Μητσοτάκης προς Μακάριο: Είναι για εμένα μία δέσμευση,να μπορεί να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο στην Ελλάδα
Στην έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις προσεχείς εκλογές Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Μακάριος συζήτησαν το έργο της Αρχιεπισκοπής, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη και την εκτίμησή του. Τονίστηκε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, αλλά και η συνεισφορά της στη διατήρηση των δεσμών της ομογένειας με την Ελλάδα.
Στην έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις προσεχείς εκλογές Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.
«Για πρώτη φορά πρέπει να σας πω, το ξέρετε κιόλας, σε αυτές τις εκλογές θα δοθεί και η δυνατότητα σε κάποιους -θέλαμε να είναι περισσότεροι, αλλά δυστυχώς οι περιορισμοί του νόμου δεν το επιτρέπουν- να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αρχιεπίσκοπο.
«Είναι για εμένα μία δέσμευση, θέλω να σας μεταφέρω, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και καταφέρουμε να βρούμε την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων, να απλοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα αυτό, για να μπορεί να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο στην Ελλάδα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Αυτό θέλαμε να κάνουμε κι αυτή την φορά. Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό επειδή κάποια κόμματα αντέδρασαν. Πετύχαμε το ελάχιστο δυνατό, αλλά την επόμενη φορά θα κάνουμε περισσότερα», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
«Είμαστε σίγουροι όλοι μας και το περιμένουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μακάριος.
Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την καταγραφή της προφορικής ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας
Στο μεταξύ, μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την καταγραφή της προφορικής ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας και τη δημιουργία ενός εκτεταμένου αρχείου συνυπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μακάριος. Όπως πληροφορεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το Μνημόνιο προβλέπει τη συστηματική και μεθοδική καταγραφή των προσωπικών ιστοριών και περιπετειών των ανθρώπων της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία, κυρίως των πρώτων μεταναστών, μέσω του μη κερδοσκοπικού προγράμματος «Our People Their Stories» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Σκοπός του προγράμματος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «είναι να αφηγηθούν τις προσωπικές ιστορίες τους, τον αγώνα που έδωσαν για να εγκατασταθούν, να δημιουργήσουν οικογένεια, να προκόψουν σε μία άγνωστη χώρα, κρατώντας όμως στέρεους τους δεσμούς τους με τη μητέρα πατρίδα. Με την καταγραφή της προφορικής τους ιστορίας θα φωτιστούν σημαντικές πτυχές της παρουσίας του ελληνισμού, στην πέμπτη ήπειρο, αναδεικνύοντας και την πολύτιμη συμβολή τους στη διαμόρφωση του σύγχρονου αυστραλιανού κράτους».
«Αποδεχθήκαμε ασμένως την τιμητική πρόταση της Αρχιεπισκοπής να τεθεί το πρόγραμμα “Our People Their Stories” υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, διότι συμβάλλει ουσιαστικά στη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς στην Αυστραλία. Η δημιουργία του πολύτιμου ιστορικού αρχείου είναι μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, προσωπικά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος εργάζεται συστηματικά, αόκνως και με πολλή αγάπη για να διατηρηθούν οι στενοί δεσμοί των ομοεθνών μας με την πατρίδα, με όχημα τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.
«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση συνυπογράψαμε με την αρμόδια υπουργό, κ. Λίνα Μενδώνη, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, σχετικά με την πρωτοβουλία μας να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό μουσείο, στο οποίο θα καταγράφονται οι ιστορίες και οι περιπέτειες των μεταναστών της πέμπτης ηπείρου. Η συνεργασία αυτή αποδεικνύει έμπρακτα την ευαισθησία τόσο της ελληνικής κυβερνήσεως όσο και της κ. υπουργού για τα θέματα των Ελλήνων της διασποράς, αλλά κυρίως διαδηλώνει, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, τον σεβασμό που όλοι μας έχουμε στους ξενιτεμένους Έλληνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.
Όλες οι προσωπικές ιστορίες, καταγεγραμμένες ψηφιακά, με ήχο και εικόνα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, καθώς και ένα πολύτιμο αρχείο με σπάνιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, θα είναι προσβάσιμες στο διαδίκτυο και θα αποτελούν εφεξής κτήμα της ελληνικής ομογένειας αλλά και, ευρύτερα, του απανταχού ελληνισμού. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος «Our People Their Stories» θα παρουσιαστούν σε ειδική ιστοσελίδα καθώς και σε όλα τα έντυπα και τα μέσα προβολής που αναφέρονται στο πρόγραμμα.
Σχόλια Facebook