Υπουργείο Υγείας: Αναμένεται λίστα με αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα

Σχέδιο διάσωσης φθηνών αλλά πολύτιμων φαρμάκων, ώστε να μην εξαφανιστούν από την αγορά, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί λίστα με αυξήσεις στις τιμές σε πολύ φθηνά φάρμακα, ώστε αυτά να παραμείνουν στην αφορά και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών. Επίσης, με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει και εξοικονόμηση, καθώς εάν τα φάρμακα αποσυρθούν από τις εταιρείες ως «ασύμφορα» θα αντικατασταθούν από πιο ακριβά, με επιβάρυνση των ταμείων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείας, οι οποίες είχαν αποφασίσει να αποσύρουν φθηνά φάρμακα από την αγορά με αφορμή την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, έχουν πλέον καταθέσεις τις προτάσεις τους στον ΕΟΦ ενώ οι τελικές αποφάσεις  θα ληφθούν μα βάση τρια βασικά κριτήρια: την τιμή, το κοστολόγιο και τον όγκο πωλήσεων.

Τα φάρμακα αυτά είναι κυρίως γενόσημα ή πρωτότυπα των οποίων η πατέντα έχει λήξει (off patent). Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το κράτος, η  απόσυρσής τους  αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τόσο τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, όσο και την τσέπη των ασθενών.

Αντίθετα, οι αυξήσεις που θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες, καθώς θα απορροφηθούν και θα καλυφθούν -όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης– από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Αναφερόμενος στην απόφαση για αύξηση φθηνών φαρμάκων, ο κ. Πλεύρης, είχε τονίσει ενδεικτικά στο παράδειγμα αντιπηκτικού  που κοστίζει 1,4 ευρώ, επισημαίνοντας ότι εάν αυτό αποσυρθεί, τότε θα υποκατασταθεί με φάρμακο που κοστίζει 67,46 ευρώ.

«Όταν λέω ότι το 1,4 πρέπει να γίνει 1,7 για να παραμείνει στην αγορά δέχομαι κριτική. Αν δεν γίνει αυτή η διόρθωση, τότε πάμε στην υποκατάσταση. Αντί να πάει ο πολίτης σε πανάκριβες θεραπείες επειδή θα εξαφανιστούν τα γενόσημα, επιλέγουμε να γίνουν μικρές διορθώσεις σε αυτές τις κατηγορίες, όπου κατά βάση δεν υπάρχει συμμετοχή. Ακόμη και εκεί που υπάρχει, όμως, σε μία αύξηση 20 λεπτών σε γενόσημο, με τη συμμετοχή στο 10%, ο πολίτης θα επιβαρυνθεί με 2 επιπλέον λεπτά του ευρώ. Εάν, όμως, αποσυρθεί αυτό το φάρμακο και λάβει ένα πρωτότυπο που κοστίζει 67 ευρώ, με τη συμμετοχή στο 25%, ο πολίτης θα επιβαρυνθεί με 16,86 ευρώ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ βάσει νόμου δεν επιτρέπονται αυξήσεις τιμών στα φάρμακα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενεργοποιείται η εξαίρεση για λόγους δημόσιας υγείας.

Eξαίρεση από το clawback

Την ίδια στιγμή, αναμένεται Υπουργική Απόφαση με την οποία θα εξαιρούνται τα φάρμακα με λιανική τιμή κάτω των 7,5 ευρώ (τιμή αποζημίωσης 5 ευρώ) από την απόδοση clawback, δηλαδή την υποχρέωση των εταιρειών να επιστρέφουν στο κράτος το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικήςδαπάνης.
Το μέτρο προανήγγειλε πρόσφατα  (9/10) ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για θέματα Φαρμακευτικής Πολιτικής, Μπάμπης Καραθάνος, μιλώντας σε ημερίδα με τίτλο «Μια 10ετία Φαρμάκου»
«Ένα μέτρο το οποίο μελετάμε αυτή τη στιγμή και αναμένεται να το ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα για τα φτηνά φάρμακα του καναλιού της λιανικής, όπως κάνουμε και στα νοσοκομεία. Δηλαδή, στα φάρμακα τα οποία φεύγουν από την αγορά διότι διακινούνται με χαμηλές τιμές, είτε οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα παράγουν λόγω αυξημένου κόστους και χαμηλής τιμής πώλησης, θα μηδενίσουμε το clawback», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ίδιος διευκρίνισε ότι αύξηση τιμής θα υπάρξει σε περίπου 15-20 επιπλέον ειδικά σκευάσματα, των οποίων η λιανική τιμή είναι υψηλότερη από τα 7,5 ευρώ, και παρ’ όλα αυτά κινδυνεύουν με απόσυρση από την αγορά.
Πηγή:iatropedia.gr