Θαλάμους βασανιστηρίων βρήκαν στη Χερσώνα

Ερευνητές εγκλημάτων πολέμου ανακάλυψαν στην πρόσφατα απελευθερωμένη ουκρανική πόλη κολαστήριο που «σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε άμεσα από το ρωσικό κράτος».

Ενα δίκτυο τουλάχιστον 20 θαλάμων βασανιστηρίων που βρέθηκαν στην πρόσφατα απελευθερωμένη από τα ρωσικά στρατεύματα ουκρανική περιοχή της Χερσώνας «σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε άμεσα από το ρωσικό κράτος» ανακοίνωσαν χθες ερευνητές εγκλημάτων πολέμου, επικαλούμενοι νέα στοιχεία.

Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης, που χρηματοδοτείται από τη Βρετανία, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζεται με ουκρανούς εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου σε όλη την Ουκρανία και ιδιαίτερα στη Χερσώνα από τότε που η πόλη ανακτήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Νοέμβριο, έπειτα από περισσότερους από οκτώ μήνες κατοχής.

Το πρακτορείο Ρόιτερ αποκάλυψε την κλίμακα των θαλάμων βασανιστηρίων στη Χερσώνα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, όταν οι ουκρανικές Αρχές γνωστοποίησαν ότι περίπου 200 άνθρωποι φέρονται να είχαν βασανιστεί σε δέκα τοποθεσίες. Επιζώντες δήλωσαν ότι βασανίστηκαν με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροσόκ και τεχνικών ασφυξίας.

Τότε, όπως και τώρα το Κρεμλίνο και το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δεν απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούν μεταξύ άλλων τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια και τις παράνομες κρατήσεις. Η Μόσχα, η οποία ισχυρίζεται ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, έχει αρνηθεί τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου ή τη στόχευση αμάχων.

Ηλεκτροσόκ

Η κινητή ομάδα, υποστηριζόμενη από διεθνείς εμπειρογνώμονες, υποστηρίζει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας το οποίο εξετάζει περισσότερες από 71.000 καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου σε εθνικό επίπεδο μετά τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο.

«Τα νέα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την πρόσφατα απελευθερωμένη Χερσώνα αποκαλύπτουν ότι οι θάλαμοι βασανιστηρίων σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν άμεσα από το ρωσικό κράτος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομάδα, η οποία συστάθηκε από τον βρετανό δικηγόρο Γουέιν Τζόρντας.

Μάρτυρες περιέγραψαν τη χρήση βασανιστηρίων με ηλεκτροσόκ και εικονικού πνιγμού από τις ρωσικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 1.000 επιζώντες των θαλάμων βασανιστηρίων έχουν καταθέσει στοιχεία στους ερευνητές και περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι από τη Χερσώνα.

Η χρηματοδότηση ενός δικτύου εγκαταστάσεων βασανιστηρίων αποτέλεσε μέρος σχεδίου του ρωσικού κράτους για την «υποταγή, την επανεκπαίδευση ή τη δολοφονία ουκρανών πολιτικών ηγετών και απλών αντιφρονούντων» ανέφερε η ομάδα.Τα κέντρα βασανιστηρίων λειτουργούσαν από διάφορες ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Επτά χρόνια φυλακή

Εν μέσω σωρείας καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου τα οποία φέρονται να έχουν διαπραχθεί από ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία, στη Μόσχα προωθείται η επιβολή βαρύτερων ποινών σε βάρος όσων «δυσφημούν» ή «συκοφαντούν» όσους πολεμούν εν ονόματι της Ρωσίας.

Μολονότι ήδη σήμερα αν κανείς «δυσφημεί» τον ρωσικό στρατό αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης, στο μέλλον αυτό θα αφορά όλους όσοι συμμετέχουν στις εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, του προσωπικού στρατού του επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Η βαρύτερη ποινή για τη «δυσφήμηση» των ρώσων μαχητών θα αυξηθεί από τα πέντε χρόνια φυλάκιση στα επτά χρόνια κάθειρξη. Καθώς οι επικρίσεις για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού συνεχίζουν να είναι συχνές παρά τη δρακόντεια νομοθεσία, η απειλή βαρύτερων ποινών έχει σκοπό να τις αποτρέπει.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε χθες το ΝΑΤΟ να μην ενισχύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οπως έγραψε στο Telegram, o μοναδικός λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ διστάζει να παραδώσει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ή οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς είναι ότι «όποιος αποφασίσει την παράδοση τέτοιου υλικού και όπλων θα θεωρηθεί νόμιμος στόχος από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ενδεχομένως η Δύση να μην αντισταθεί για πολύ ακόμα, επειδή «ο πειρασμός να καταστρέψει τη Ρωσία είναι μεγάλος».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»/in.gr