Παρίσι: Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο αγαπημένο εστιατόριο του Μακρόν

400.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT.

Οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης παίρνουν θέση μπροστά από ένα κατεστραμμένο γραφείο της τράπεζας Credit Agricole κοντά σε αντικείμενα που πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε διαδήλωση στο πλαίσιο της ενδέκατης ημέρας πανεθνικών απεργιών και διαμαρτυριών κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της γαλλικής κυβέρνησης, στο Παρίσι, Γαλλία, 6 Απριλίου. 2023.
SARAH MEYSSONNIER VIA REUTERS

Βίαια επεισόδια ‘αμαύρωσαν’ την 11η ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μειωμένος την Πέμπτη στη Γαλλία σε ένα όλο και πιο τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την εκτελεστική εξουσία.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι δίπλα σε μια μπρασερί της Αριστεράς Όχθης που επισκέπτεται συχνά ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της 11ης ημέρας πανεθνικών διαμαρτυριών ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που προώθησε ο Γάλλος Πρόεδρος παρά τη ευρεία αντίθεση.

SARAH MEYSSONNIER VIA REUTERS

To εστιατόριο “La Rotonde”, του οποίου η τέντα κάηκε για λίγο καθώς οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και μπογιές στην αστυνομία, είναι πολύ γνωστό στη Γαλλία καθώς εκεί ο Μακρόν οργάνωσε ένα εορταστικό δείπνο μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

SARAH MEYSSONNIER VIA REUTERS

Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει το γραφείο της Blackrock στο Παρίσι, τραγουδώντας: ”είμαστε εδώ! Ακόμα κι αν δεν αρέσει στον Μακρόν, είμαστε εδώ!”. Καπνός υψώνεται στη μέση των πολυτελών κεντρικών γραφείων της αμερικανικής πολυεθνική εταιρεία επενδύσεων.

Οι διαμαρτυρίες από τον Ιανουάριο έχουν συγκεντρώσει τεράστια πλήθη ενάντια στη μεταρρύθμιση του Μακρόν, η οποία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64.

Στην πρωτεύουσα, το συνδικάτο CGT έκανε λόγο το απόγευμα για 400.000 διαδηλωτές, έναντι 450.000 την περασμένη Πέμπτη. Οι αρχές, που είχαν κάνει λόγο για 93.000, δεν έχουν γνωστοποιήσει ακόμη την εκτίμησή τους για τη σημερινή ημέρα.

Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις και οι απεργίες συγκέρασαν επίσης εκτεταμένη οργή εναντίον του προέδρου, ο οποίος συχνά γίνεται στόχος σε πανό και συνθήματα.

Ένας διαδηλωτής ντυμένος Γαλάτης κρατά ένα πλακάτ που γράφει «Ο Μακρόν κήρυξε τον πόλεμο στον λαό» κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης ως μέρος της ενδέκατης ημέρας πανεθνικών απεργιών και διαμαρτυριών κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της γαλλικής κυβέρνησης, στο Παρίσι, Γαλλία, 6 Απριλίου 2023.
Ένας διαδηλωτής ντυμένος Γαλάτης κρατά ένα πλακάτ που γράφει «Ο Μακρόν κήρυξε τον πόλεμο στον λαό» κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης ως μέρος της ενδέκατης ημέρας πανεθνικών απεργιών και διαμαρτυριών κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της γαλλικής κυβέρνησης, στο Παρίσι, Γαλλία, 6 Απριλίου 2023.
SARAH MEYSSONNIER VIA REUTERS

Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις, η συμμετοχή έμοιαζε επίσης να είναι μειωμένη. Στη Ρεν, προπύργιο συνήθως των διαδηλωτών, η νομαρχία έκανε λόγο για 8.500 πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, ενώ τα συνδικάτα μιλούν για 20.000.

Η ίδια τάση φάνηκε να επικρατεί και σε άλλες μεγαλουπόλεις της δυτικής Γαλλίας, όπως στη Νάντη (15.000 έως 50.000 άτομα) και στη Βρέστη (10.000 έως 18.000), αλλά και στον νότο, στη Νίκαια (2.400 έως 20.000) και τη Μασσαλία (10.000 έως 170.000) ή ακόμη στην κεντρική Γαλλία, στο Κλερμόν-Φεράν (7.500 έως 20.000).

