Ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί Ελλάδα και Τουρκία με ισχυρή αντζέντα
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα εγκαινιάσει στις 21 Φεβρουαρίου τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας
Με τις συνθήκες σε Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο να έχουν αλλάξει άρδην – προς ώρας τουλάχιστον – μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, αυτό δεν σημαίνει ότι η περιοχή παύει να απασχολεί και να ενδιαφέρει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι ισορροπίες εξακολουθούν να είναι εύθραυστες και ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει νευραλγικός και σε αυτή τη φάση.
Υπό αυτές τις συνθήκες οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία, αφού προηγουμένως κάνει μία στάση στη Γερμανία. Βγάζοντας “εκτός” το ανθρωπιστικό μέρος της επίσκεψης που επιτάσσουν οι συνθήκες που διαμόρφωσε στην Τουρκία ο φονικός σεισμός, στο διπλωματικό και γεωστρατηγικό μέρος του ταξιδιού, ο συνδυασμός Αθήνας και Άγκυρας έχει ως προφανή στόχο την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή ενώ και στις δύο χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ σκληρή προεκλογική περίοδος όπου μέχρι πριν λίγες μέρες τα εθνικά θέματα βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας και για τις δύο χώρες.
Η περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα διεξαχθεί απο τις 16 έως τις 22 Φεβρουαρίου και θα ξεκινήσει από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου θα συμμετάσχει σε μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων, για να συζητήσει τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς τον τουρκικό και τον συριακό λαό, καθώς και τη δέσμευση των ΗΠΑ στη διατλαντική ασφάλεια και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες.
Ο φονικός σεισμός στην νοτιο-ανατολική Τουρκία και οι συνέπειές του μετέβαλλαν τις προτεραιότητες του Αμερικανού Υπουργού ο οποίος σαν πρώτο σταθμό στην Τουρκία θα έχει την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στις 19 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασοι τη συμβολή των ΗΠΑ στον αγώνα που καταβάλλουν οι τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός.
Επόμενος σταθμός θα είναι η Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους Τούρκους αξιωματούχους με τους οποίους κατά προτεραιότητα αναμένεται να συζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη δοκιμαζόμενη, αυτή τη στιγμή, Τουρκία.
Στην ατζέντα των συνομιλιών σαφώς και παραμένει και η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι εξακολουθεί και υπάρχει το αγκάθι από το μπλόκο -πρακτικά- του Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στη συμμαχία.
Στην Αθήνα, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους οποίους θα συζητήσει την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή δέσμευση ΗΠΑ και Ελλάδας στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Δεδομένου, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί ταυτοχρόνως την υπόθεση των ελληνικών F-35 με το πακέτο αναβάθμισης και αγοράς F-16 από την τουρκική αεροπορία, είναι σαφές πως η επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο ζήτημα. Το ενδιαφέρον στις επαφές της Αθήνας πάντως εστιάζεται και στο ζήτημα των των F-35, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, να έχει ανάψει ήδη το πράσινο φως για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα με την υπογραφή του σχετικού ελληνικού αιτήματος από μέρους του.
Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, με τον τελευταίο να έχει πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021, όταν συναντήθηκαν ο κ. Μπλίνκεν με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και έκτοτε δεν είχε καταστεί δυνατός νέος προγραμματισμός, κυρίως λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης κατάλληλων ημερομηνιών.
Διαδοχική επίσκεψη στην Γερμανία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στις 16-22 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα βρεθεί «στην Αθήνα, ο υπουργός Μπλίνκεν όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή μας δέσμευση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο υπουργός Μπλίνκεν θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου».
Επίσης, θα ταξιδέψει στη Γερμανία στις 16 Φεβρουαρίου για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου θα φτάσει στην Τουρκία για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς. Το τρίτο μέρος της επίσκεψης αφορά τη χώρα μας, όπου ο κ. Μπλίνκεν θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίο
Σχετικά με το σκέλος της επίσκεψης της Τουρκίας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο υπουργός Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία, έναν πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Μπλίνκεν θα ευχαριστήσει επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διασυνοριακή βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της Συρίας».
Τέλος, για το τμήμα του ταξιδιού στη Γερμανία η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Μπλίνκεν «θα συμμετάσχει σε μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων για να συζητήσει τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς την Τουρκία και τον συριακό λαό και τη δέσμευσή μας για τη διατλαντική ασφάλεια και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».
Σχόλια Facebook