Το «ταξίδι» ενός ομογενή πλαστικού χειρούργου από τη Νότια Αφρική μέχρι την Αυστραλία
Ο ομογενής πλαστικός χειρούργος, Δρ Φώτης Σοφιαδέλης, με τη σύζυγό του, Παναγιώτα, και τους τρεις γιους τους στην Ακρόπολη. Φώτο: Supplied
Ανανεωμένος, με όρεξη και νέα σχέδια επέστρεψε στη Μελβούρνη, ο ομογενής πλαστικός και επανορθωτικός χειρούργος, Δρ Φώτης Σοφιαδέλης, από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πέρασε ένα διάστημα με την οικογένειά του, εργαζόμενος σε γνωστά νοσοκομεία του Λονδίνου, ως μέλους του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Αυστραλίας και Ασίας.
Ο Έλληνας χειρουργός μεγάλωσε στη Νότια Αφρική σε μια μικρή ελληνική κοινότητα περίπου εκατό οικογενειών στην πόλη Bloemfontein, και αισθάνεται έντονα την ανάγκη να προσφέρει στην παροικία μας. Μας λέει ότι θέλει να στηρίξει την επόμενη γενιά γιατρών στον τομέα στον οποίο έχει διαπρέψει, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε την ιδιωτική του κλινική στο νοσοκομείο The Avenue Hospital. Παράλληλα, ο δραστήριος ιατρός, χειρουργεί και εξετάζει ασθενείς σε αρκετά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Μελβούρνης.
Μέσα από τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Αυστραλίας (HMSA) και το Ελληνοαυστραλιανό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACCI), ο Δρ Σοφιαδέλης απευθύνεται στους νέους ομογενείς ιατρούς και τους φοιτητές Ιατρικής.
«Αν υπάρχουν νέοι ιατροί που χρειάζονται καθοδήγηση ή συμβουλές σχετικά με την καριέρα τους στη χειρουργική, θα χαρώ πολύ να τους στηρίξω», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο». Στην αρχή της καριέρας, θύμαται ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γνώσεις και οι συμβουλές ενός ‘μέντορα’ θα τον είχαν διευκολύνει σημαντικά. Άλλωστε, προσθέτει, από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμα, η Ιατρική διδασκόταν με τη μορφή μαθητείας, πρακτικής εξάσκησης υπό την επίβλεψη ενός πιο έμπειρου ιατρού.
Με ρίζες από τη Μυτιλήνη, μιλάει άπταιστα ελληνικά. Η μεγάλη ελληνική παροικία της Μελβούρνης ήταν άλλωστε και ο λόγος που αποφάσισε να περάσει ένα χρόνο εδώ ως νέος ιατρός το 2005.
«Σκέφτηκα ότι θα ήταν μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια να πάω στην άλλη άκρη του κόσμου. Το σχέδιο ήταν να έρθω εδώ για ένα χρόνο και μετά να επιστρέψω στη Νότια Αφρική και να ξεκινήσω την εξειδίκευσή μου».
Αλλά την ώρα που ετοιμαζόταν να επιστρέψει, γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, την Παναγιώτα, επίσης ελληνικής καταγωγής.
«Εκτίμησα φυσικά τη ζωή στην Αυστραλία, και την ευκαιρία να εργαστώ στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης στην Αυστραλία, αλλά υποθέτω.. ότι η αγάπη είναι η καθοριστική δύναμη όλων», χαμογελάει, και αποκαλύπτει τον καταλύτη πίσω από την απόφασή του να εγκατασταθεί τελικά στην Αυστραλία.
Ήταν η δεύτερη φορά στη ζωή του που ο ομογενής χειρούργος βρέθηκε μπροστά σε σταυροδρόμι. Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στα νιάτα του, ο Φώτης Σοφιαδέλης προσπάθησε για ένα διάστημα να ακολουθήσει και τα δύο πάθη του ταυτόχρονα. Να προπονείται δύο φορές την ημέρα στο γήπεδο, και να παρακολουθεί παράλληλα το πανεπιστήμιο, να δίνει τις εξετάσεις, πράγμα που αποδείχθηκε αδύνατο.
