Γαλλία: Πέντε τράπεζες στο στόχαστρο της οικονομικής εισαγγελίας για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

Πρόστιμα έως και 1 δισ. ευρώ σε Societe Generale, HSBC, BNP Paribas, Exane και Natixis.

Πριν «ξορκιστεί» το τραπεζικό κακό στις ΗΠΑ και ενώ η γερμανική Deutsche Bank βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα των πάντων στον απόηχο της κατάρρευσης της ελβετικής Credit Suisse, άρχισε το γαλλικό δράμα.

Από σήμερα το πρωί και μέχρι αυτή την ώρα, η οικονομική εισαγγελία της Γαλλίας (SEJF) πραγματοποιεί εφόδους σε κεντρικές εγκαταστάσεις τραπεζών, τις οποίες ερευνά για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος, γράφει η Le Monde.

Οι τράπεζες που βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών είναι η Societe Generale, η BNP Paribas και η Exane, διαχειριστής κεφαλαίων που αποτελεί θυγαρρική της, η Natixis που είναι η επενδυτική τράπεζα του γαλλικού τραπεζικού ομίλου BPCE και η βρετανική HSBC.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στο θέμα, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στη Le Figaro, η BNP Paribas και η Exane αποτέλεσαν στόχο μετά από καταγγελία στη φορολογική διοίκηση της Γαλλίας, ενώ οι υπόλοιπες τρεις περιλαμβάνονταν σε προηγούμενη σχετική καταγγελία από το 2018. Οι εκπρόσωποι της BNP, της HSBC και της Natixis δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Εκπρόσωπος της SocGen επιβεβαίωσε απλά ότι η τράπεζα συμμετέχει στην έρευνα.

Τι είναι οι συναλλαγές «cum-cum»

Η έρευνα σχετίζεται με τις συναλλαγές τύπου «cum-cum», οι οποίες αφορούν στις περιπτώσεις όταν μία εγχώρια τράπεζα εξαγοράζει το μερίδιο μετοχών ενός ξένου επενδυτή σε μια τρίτη εταιρεία λίγο πριν την πληρωμή των μερισμάτων. Αυτή η συναλλαγή επιτρέπει στη γαλλική τράπεζα να λάβει μια ειδική φορολογική έκπτωση στα εισπραχθέντα μερίσματα, την οποία δεν θα δικαιούταν ο ξένος επενδυτής.

Η προκαταρκτική έρευνα, η σχετική με τις σημερινές εφόδους, άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2021, όπως διευκρίνισε ο Γάλλος οικονομικός εισαγγελέας. Αργότερα, πρόσθεσε ότι αθροιζόμενα τα πρόστιμα τα οποία είναι πιθανό να επιβληθούν στα πέντε ιδρύματα ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Η τελευταία σχετική έρευνα είχε γίνει το 2014 και είναι αδύνατο, σύμφωνα με τις  προαναφερθείσες πηγές, να διαπιστωθεί αν σταμάτησε ποτέ.

«Εισαγωγή»… από τη Γερμανία

Η έρευνα για την εξεύρεση «παραθύρων» μέσω των οποίων μειώνονται οι φόροι στα εταιρικά μερίσματα ερευνάται επίσης ως σκάνδαλο στη Γερμανία. Γερμανοί εισαγγελείς συμμετέχουν και στο γαλλικό σκέλος της έρευνας.

Στη Γερμανία, οι λεγόμενες συναλλαγές «cum-ex», που θεωρούνται πιο επικίνδυνες αφού είναι και περισσότερο κερδοφόρες από την προαναφερθείσα πιο διαδεδομένη πρακτική στη Γαλλία, εκμεταλλεύονταν από το 2007 έως το 2011 «παραθυράκια» στη φορολογική νομοθεσία έτσι ώστε τόσο οι short-sellers όσο και οι πραγματικοί κάτοχοι μετοχών να λαμβάνον φοροαπαλλαγή για μερίσματα τα οποία πληρώνονταν μόνον μία φορά.

Στο σκάνδαλο αυτό είχε εμπλακεί τόσο η Deautsche Bank όσο και η Commerzbank, οι οποίες είχαν αρνηθεί οποιοδήποτε λανθασμένο χειρισμό από την πλευρά τους. Τότε, διάφορες πηγές είχαν εκτιμήσει τη ζημία για τη γερμανική κυβέρνηση σε 35δις. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μόλις τον Δεκέμβριο, γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε σε 8 χρόνια φυλάκιση τον δικηγόρο, Χάνο Μπέργκερ, ο οποίος έστησε τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη του 21ου αιώνα σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω ενός σχεδίου αφαίρεσης μερισμάτων, που κόστισε στους Γερμανούς φορολογούμενους περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σε οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Στο παιχνίδι και ο Σολτς;

Ήταν η πιο προβεβλημένη δίωξη και η μεγαλύτερη ποινή μέχρι σήμερα σε μια σειρά από δίκες, στις οποίες έχουν καταδικαστεί επίσης Βρετανοί τραπεζίτες, ενώ έχουν δημιουργηθεί αστικές και ποινικές υποθέσεις στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Η παραπάνω ιστορία μπορεί να αποφασίσει και την τύχη του Όλαφ Σολτς, ο οποίος πρόκειται να  αντιμετωπίσει μια επίσημη έρευνα για μια απόφαση του 2017, όταν ήταν δήμαρχος του Αμβούργου, να μην εισπράξει 47 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές οφειλές από ιδιωτική τοπική τράπεζα που κατηγορείται για εξαπάτηση της κυβέρνησης. Η εμπλοκή του Γερμανού καγκελάριου έρχεται, καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι ο στενός κύκλος του γνώριζε περισσότερα για το σχέδιο να δώσει απαλλαγές στην τράπεζα.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η μετοχή της Societe Generale στο γαλλικό χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 2,4%, ενώ η BNP Paribas έχασε περίπου 0.5% και η HSBC ήταν χαμηλότερα 0.2% στο Λονδίνο.

Οι έρευνες των Γάλλων εισαγγελέων αποτελούν το πιο πρόσφατο πλήγμα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, που κλυδωνίζεται τον τελευταίο μήνα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ και από την εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse από την αντίπαλο της UBS, γράφει το Reuters.

Όπως είναι λογικό και επόμενο, οι παραπάνω εξελίξεις ενισχύουν το φόβο των επενδυτών για την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης στο ευρύτερο, διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πηγή:in.gr