Επιφανείς ομογενείς τίμησε το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) στο 49ο γκαλά του

Το μήνυμα ότι «η διεθνής τάξη που στηρίζεται σε κανόνες δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη εάν εφαρμόζεται επιλεκτικά» εξέπεμψε ο πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης, κατά τη διάρκεια του 49ου γκαλά που διοργάνωσε το Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον. Φωτογραφίζοντας σαφώς τη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Λαρυγγάκης αναφέρθηκε στη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και στο έργο που χρειάζεται ακόμα να γίνει για την προώθηση των θεμάτων του Ελληνισμού.

Το παρών στο γκαλά έδωσαν επιφανή μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οικονομικοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη φετινή εκδήλωση τιμήθηκαν η φιλάνθρωπος Jeannie Ranglas, ο επιχειρηματίας John Georges, ο εικονογράφος Ριπ Καστάρης, και ο Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος, ο οποίος είναι ο συνιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «Regeneron Pharmaceuticals». Υπενθυμίζεται ότι η «Regeneron» είχε αναπτύξει το πειραματικό «κοκτέιλ» των μονοκλωνικών αντισωμάτων, το οποίο μείωνε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού και βελτίωνε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και προσευχήθηκαν στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του AHI έκανε μια συνολική αποτίμηση της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης και των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εκτιμώντας ότι η διμερής σχέση Ουάσιγκτον-Αθήνας βρίσκεται στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο. Όπως ανέφερε, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα πριν από μερικές εβδομάδες για την υποστήριξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου υπογραμμίζει αυτή την εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Σχετικά με τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στα μάτια της Ουάσιγκτον, ο κ. Λαρυγγάκης επισήμανε ότι:

• Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

• Εκτός από αξιόλογος εταίρος ασφάλειας, η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στο διεθνές εμπόριο, στη ναυτιλία και στο εμπόριο.

• Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι πυλώνας σταθερότητας και η γεωστρατηγική της σημασία συνεχίζει να αυξάνεται. Παραμένει ένας ανεκτίμητος εταίρος που συνεισφέρει στα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και συμβάλει στη ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.

• Η Ελλάδα φιλοξενεί τη σημαντικότερη ναυτική παρουσία της Αμερικής στη Μεσόγειο Θάλασσα, στον κόλπο της Σούδας, και η Αλεξανδρούπολη αναγνωρίζεται ως ένα λιμάνι με αυξημένη γεωστρατηγική σημασία που πλέον χαρακτηρίζεται ως η «Σούδα του Βορρά».

• Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας αποδεδειγμένος στρατηγικός εταίρος και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύονται, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Ωστόσο, ο Νίκος Λαρυγγάκης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας κυρίως λόγο της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, η οποία υποσκάπτει τα θεμέλια της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας σε όλη την περιοχή. Μάλιστα αναφέρθηκε στη συστηματική και κατάφορη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, καθώς όπως υπενθύμισε η Άγκυρα παραβίασε 22,000 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο μόνο εντός του 2022. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτίμησε ότι οι τουρκικές ενέργειες υπονομεύουν τη σταθερότητα και ως εκ τούτου απειλούν τα τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Αναφορικά με τις προκλήσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ο πρόεδρος του ΑΗΙ ανάφερε ότι:

• Οι προοπτικές για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό παραμένουν ισχνές λόγω της επιμονής της Τουρκίας σε απαρχαιωμένεςκαι απαράδεκτες στάσεις, οι οποίες δεν είναι παραγωγικές.

• Το παράνομο άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου από την Τουρκία, οι παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και η θέση του προέδρου Ερντογάν για τη στήριξη της λύσης δύο κρατών, υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών. Το AHI υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη καταδίκη της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής της Κύπρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα, καθώς είναι απαράδεκτο το 2023 ένα μέλος της ΕΕ να τελεί υπό κατοχή από ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

• Το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι εξίσου σημαντικό, καθώς πρόκειται για τον πνευματικό ηγέτης περισσότερων από 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο και 6 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών στις ΗΠΑ.

Τέλος, με τα μάτια του κόσμου να συνεχίζουν να είναι στραμμένα στην Ουκρανία, ο κ. Λαρυγγάκης υπενθύμισε ότι ο σεβασμός για την εδαφική ακεραιότητα των εθνών αποτελεί κεντρικό πυλώνα του συστήματος αξιών που έχει γίνει γνωστό ως η «Διεθνή Τάξη που στηρίζεται σε κανόνες». Φωτογραφίζοντας την Τουρκία, ο πρόεδρος του ΑΗΙ τόνισε με νόημα ότι «καμία τέτοια διεθνής τάξη δεν είναι αξιόπιστη εάν εφαρμόζεται επιλεκτικά. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, υπό το πρίσμα της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη οπτική σχετικά με επικίνδυνα έθνη που απειλούν την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία. Η ελευθερία μπορεί να εκπληρωθεί μόνο μέσα στο πλαίσιο του Κράτους Δικαίου. Χωρίς το Κράτος Δικαίου δεν υπάρχει ελευθερία και ειλικρινά και δεν υπάρχει ‘Διεθνής Τάξη Βασισμένη σε Κανόνες’».

Πηγή:greeknewsusa.com