Οι κίνδυνοι του να έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα μας
Αν έχω πολύ χαμηλό λίπος στο σώμα μου υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας ή παρενέργειες; Ποια μπορεί να είναι αυτά;
Το λίπος, μαζί με τον υδατάνθρακα και την πρωτεΐνη, αποτελούν τα μακροθρεπτικά (κυριότερα) στοιχεία της διατροφής μας. Όλοι ξέρουμε πως η περίσσεια λίπους στο σώμα μας προκαλεί πολλά θέματα στην υγείας μας, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά, και άλλα πολλά παθολογικά προβλήματα.
Οπως γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή, διατροφολόγος – διαιτολόγος, με έδρα τη Λέσβο:
Ολοι θέλουμε να έχουμε το κατάλληλο ποσοστό λίπους στο σώμα μας, και πολλοί μάλιστα που κάνουν και άσκηση, θέλουν να έχουν ποσοστά πιο χαμηλά από το όριο.
Άραγε, το να έχουμε πολύ χαμηλό λίπος είναι καλό σε σχέση με το να έχουμε υψηλό;
Η κατανάλωση λίπους έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση της παχυσαρκίας, με αυξημένη χοληστερίνη και άλλα προβλήματα. Διάφοροι επιστήμονες θεωρούσαν παλαιότερα ότι η δίαιτα σε χαμηλά λιπαρά αποτελεί τη λύση. Ωστόσο, το σωστό που ισχύει είναι πως είναι σημαντικό να καταναλώνουμε λιπαρά αλλά τα καλά λιπαρά.
Το σώμα μας χρειάζεται λίπος καθώς το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο για τον οργανισμό μας. Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη, στην παροχή ενέργειας ακόμα και σε καταστάσεις έντονης άσκησης και προπόνησης.
Είπαμε πως για το αυξημένο λίπος έχουμε γνώσεις για το τι προβλήματα μπορεί να προκληθούν.
Πιθανά προβλήματα από το χαμηλό ποσοστό λίπους
Θα δούμε τώρα τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν όταν έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους στον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με τις έρευνες το ποσοστό <10% για τους άντρες θεωρείται χαμηλό ενώ για τις γυναίκες <18%.
Πεινάμε συνέχεια
Πεινάω διαρκώς: Όταν έχω πολύ χαμηλό λίπος στο σώμα μου σημαίνει πως καταναλώνω πολύ χαμηλή ποσότητα θερμίδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ορμόνες του σώματος του, όπως είναι η λεπτίνη, η ορμόνη της όρεξης.
Κρυώνουμε συνέχεια
Κρυώνω διαρκώς: Όπως είπαμε, με την κατανάλωση χαμηλών θερμίδων και τη μείωση του λίπους μας, οι ορμόνες μας απορυθμίζονται. Μέσα σε αυτές τις ορμόνες είναι και του θυρεοειδή με αποτέλεσμα να νιώθω συνέχεια το αίσθημα του κρύου πολύ πιο έντονα.
Μειωμένη ενέργεια και κούραση
Πάμε στη μειωμένη ενέργεια που έχουμε: Εφόσον καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, σίγουρα έχουμε μειώσει και την κατανάλωση των υδατανθράκων. Άρα έχουμε μειωμένη ενέργεια γιατί ξέρουμε πως η κύρια πηγή ενέργειας είναι οι υδατάνθρακες.
Αυτό συνήθως το κάνουμε όταν θέλουμε να χάσουμε λίπος, πρωτεϊνικές διατροφές. Επίσης, πέφτει και η ποσότητα του νερού στο σώμα μας με αποτέλεσμα να έχω διαταραχές στους ηλεκτρολύτες μου και να έχω έντονο το αίσθημα της κούρασης.
Μειωμένο ανοσοποιητικό
Όταν έχουμε χαμηλά ποσοστά λίπους, το ανοσοποιητικό μας δεν είναι τόσο γερό, με αποτέλεσμα σε ένα πιθανό κρύωμα να μην μπορούμε να αναρρώσουμε το ίδιο εύκολα. Επίσης, σε περιπτώσεις που κάνω άσκηση και έχω στόχο τη γράμμωση, το πολύ χαμηλό λίπος πάει πακέτο με μικρή απώλεια μυϊκότητας και δύναμης.
Ορμονολογικά προβλήματα στις γυναίκες
Να μην ξεχνάμε πως με το πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους, οι γυναίκες έχουν πρόβλημα με την κανονική ροή της εμμήνου ρύσης τους. Η σωστή περιεκτικότητα σε λίπος σε μία γυναίκα βοηθάει και τη σωστή λειτουργία των γυναικολογικών ορμονών της.
Να θυμάστε πως όλα για κάποιο λόγο υπάρχουν και για κάποιο λόγο χρειάζονται. Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε όλες τις ομάδες του λίπους, αλλά διαλέγουμε τα καλά λιπαρά και πορευόμαστε παρέα με αυτά.
ΠΗΓΗ: fmh.gr/huffpost.gr
Σχόλια Facebook