Πότε «κληρώνει» για τις κάλπες: Όλα τα σενάρια
Κλίμα βαθιάς οδύνης επικρατεί σε όλη τη χώρα για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση έχει μπει στο περιθώριο. Σε αυτή την χρονική συγκυρία το μείζον είναι να απαντηθούν με πειστικό τρόπο τα αναπάντητα ερωτήματα για το τι οδήγησε στην τραγωδία και παράλληλα να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ενώ σε εξέλιξη είναι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση σκοπεύει να εντείνει την πίεση για απαντήσεις και είναι δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα γίνει μια σφοδρή πολιτική μάχη.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός «πάγωσε» μετά το δυστύχημα αλλά σταδιακά θα πρέπει να τρέξουν κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού (που πρέπει να περάσει από το υπουργικό μέχρι τις 10 του μήνα). Παράλληλα τέσσερα νομοσχέδια θα περάσουν άμεσα από τη Βουλή, που επιστρέφει στις συνεδριάσεις από τη Δευτέρα (λόγω του τριήμερου πένθους είχαν σταματήσει όλα).
Τη νέα εβδομάδα θα πρέπει να ληφθεί και μία οριστική απόφαση για τον χρόνο των εκλογών της απλής αναλογικής, που με βάση τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να γίνουν στις 9 Απριλίου (ώστε να ακολουθήσει δεύτερη αναμέτρηση στις 14 ή 21 του μήνα). Ωστόσο υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση, καθώς είναι ακόμα νωπές οι εικόνες από το πολύνεκρο δυστύχημα και δεν είναι εύκολο τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία.
Οι τελικές αποφάσεις για το timing της εκλογικής αναμέτρησης θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Σε περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει μετάθεση των εκλογών αυτές θα πρέπει να προκηρυχθούν μέχρι τις 17 Μαρτίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.
Ωστόσο είναι δύσκολο να γίνει προεκλογική εκστρατεία μέσα σε αυτό το κλίμα βαθιάς θλίψης και πριν καν αποδοθούν οι ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα. Επομένως πέρα από αυτό το σχέδιο στο τραπέζι είναι και δύο νέα σενάρια:
- Η μετάθεση των εκλογών για μετά το Πάσχα και ειδικότερα για τις 23 του μήνα. Αυτό δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ υπάρχει και το περιθώριο για δεύτερες κάλπες στις 28 Μαΐου (δηλαδή πριν τις πανελλαδικές). Ωστόσο δεν είναι εύκολο να γίνει προεκλογική εκστρατεία μέσα στις γιορτές του Πάσχα και υπάρχει κίνδυνος για αύξηση των ποσοστών της αποχής.
- Η προκήρυξη εκλογών μέσα στον Μάιο, οπότε και θα έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα από το πολύνεκρο δυστύχημα και θα έχει προχωρήσει η διερεύνηση των ευθυνών. Αυτό θα έδινε πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση να επαναχαράξει την στρατηγική της και να εστιάσει σε μια ατζέντα καθημερινότητας. Το αρνητικό ωστόσο είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση λόγω των πανελλαδικών οι κάλπες πάνε για τις αρχές Ιουλίου, δηλαδή εν μέσω της τουριστικής σεζόν.
Τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Για «επικοινωνιακά τεχνάσματα, χονδροειδείς απόπειρες συμψηφισμού και διαχρονικές δικαιολογίες» κατηγορεί την κυβέρνηση η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πόπη Τσαπανίδου. «Η αλήθεια είναι ο ύστατος χαιρετισμός στους νεκρούς μας» σημειώνει και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει :
- Τι ακριβώς θα πήγαινε να εγκαινιάσει προεκλογικά στη Θεσσαλονίκη την επόμενη του δυστυχήματος; Ένα κέντρο τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης με ανύπαρκτο σύστημα;
- Ποιος και πώς διόρισε έναν άνθρωπο άπειρο και ακατάλληλο στη θέση του σταθμάρχη Λάρισας και πόσες μέρες πριν το δυστύχημα είχε αναλάβει υπηρεσία;
- Ποιος ο λόγος παραίτησης το 2022 του πρόεδρου της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο και ποια η απάντηση στα συνεχόμενα εξώδικα των εργαζόμενων;
Σημειώνει ακόμα πως «περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη που απέδωσε στον κ. Καραμανλή την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» να μας απαντήσει εάν αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις εκλογές και μετά θα είναι κανονικά υποψήφιος».
Πηγή:Naftemporiki.gr
Σχόλια Facebook