Οι αρχές προέβλεπαν χθες βράδυ μια λιγότερο μαζική κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο ανάμεσα στα 600.000 και τα 800.000 άτομα, εκ των οποίων 60.000 έως 90.000 στο Παρίσι. Συνολικά 11.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν κινητοποιηθεί.

Τα συνδικάτα περίμεναν ωστόσο μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. ”Υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση” αυτής της μεταρρύθμισης, υπογράμμισε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέ.

Αποκλεισμοί λυκείων και πανεπιστημιακών κτιρίων σημειώθηκαν το πρωί στη Λιόν (ανατολικά), τη Ρεν (δυτικά), τη Λιλ (βόρεια) και το Παρίσι, μεταξύ των οποίων και στη Σορβόνη.

Αποκλεισμοί στις εισόδους μεγάλων πόλεων προκάλεσαν επίσης μποτιλιαρίσματα.

«Aπεργίες, μπλόκα, Μακρόν φύγε!», φώναζαν οι διαδηλωτές στη δυτική πόλη Ρεν, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που πέταξαν πέτρες και και έβαλαν φωτιά σε κάδους.

Οι διαδηλώσεις σε γενικές γραμμές ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, αν και έχουν ξεσπάσει μικρής έκτασης βίαιες ταραχές σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία. Την Πέμπτη, ένα υποκατάστημα της τράπεζας Credit Agricole λεηλατήθηκε στο Παρίσι.

SARAH MEYSSONNIER VIA REUTERS

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό και στην απόφαση της κυβέρνησης να την προωθήσει στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία. Όμως, μια πηγή κοντά στον Μακρόν είπε ότι αυτό δεν έχει σημασία.

«Αν ο ρόλος ενός προέδρου της δημοκρατίας είναι να λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με την κοινή γνώμη, δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές», είπε η πηγή. «Το να είσαι πρόεδρος σημαίνει να κάνεις επιλογές που μπορεί να μην είναι δημοφιλείς σε μια δεδομένη χρονική στιγμή».

Οι ηγέτες των συνδικάτων και οι διαδηλωτές είπαν ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση ήταν η κατάργηση της νομοθεσίας, μια επιλογή που η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει.

SARAH MEYSSONNIER VIA REUTERS

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την απόσυρση της μεταρρύθμισης», δήλωσε η νέα ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, κατά την έναρξη της συγκέντρωσης στο Παρίσι.

Οι πορείες της Πέμπτης – η 11η πανεθνική ημέρα διαμαρτυριών τους τελευταίους τρεις μήνες – θα μπορούσαν να φέρουν μια μικρή ελπίδα στους αξιωματούχους που πιστεύουν ότι οι συγκεντρώσεις μπορεί να χάνουν τη δυναμική τους.

Τα τρένα υπέστησαν λιγότερες διακοπές στα δρομολογία σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Λιγότεροι δάσκαλοι απεργούσαν την Πέμπτη και η αρχή της πολιτικής αεροπορίας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις κατά 20% σε πόλεις όπως η Μασσαλία, αλλά όχι στα αεροδρόμια του Παρισιού όπως στις προηγούμενες απεργίες.

Καταλυτική ημερομηνία θα είναι η 14η Απριλίου, όταν το Συνταγματικό Συμβούλιο θα εκδώσει την ετυμηγορία του για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις. Συνταγματικοί ειδικοί λένε ότι το συμβούλιο είναι απίθανο να καταργήσει τη νομοθεσία, κάτι που ενδεχομένως αποδυναμώσει τις διαδηλώσεις.

″Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο… Είναι ένας αγώνας μεγάλων αποστάσεων”, δήλωσε η Μπινέ του CGT.

Στο συλλαλητήριο του Παρισιού, η νοσοκόμα Σοράγια Μπουαντουϊά είπε: «Θα είμαι εδώ μέχρι την απόσυρση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είναι μια εντελώς απαράδεκτη μεταρρύθμιση».

Με τον Μακρόν σε επίσημο ταξίδι στο Πεκίνο, ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πανό που έγραφε: ”Μακρόν παραιτήσου. Θα μας ακούσεις μέχρι την Κίνα”.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Ηuffpost.gr