Γιατί η ΕΚΤ λέει στις τράπεζες: Προσέξτε τα μετρητά σας αλλιώς μπορεί να αιφνιδιαστείτε

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση Τραπεζικής Εποπτείας επισημαίνοντας έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο και μάλιστα πριν την κρίση με τράπεζες σε ΗΠΑ, Ελβετία

 

Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να προσέχουν τις πηγές χρηματοδότησής τους διαφορετικά κινδυνεύουν να ”αιφνιδιαστούν” λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων, όπως σημειώνει ο επικεφαλής Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία.

Παρουσιάζοντας την ετήσια Έκθεση για την Τραπεζική Εποπτεία, ο επικεφαλής του SSM, αναφέρει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι σταθερές, αλλά προειδοποίησε ότι η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού το περασμένο έτος σημαίνει ότι οι δανειστές δεν θα μπορούσαν πλέον να βασίζονται σε φθηνή χρηματοδότηση και ανοδικές χρηματοπιστωτικές αγορές.

″Η αύξηση των επιτοκίων και η ποσοτική στενότητα απαιτούν από τις τράπεζες να επικεντρωθούν στους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης” σχολίασε σε δηλώσεις που η ΕΚΤ διευκρίνισε πως είχαν συνταχθεί τον Φεβρουάριο, πριν από την πρόσφατη αναταραχή στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

″Υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να αιφνιδιαστούν” προειδοποίησε.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε αδιέξοδο αφού δύο μεγάλες τράπεζες – η Silicon Valley Bank των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ελβετική Credit Suisse – ξέμειναν από μετρητά, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Η έκθεση του Ενρία προειδοποιεί τις τράπεζες για ένα πιθανό πλήγμα στην καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού. Αυτό ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα στην SVB, η οποία είχε επενδύσει καταθέσεις πελατών χωρίς να αντιστάθμισμα του κινδύνου που υπήρχε λόγω αύξησης των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να υποστεί “bank run” (απόσυρση καταθέσεων από πελάτες).

”(Οι τράπεζες) θα πρέπει να υιοθετήσουν υγιείς και συνετές πρακτικές μοντελοποίησης διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων προκειμένου να καταγράψουν τις αλλαγές στις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών όταν αλλάζουν τα επιτόκια” συμβουλεύει ο Ενρία.

Και συνεχίζει: ”Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν προσεκτικά τους κινδύνους που προκύπτουν από τα παράγωγα αντιστάθμισης κινδύνου”.

Η Credit Suisse υπέστη επίσης μαζικές εκροές καταθέσεων, ειδικά από τις διεθνείς δραστηριότητές της, μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης είχαν δείκτη μόχλευσης -ένα ευρύ δείκτη της σταθερότητάς τους στον οποίο το κεφάλαιο μετράται ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού- 5,2% κατά μέσο όρο από τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως φαίνεται στην έκθεση έκθεση.

Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να τα εποπτεύει το 2014, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τις απαιτήσεις, αναφέρει η ΕΚΤ στην έκθεση.

Ο Ενρία ενημερώνει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί της ετήσιας εκθέσεως και ενδέχεται να δώσει ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με την υγεία του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης.

Πηγή: huffpost.gr