είναι η τελευταία ημέρα αιτήσεων για τις εκλογές του Μαίου.
Για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται (από το 1988 έως σήμερα να έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα, να έχουν υποβάλει φέτος ή πέρυσι φορολογική δήλωση στην Ελλάδα) και που θεωρούνται άδικες καθώς αποκλείουν το 80% των Αποδήμων ψηφοφόρων από τη διευκόλυνση να ψηφίσουν από το εξωτερικό, το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι απόδημοι είναι αναιμικό.
Στην Νέα Υόρκη οι αιτήσεις είναι λιγότερες από 600 με αποτέλεσμα να στηθεί μόνο μία κάλπη στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης την 20η Μαίου, ημέρα της εκλογής στις ΗΠΑ. Λιγότεροι από 100 Απόδημοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην Αυστραλία και ανάλογα μικροί είναι οι αριθμοί στις άλλες χώρες –κάπου μόνο 1 απόδημος ή κάπου αλλού μόνο 3 κλπ. Συνολικά ο αριθμός των ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού που θα ψηφίσει θα κυμαίνεται μεταξύ 20.000 κι 25.000 ψηφοφόρων
Παρά πάντα τα ανωτέρω δεν παύει οι προσεχείς εκλογές να ενέχουν το στοιχείο της ιστορικότητας καθώς είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδος όπου ψηφίζουν και Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού από το τόπο κατοικίας τους.
Για την ιστορία ο Νόμος, μετά από διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε το 2019 επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη και έλαβε 288 ψήφους επί συνόλου 300 βουλευτών. Τον Μάιο του 2021 επιχειρήθηκε από την Κυβέρνηση η «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» πλην, όμως, δεν συγκεντρώθηκε στη Βουλή η πλειοψηφία των 2/3ων που προβλέπει το Σύνταγμα.
Σχόλια Facebook