Ο εκλεκτός των «6» της Τουρκίας: Και το όνομα αυτού Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
Λίγα 24ωρα πριν, είχε προηγηθεί η αποχώρηση από τη Συμμαχία της Μεράλ Ακσενέρ του επονομαζόμενου «Καλού Κόμματος» (IYI) καθώς διαφωνούσε με την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου
Άγκυρα.- Ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι τελικά ο «εκλεκτός» της εξακομματικής αντιπολίτευσης «Συμμαχία του Έθνους» που πρώτα χρειάστηκε να φτάσει στο χείλος της διάσπασης για να καταλήξει στον κοινής αποδοχής αντίπαλο του νυν Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, οι οποίες είναι αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου στη χώρα.
Οι πρόεδροι των «έξι» συνεδρίαζαν για περισσότερες από πέντε ώρες στα γραφεία της έδρας του κόμματος Ευτυχίας (Saadet) στην Άγκυρα.
Λίγα 24ωρα πριν, είχε προηγηθεί η αποχώρηση από τη Συμμαχία της Μεράλ Ακσενέρ του επονομαζόμενου «Καλού Κόμματος» (IYI) καθώς διαφωνούσε με την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου.
Η Ακσενέρ επέμενε ότι καταλληλότεροι υποψήφιοι είναι είτε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, είτε ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς. Τελικά μία συνάντησή της με τους δύο δημάρχους αποδείχθηκε αρκετή ώστε η Ακσενέρ να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων και οι πέντε να ξαναγίνουν έξι.
Η τουρκική αντιπολίτευση συνασπίστηκε εδώ και έναν χρόνο και έκτοτε συμπορεύεται με σκοπό την εκδίωξη Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 20 χρόνια στην Τουρκία. Αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (IYI), το Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek).
Μετά από εβδομάδες συζητήσεων και εσωτερικών ζυμώσεων όλα τα μέρη – Κεμαλιστές, εθνικιστές και λοιποί – κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τη θέση του αντιπάλου του Ερντογάν.
Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του δήλωσε σχετικά: «το τραπέζι μας είναι ένα τραπέζι ειρήνης. Μοναδικός μας σκοπός είναι να επαναφέρουμε τη χώρα στις ημέρες της ευημερίας, της ειρήνης και της χαράς. Όλοι μαζί θα αποκαταστήσουμε την εξουσία της ηθικής και της δικαιοσύνης. Εμείς η Συμμαχία του Έθνους θα οδηγήσουμε την Τουρκία με βάση τη συνεργασία και τη συμφιλίωση».
Η χώρα δεν έχει μαζέψει ακόμη τα συντρίμμια της και στα σωρευμένα -εδώ και καιρό- προβλήματα στο εσωτερικό της, οι σεισμοί κατάφεραν το τελειωτικό χτύπημα. Η ανακοίνωση του υποψηφίου Κιλιτσντάρογλου συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός μήνα από τα χτυπήματα των δίδυμων φονικών σεισμών μεγέθους 7,8 και 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Για πολλούς δεν κατέρρευσαν μονάχα τα κτίρια σαν χάρτινοι πύργοι αλλά και ο ερντογανισμός. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει ένας δύσκολος (και απρόβλεπτος) αντίπαλος.
Ο Κιλιτσντάρογλου είναι 74 ετών και η ηλικία του γεννά προβληματισμό. Μπορεί να ηγείται του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας από το 2010 ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Γιατί να τα καταφέρει τώρα;», θα αναρωτηθεί λοιπόν κανείς.
Στο πλευρό του ο Κιλιτσντάρογλου θα έχει – πλην των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης – και τους Ιμάμογλου και Γιαβάς οι οποίοι σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν στις κάλπες θα είναι πλέον αντιπρόεδροι της νέας τουρκικής κυβέρνησης.
Ο 52 ετών δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και ο 67 ετών δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς αποτελούσαν άλλωστε τα φαβορί της κούρσας καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσαν να κερδίσουν – και μάλιστα με διαφορά – τον Ερντογάν. Όμως, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην υποψηφιότητα Ιμάμογλου τα πράγματα δεν ήταν καθόλου απλά αφού ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα μπορούσε ακόμη και μία ανάσα πριν τις εκλογές να βρεθεί στον αέρα ή ακόμη και να ανακοπεί.
Ρυθμιστής στο δρόμο για τις εκλογές αναμένεται να αποδειχθεί το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατία των Λαών (HDP) που βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να τον στηρίξει χωρίς να «κατεβάσει» δικό του υποψήφιο δηλώνοντας ανοικτό και στις συνομιλίες με τη «Συμμαχία των Έξι».
Σε περίπτωση που η συσπειρωμένη αντιπολίτευση συμφωνούσε σε θεμελιώδεις αρχές με το HDP και το φιλοκουρδικό κόμμα στήριζε επισήμως την υποψηφιότητα του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος τότε τα πράγματα θα γινόντουσαν ακόμη πιο δύσκολα για τον Τούρκο πρόεδρο.
Μέχρι τις διπλές κάλπες στις 14 Μαΐου ομως απομένουν τουλάχιστον 10 εβδομάδες και προς το παρόν προηγούνται οι επίσημες ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διεξαγωγή των εκλογών την Παρασκευή, 10 Μαρτίου.
Σχόλια Facebook