Ενωμένα και μαζικά ο Ελληνισμός του Σίδνεϊ τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
“Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου και την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους Έλληνες στο Σίδνεϊ, και στη Μελβούρνη, που είχαν τη θέληση να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας”, δήλωσε στον Νέο Κόσμο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος
Σίδνεϊ.- Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου εξακολουθεί να εμπνέει τον Ελληνισμό όπου γής όπως φάνηκε και την Κυριακή όταν χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στην καρδιά του Σίδνεϊ για να τιμήσουν την 202η επέτειο από την έναρξη του αγώνα της Ελλάδας για την Ανεξαρτησία.
Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της NSW (GOC of NSW) διοργάνωσαν τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης της Ελληνικής Εθνικής Επετείου την Κυριακή στο Κενοτάφιο του Martin Place και στο Δημαρχείο του Σίδνεϊ.
Στο κενοτάφιο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες και κατατέθηκαν στεφάνια από πολιτικούς, διπλωμάτες και εκπροσώπους δεκάδων ομογενειακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων μελών των ελληνικών συλλόγων στα πανεπιστήμια του Σίδνεϊ.
Μεταξύ των παρευρισκομένων στο κενοτάφιο ήταν οι επανεκλεγμένοι βουλευτές ομογενείς του Εργατικού Κόμματος Steve Kamper και Sophie Cotsis.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος έπλεξε το εγκώμιο του τεράστιου αριθμού των παρευρισκομένων που ήρθαν για τις εκδηλώσεις στο Σίδνεϊ, καθώς και εκείνων που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις στη Μελβούρνη το περασμένο Σαββατοκύριακο.
“Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου και την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους Έλληνες εδώ στο Σίδνεϊ, και φυσικά στη Μελβούρνη, που είχαν τη θέληση να συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας”, δήλωσε στον Νέο Κόσμο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
Ο κ. Μακάριος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η παρέλαση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί φέτος στην Όπερα, όπως γινόταν τα χρόνια πριν από την COVID-19, λόγω του ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ανακαίνιση, αν και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
“Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα είναι πιο οργανωμένα και θα μπορέσουμε να ετοιμαστούμε ώστε να δώσουμε μια ζωτική μαρτυρία στην αυστραλιανή κοινωνία για το τι είμαστε, τι πιστεύουμε και ποιος είναι ο στόχος μας για το μέλλον των νέων γενεών”, δήλωσε ο κ. Μακάριος στον “Ν.Κ.”.
Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν στο προαύλιο της ανακαινισμένης πλέον Όπερας, φέτος οι ομιλίες και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσιάστηκαν στο “People’s” Hall του Σίδνεϊ.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Γιάννης Μαλλικούρτης, αναγνώρισε στην ομιλία του τον ηρωισμό των προγόνων μας για μια τυπική, όπως τη χαρακτήρισε, μάχη “Δαυίδ και Γολιάθ”.
“Μετά από τέσσερις αιώνες ξένου ζυγού και παρά τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες, ο ελληνικός λαός αγνόησε τις προειδοποιήσεις και αποφάσισε να πάρει τα όπλα και να ανεξαρτητοποιηθεί. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας, μια κάθοδος στην αγριότητα, ένα λουτρό αίματος. Και όμως οι Έλληνες επικράτησαν”, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μαλλικούρτης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Χάρης Δανάλης τόνισε την ανάγκη να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αγωνίστηκαν για την προστασία της ταυτότητάς μας στον Ελληνικό Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
“Είναι σημαντικό για εμάς ως ελληνική κοινότητα, που έχουμε πετύχει τόσα πολλά, να τιμήσουμε αυτούς τους αγώνες και να υπενθυμίσουμε στα παιδιά μας την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους και τους αγώνες των προγόνων μας)”, δήλωσε ο κ. Δανάλης.
Η ομογενής Courtney Houssos, μέλος των Εργατικών στην Άνω Βουλή της NSW, αναγνώρισε τις απίστευτες προσπάθειες των προγόνων μας να διατηρήσουν τις ελληνικές τους ρίζες και παραδόσεις παρά την τεράστια περίοδο κατοχής, κάτι που πραγματικά της ήρθε στο μυαλό όταν εξηγούσε το γεγονός αυτό στα παιδιά της.
“Οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν και να κρατήσουν τις παραδόσεις τους για 400 χρόνια, μια εξαιρετικά μεγάλη χρονική περίοδος και αποτελεί πραγματικά απόδειξη της δύναμης και της ανθεκτικότητας του ελληνισμού”, ανέφερε στην ομιλία της η κ. Χούσος.
Ο Κοσμάς Δημητρίου, πρόεδρος του Διακοινοτικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, ολοκλήρωσε μια τελευταία ευχαριστήρια ομιλία προς το πλήθος.
“Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας, που παραμείνατε πιστοί στις αξίες που πρεσβεύει η Ελληνική Ανεξαρτησία και που συνεχίζετε να προσθέτετε στον πλούσιο πολυπολιτισμικό ιστό και την ιστορία του Σίδνεϊ”, είπε ο κ. Δημητρίου.
Νέοι από έξι διαφορετικές ομάδες, οι οποίες ήταν: η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα NSW, η Ελληνική Χορευτική Ομάδα Σοφία Χάσκα, το Ελληνικό Λύκειο του Σίδνεϊ, η Κρητική Αδελφότητα NSW, η Κυπριακή Κοινότητα NSW και ο Ποντιακός Όμιλος Ποντοξενιτέας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς
Δύο ποιήματα διαβάστηκαν από μαθητές του ελληνόγλωσσου Λυκείου: “Το θούριο του Ρήγα Φεραίου” του Νικόλα Μιραλή και “Χαίρε Ελλάδα Δοξασμένη” της Έλενας Γάτση.
Σχόλια Facebook