«Πάντα θα υπάρχει το ερώτημα φυσικά… ‘Τι θα γινόταν αν επέλεγα το ποδόσφαιρο;’ , αλλά, δεν έχω μετανιώσει για τίποτα».
Ήταν έφηβος όταν ένιωσε για πρώτη φορά την ανάγκη να μάθει περισσότερα για την ιατρική. Στο μαγαζί του πατέρα του, όπου βοηθούσε, ένα παιδί έπαθε μπροστά του επιληψία. «Ένιωσα απελπισία, ότι ήμουν υπεύθυνος, ότι έπρεπε να βοηθήσω αλλά δεν ήξερα πώς».
Όσο για την πλαστική χειρουργική, ήταν κατά τη διάρκεια της πρώτης του παραμονής στη Μελβούρνη που γνώρισε από κοντά τις συναρπαστικές εξελίξεις στην πλαστική χειρουργική. «Γοητεύτηκα από τη δυνατότητα να ‘ξαναφυτεύω’ δάχτυλα και χέρια -χρησιμοποιώντας το μικροσκόπιο- και να αλλάζω πραγματικά τις ζωές των ανθρώπων, άμεσα. Στη χειρουργική, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές μας δεξιότητες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα σχεδόν αμέσως», δήλωσε ο Έλληνας ιατρός.
Παραθέτει τα λόγια του Ιταλού πρωτοπόρου της Πλαστικής Χειρουργικής, Gaspare Tagliacozzi, που έζησε τον 16ο αιώνα. «Αποκαθιστούμε, ξαναχτίζουμε και κάνουμε ολόκληρα τα μέρη εκείνα που η φύση χάρισε, αλλά η τύχη έχει αφαιρέσει. Όχι τόσο για την εμφάνιση, όσο για να αναπτερωθεί το πνεύμα και να βοηθηθεί ψυχολογικά ο πάσχοντας».
«Βρίσκω ενδιαφέρον ότι τα λόγια αυτά που ειπώθηκαν πριν από τόσους αιώνες, εξακολουθούν να περιγράφουν ακριβώς την ουσία αυτού που κάνουμε».
Αναφέρεται σε μια πρόσφατη δύσκολη χειρουργική επέμβαση για την οποία αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος. Τη διάσωση του δακτύλου ενός 13χρονου αγοριού και την αποκατάσταση της λειτουργίας του.
Το αγόρι φορούσε ένα δαχτυλίδι όταν έπεσε από ένα φράχτη, με αποτέλεσμα να αποκοπεί το δάκτυλό του όταν το δαχτυλίδι μαγκώθηκε στα κάγκελα. Όταν σκίζεται κατά αυτόν τον τρόπο το δάχτυλο, εξηγεί, είναι πολύ δύσκολο να σωθεί. Ήταν μια πολύπλοκη επέμβαση, η οποία απαιτούσε φλεβογράφημα (λήψη φλεβών από το αντιβράχιο και γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των τραυματισμένων φλεβών και αρτηριών) και σχολαστική εργασία κάτω από το μικροσκόπιο. «Η επέμβαση διήρκησε πέντε ώρες, αλλά ήταν επιτυχής. Είδα το παιδί λίγους μήνες αργότερα, και μπορούσε να χρησιμοποιήσει το χέρι του αρκετά καλά!».
Εκτός από αυτού του είδους τις πολύπλοκες μικροχειρουργικές επεμβάσεις, ο Δρ Σοφιαδέλης έχει πολύχρονη εμπειρία στη διαχείριση μελανωμάτων του δέρματος και ειδικεύεται επίσης στην πλαστική χειρουργική προσώπου και μαστού.
