Εντός του μήνα επιστρέφει το Βατικανό τα Θραύσματα του Παρθενώνα
Η τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου δωρεάς των τριών θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου, στο Βατικανό.
Την πράξη δωρεάς υπέγραψαν ο Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η διευθύντρια Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βατικανού καθ. Barbara Jatta.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «αποφάσισε να δωρίσει στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β΄, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία επί αιώνες φυλάσσονται προσεκτικά στις Ποντιφικές Συλλογές και στα Μουσεία του Βατικανού και εκτίθενται σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο».
Το πρώτο απεικονίζει το κεφάλι ενός αλόγου από το δυτικό αέτωμα, το δεύτερο κεφαλή άνδρα που κρατάει ένα δίσκο και το τρίτο ανάγλυφο, απεικονίζει γενειοφόρο ανδρικό κεφάλι.
Παρόντες στην τελετή ήταν ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης καθ. Νίκος Σταμπολίδης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αγία Εδρα Κάτια Γεωργίου και η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη Ελένη Σουρανή.
Όπως είπε στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, «Βρισκόμαστε εδώ, με μικτά συναισθήματα, καθώς η τραγωδία στα Τέμπη και ο θάνατος τόσων νέων ανθρώπων δεν μας επιτρέπει να χαρούμε για την σημερινή τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να μνημονεύσω ιδιαίτερα ότι, από την πρώτη στιγμή, ο Πάπας Φραγκίσκος ενώνοντας την προσευχή του με όλους εμάς, για τις ψυχές των θυμάτων, μίλησε με θερμά λόγια συμπαράστασης και αγάπης προς τις οικογένειες τους, ώστε να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν αυτό το μεγάλο πένθος Η μοναδικής σημασίας και σπουδαιότητος πνευματική και φιλάδελφος χειρονομία
της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς μπορεί ο πολιτισμός να συμβάλει καθοριστικά στον διάλογο, στην ειρήνη, στην συμφιλίωση των κοινοτήτων. Επιτρέψτε μου, να επισημάνω πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή και η πρεσβεία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, προκειμένου να φτάσουμε στη σημερινή μεγάλη και ιστορική μέρα για όλους μας. Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού θα ήθελα να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο, προς τον Καρδινάλιο κ. Fernando Vérgez Alzaga και τους συνεργάτες και ιδιαίτερα προς την διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού καθ. Barbara Jatta που προετοίμασαν την απόδοση στην Ελλάδα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, των τριών θραυσμάτων του παρθενωνίου διακόσμου, μέσω του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου».
O Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga, πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της πόλης του Βατικανού, δήλωσε ότι «Αυτή η δωρεά είναι μια χειρονομία ειρήνης, σε αυτή την ιστορική στιγμή, η οποία σημαδεύτηκε, τόσο πολύ, από πολέμους. Αυτή η χειρονομία θέλει να χτίσει γέφυρες αδελφοσύνης και να δείξει στον κόσμο ότι υπάρχει πάντα ένας δρόμος για τον διάλογο και την ειρήνευση, όπως ελπίζουμε ότι μπορεί να συμβεί στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η πιο σημαντική αξία αυτής της πράξης είναι, να δούμε για άλλη μια φορά, πώς οι συλλογές τέχνης του Πάπα, γίνονται προνομιακό σημείο φιλίας μεταξύ λαών, θρησκειών, Εκκλησιών, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια».
Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.
Ιερώνυμου Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης τόνισε ότι «η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, ελπίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία του Πάπα, σήμερα στο Βατικανό, θα βρει και άλλους μιμητές για την επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα. Ο Πάπας έδειξε ότι αυτό είναι εφικτό και ρεαλιστικό. Συνέπεια αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, που την καθιστά πραγματικά ένα ιστορικό γεγονός, είναι ότι επιστρέφουν σε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναπόσπαστα μέρη του, θεραπεύοντας, έστω και μερικώς, πληγές και τραύματα από πρακτικές που ανήκουν σε ένα μακρινό παρελθόν. Πολλά ακόμη μένουν να γίνουν».
Στη συνέχεια, μέσω της υπογραφείσης συμφωνίας από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄ και τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη, τα τρία θραύσματα αποδίδονται πάραυτα στο Μουσείο Ακρόπολης, ώστε αυτά να επανενωθούν για πάντα στο μνημείο στο οποίο ανήκουν, τον Παρθενώνα.
Συνεπώς, υπεγράφη και το Πρωτόκολλο Παράδοσης και Παραλαβής των τριών αρχαιοτήτων μεταξύ του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος,
Πρωτοπρεσβύτερου Εμμανουήλ Παπαμικρούλη και του Γενικού Διευθυντή του
Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή κ. Σταμπολίδη, ώστε αυτά να
επιστρέψουν απευθείας στο Μουσείο Ακρόπολης μόλις ολοκληρωθούν οι
διαδικασίες μεταφοράς.
Τα τρία θραύσματα θα παρουσιαστούν, στις 24 Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων του Βατικανού.
Το Βρετανικό Μουσείο έχει απορρίψει εκκλήσεις δεκαετιών από την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελούν κύριο έκθεμα του Μουσείου από το 1816.
Ωστόσο, στα μέσα του Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα εργάζονταν σε μια συμφωνία μέσω της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτεθούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.
Πηγή hufgfpost.gr
Σχόλια Facebook