Μόνο 40 Έλληνες της Αυστραλίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ψηφίσουν στις εκλογές της Ελλάδας
Μόνο 40 Έλληνες από την Αυστραλία έχουν ενδιαφερθεί να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές. Κι αυτό γιατί ο νόμος που έχει ψηφιστεί αποκλείει τους περισσότερους. Έστω και την τελευταία στιγμή γίνονται προτάσεις μήπως και μπορέσουν να ψηφίσουν περισσότεροι.
Για παράδειγμα να συμπεριληφθεί ο τόπος γέννησης στα κριτήρια που επιτρέπουν τη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές προτείνει ο
Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος.
Τότε και Τώρα
Ο καιρός που τα «κομματικά» τσάρτερ φόρτωναν φοιτητές από Ευρώπη και Αμερική για να τους φέρουν στην Ελλάδα για τριήμερο στα πάτρια εδάφη μετά ψήφου, με δοσμένο ψηφοδέλτιο στις εθνικές εκλογές, έχει παρέλθει. Ωστόσο, σήμερα το αίτημα των Ελλήνων να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο που βρίσκονται είναι επιτακτικό. Μετά τη μεγάλη έξοδο δεκάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, την προηγούμενη δεκαετία, οι Ελληνες που ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες ίσως είναι περισσότεροι από ποτέ. Ο ακριβής αριθμός όσων έφυγαν πρόσφατα δεν είναι επισήμως γνωστός – εκτιμάται από 250.000 έως και 500.000.
Η ψήφος από τον τόπο διαμονής αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των ομογενών. Η σχετική νομοθεσία (Ν. 4648/2019 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019) η οποία τελικά δίνει αυτή τη δυνατότητα, περιορίζει το εύρος των δικαιούχων σε ελάχιστους και κυρίως εκείνους που έχουν μεταναστεύσει σχετικά πρόσφατα: για να μπορέσεις να ψηφίσεις από μακριά θα πρέπει την τελευταία 35ετία να έχεις ζήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα και τα δύο τελευταία χρόνια να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Σε αυτές τις εθνικές εκλογές είναι η πρώτη φορά που οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, ωστόσο ελάχιστοι μέχρι στιγμής αξιοποίησαν το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος. Οπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, μόνο 3.900 έχουν λάβει έγκριση μέσω της σχετικής πλατφόρμας, ενώ οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί δεν ξεπερνούν τις 5.200.
Από τους χιλιάδες Ελληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία μόνο 717 έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους και παρά τον μικρό τους αριθμό αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα εκτός επικράτειας ψηφοφόρων. Περίπου 300 Ελληνες που βρίσκονται σε πολλές πόλεις της Γερμανίας (Βερολίνο, Αμβούργο, Ντίσελντορφ, Μόναχο, Δρέσδη, Φραγκφούρτη, Νυρεμβέργη, Ντόρτμουντ) αναμένεται να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, ενώ από την Ελβετία ο αριθμός των εγγεγραμμένων φθάνει τους 220. Ούτε οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται ότι μπήκαν στην πλατφόρμα για να ψηφίσουν από μακριά, εφόσον οι αιτήσεις από το Βέλγιο μόλις που φτάνουν τις 200. Εξαιρετικά μικρός, 40 άτομα, είναι και ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων μεταναστών από την Αυστραλία. Για να φανεί το εύρος της διασποράς των Ελλήνων ειδικά την τελευταία δεκαετία, αιτήσεις έγιναν από Μάλτα, Κωνσταντινούπολη, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Χιλή, Σουδάν, Βουδαπέστη, Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ, Κουβέιτ, Τελ Αβίβ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα θα κλείσει δώδεκα ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, άρα κάποιοι κινδυνεύουν να είναι εκπρόθεσμοι αν καθυστερήσουν και άλλο την αίτηση.
Για παράδειγμα, αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν στις 9 Απριλίου 2023, τότε η προκήρυξή τους τοποθετείται στις 10 Μαρτίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2023.
Όπως ορίζει ο νόμος (4648/2019), απαραίτητη προϋπόθεση για να εγγραφεί κάποιος Απόδημος Έλληνας στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, είναι να έχει διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 και των δύο προηγούμενων ετών, ακόμη κι αν η δήλωση είναι μηδενική.
Για να μπορέσει να εγγραφεί ο εκλογέας θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή «apodimoi.gov.gr».
Το σύνολο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023, ήταν 5.165 και υπολογίζεται ότι περίπου 800 έχουν απορριφθεί.
Σχόλια Facebook