Τον τελευταίο καιρό ο Έλληνας χειρουργός έχει παρατηρήσει αύξηση της ζήτησης για αισθητικές επεμβάσεις. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι στρέφονται πλέον σε εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς, μετά από μία σειρά από αποτυχημένες αισθητικές επεμβάσεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας πέρυσι. Ως αποτέλεσμα, ο Αυστραλιανός Οργανισμός Ρύθμισης Επαγγελματιών Υγείας (AHPRA) και το Ιατρικό Συμβούλιο της Αυστραλίας ξεκίνησαν μια ανεξάρτητη έρευνα στη ρύθμιση των επαγγελματιών υγείας στον κλάδο της αισθητικής χειρουργικής, λόγω των κινδύνων που ενδεχομένως εγκυμονούν στους ασθενείς τους
Είναι αρκετοί που δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ενός εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού και ενός αισθητικού χειρουργού, μας λέει ο Δρ Σοφιαδέλης. «Στην Αυστραλία, ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρούργος ολοκληρώνει την επίσημη ιατρική εκπαίδευση στη χειρουργική, γνωρίζει την ανατομία και έχει δουλέψει για χρόνια πάνω σε ορισμένα πολύπλοκα θέματα προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν επιπλοκές ή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την επέμβαση. Από την άλλη πλευρά, ο αισθητικός χειρουργός έχει ένα στενό φάσμα δεξιοτήτων. καθώς αφού αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή, μπορεί να λάβει την πιστοποίηση της αισθητικής χειρουργικής μέσα από ένα σύντομο κύκλο ειδικών μαθημάτων.
Παρατηρεί, επίσης, ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί επειδή στις μέρες μας η κοινωνία είναι πιο ανοιχτή στις αισθητικές επεμβάσεις. Δεν είναι ταμπού, όπως παλαιότερα.
«Αλλά, επειδή μπορούμε να κάνουμε ένα ‘λίφτινγκ’ δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε», τονίζει και εξηγεί ότι υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, και ένα ερωτηματολόγιο που καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να απαντήσουν προκειμένου ο χειρουργός να διαπιστώσει αν είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνει. Αν κάποιος θέλει το λίφτινγκ για να σώσει τη σχέση του για παράδειγμα, τότε η αισθητική επέμβαση ίσως δεν είναι κατάλληλη για εκείνον.
«Και φυσικά εξετάζουμε την ηλικία του ασθενούς. Πρέπει να είναι σε ηλικία που μπορεί να πάρει αυτές τις αποφάσεις. Φυσικά, είναι διαφορετικό για ένα παιδί που έχει μια γενετική δυσμορφία, σε σχέση με ένα 16χρονο που περνάει θεμελιώδεις αλλαγές και αβεβαιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μια τέτοια επέμβαση είναι προφανώς ακατάλληλη».
Ο Δρ Σοφιαδέλης είναι ο μοναδικός ειδικός πλαστικός χειρουργός στη Μελβούρνη που μιλάει άπταιστα ελληνικά. Αν και η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού στη Μελβούρνη συνομιλεί στα αγγλικά, υπάρχουν οι ηλικιωμένοι Έλληνες που θα έβρισκαν τη διαδικασία πολύ πιο ομαλή εάν μπορούσαν να κατανοήσουν το πλήρες πλαίσιο της διαδικασίας στη μητρική τους γλώσσα, εξηγεί.
Από την Ελλάδα, στη Νότια Αφρική και τώρα στην Αυστραλία, ο ιατρός και η νεαρή οικογένειά του έχουν στενούς συγγενείς που ζουν σε τρεις ηπείρους. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό σχολείο είναι μια απολαυστική δραστηριότητα για τους μικρούς γιους του, που κάθε χρόνο ταξιδεύουν στην Ελλάδα, για την ετήσια οικογενειακή μάζωξη στη Μυτιλήνη, από κάθε γωνιά του πλανήτη.
*Για περισσότερες πληροφορίες και άρθρα σχετικά με την πλαστική χειρουργική επισκεφθείτε την ιστοσελίδα fotisofiadellis.com
Σχόλια Facebook