Ομογενής επενδύει για την δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο στο Ελληνικό
Συζητήσεις για τη δημιουργία στούντιο παραγωγής post production διεξάγονται μεταξύ των παραγωγών ταινιών Γιάννη Καλαφάτη και Yariv Lerner και της Lamda Development.
Όπως πληροφορείται το mononews, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της επένδυσης εντός του χώρου ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου. Οι συζητήσεις αφορούν εκτός των άλλων την παραχώρηση γης για τη δημιουργία του στούντιο παραγωγής, αν και η εταιρεία των δύο παραγωγών ταινιών φέρεται να είναι ήδη κάτοχος κτιρίου στο δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Εφόσον η συμφωνία ευοδωθεί και το project αποτελέσει τμήμα της επένδυσης στο παραλιακό μέτωπο, μένει να φανεί αν η Lamda Development προτίθεται να συνεπενδύσει στην ανάπτυξη του έργου και αν τα στούντιο θα στεγαστούν σε κάποια από τα κτίρια του επιχειρηματικού hub που δρομολογούνται. Ήδη έχουν κλειδώσει στο Ελληνικό επενδύσεις από το χώρο της παιδείας (από τα εκπαιδευτήρια Costeas–Geitonas και πιθανότατα του Κολλεγίου Αθηνών) και της υγείας, αφού τρέχει ο διαγωνισμός για ιδιωτική κλινική.
Εξάλλου, η Βασιλικά Θέρμης Ακίνητα Α.Ε. της Nu Boyana Film Studios έχει προαναγγείλει επένδυση στην περιοχή του Ελληνικού, χωρίς να έχει γίνει αναφορά σε πιθανή συνέργεια με την παραχωρησιούχο του πρώην αεροδρομίου. Η εταιρεία είναι γνωστή στην Ελλάδα κυρίως από την επένδυση για στούντιο στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ έχει κατατεθεί αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.
Πρόσφατα, μάλιστα, αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση το επενδυτικό σχέδιο, που αφορά στην ίδρυση στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στις πρώην σιταποθήκες Κορδογιάννη, αλλά και στη δημιουργία στούντιο παραγωγής post production ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Ελληνικό. Πρόκειται για ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη, η επένδυση αφορά στην ίδρυση σύγχρονων εγκαταστάσεων στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων οι οποίες θα περιλαμβάνουν χώρους στούντιο παραγωγής, συνολικής επιφάνειας 11.184 τ.μ., χώρους εξωτερικών γυρισμάτων συνολικής επιφάνειας 12.376 τ.μ., γραφεία παραγωγής συνολικής επιφάνειας 8.040 τ.μ και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ. στα ανατολικά προάστια της συμπρωτεύουσας. Αυτό που σχεδιάζεται για την πρωτεύουσα είναι η ίδρυση σύγχρονων εγκαταστάσεων στούντιο post production, συνολικής επιφάνειας 3.511 τ.μ. με κατάλληλα διαμορφωμένες και εξοπλισμένες αίθουσες ηχοληψίας, μίξης ήχου, επεξεργασίας ήχου και επεξεργασίας εικόνας.
Η εταιρεία αιτείται στον Enterprise Greece, τον αρμόδιο για τις επενδύσεις φορέα του υπουργείου Εξωτερικών, την ένταξη της επένδυσης στις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας και τη λήψη κινήτρων χωροθέτησης και ταχείας αδειοδότησης. Σημειωτέον ότι το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίες, σύμφωνα με το business plan που έχει κατατεθεί.
Θέρμη όπως Τσινετσιτά
Τη Nu Boyana Film Studios ελέγχουν ο Ελληνοαμερικανός Γιάννη Καλαφάτη και του Yariv Lerner. Ο Λευκαδίτης Γιάννης Καλαφάτης είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της York Films, με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των οποίων ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, αλλά και με τον κατασκευαστικό κλάδο, αφού σπούδασε αρχιτεκτονική. Στις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές που γυρίστηκαν στα στούντιο της εταιρείας στο Κουίνς συγκαταλέγονται τα John Wick, Godzilla, The Amazing Spiderman 2 και τη μακροχρόνια σειρά Elementary του CBS.
Ο Yariv Lerner ελέγχει τη Millennium Media, μία από τις μακροβιότερες ανεξάρτητες κινηματογραφικές εταιρείες του Χόλιγουντ. Είναι περισσότερο γνωστή για franchise ταινιών, όπως The Expendables, Fallen και την επιστροφή του Rambo με το Last Blood. Οι δύο παραγωγοί έχουν ήδη πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα για το Enforcer με τον Αντόνιο Μπαντέρας, το Bricklayer και το Εxpendables 4 με τον Τζέισον Στέιθαμ και τη Μέγκαν Φοξ. Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2018, η Ελλάδα παρέχει κίνητρα έκπτωση έως και 40% επί των επιλέξιμων ελληνικών δαπανών στα έργα με προϋπολογισμό άνω των 100.000 ευρώ και έκπτωση φόρου 30%, με αρμόδιο φορέα το ΕΚΟΜΕ.
Πηγή: https://www.mononews.gr/anamniseis.gr
Σχόλια Facebook