Θετικά μηνύματα από τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου
Το χθεσινό ραντεβού κράτησε 30 λεπτά, το κλίμα ήταν πολύ θερμό και έγινε χωρίς διπλωματικούς συμβούλους
Ο σεισμός στην Τουρκία, σε μια πολύ δύσκολη προεκλογική περίοδο για τον Ταγίπ Ερντογάν, άλλαξε τα πάντα. Ψίθυροι και φόβοι ακόμα και για εκδήλωση θερμού επεισοδίου στο μεσοδιάστημα των δυο εκλογών στην Ελλάδα, αν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, υπήρχαν. Οι πιο ψύχραιμες φωνές πίστευαν πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα τραβήξει τόσο πολύ το σχοινί. Παρόλα αυτά η συνεχιζόμενη προκλητική ρητορική για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών είχε δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο και λίγα περιθώρια ελιγμών.
Τόσο η πρώτη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσολγου στον τόπο της καταστροφής από τον σεισμό όσο και η χθεσινή στις Βρυξέλλες άφησε πολλά θετικά μηνύματα για τις σχέσεις των δυο χωρών. Τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Τρια χρόνια πριν, τον Απίλιο του 2021 οι δυο άνδρες συγκρούονταν στην Άγκυρα στις κοινές δηλώσεις τύπου με ένα διπλωματικό επεισόδιο να παγώνει ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις.
Το χθεσινό ραντεβού κράτησε 30 λεπτά, το κλίμα ήταν πολύ θερμό και έγινε χωρίς διπλωματικούς συμβούλους.
Την αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αντανακλά η συμφωνία για την αμοιβαία στήριξη των υποψηφιοτήτων της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διεθνείς οργανισμούς, που ανακοίνωσαν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως «η Τουρκία θα υποστηρίξει και θα ψηφίσει την Ελλάδα στην εκστρατεία της για τη θέση του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26. Είχα ακόμη την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφο μου, ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού».
Το τετ α τετ των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, και όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στο προσεχές μέλλον. Με την υποστήριξη της Τουρκίας, η Ελλάδα ουσιαστικά εξασφαλίζει την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 115 θετικές ψήφους.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως για περίπου 20 μέρες και με απόλυτη μυστικότητα ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που οδήγησαν στις ανακοινώσεις. Όπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές είναι σημαντικό ότι η Τουρκία δήλωσε πως θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι αυτή έχει ως πυξίδα της το Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία (3Δ) και έχει ως προτεραιότητα την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ακόμη ότι αν τυχόν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα με την υποψηφιότητα της Ελλάδας αυτό θα ήταν από την Τουρκία ή Τουρκογενή κράτη ή από τη Ρωσία. Με τη σημερινή συμφωνία αποκλείεται ο ένας παράγοντας.
Σχόλια Facebook