Γιατί δεν θα “Περάσει” η Ηλεκτρονική Ψήφος των Ομογενών, που Οραματίζεται ο Πρωθυπουργός
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Υπέρ της ηλεκτρονικής ψήφου από τους εκτός Ελλάδος ψηφοφόρους τάχθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας, για μία ακόμη φορά, να διαχωρίσει τη θέση τη δική του και της Νέας Δημοκρατίας από τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς του Νόμου 4648/2019 που η κυβέρνησή του κατέθεσε και ψήφισε, αποδεχόμενη τους όρους της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες 200 ψήφοι συν.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τo AΠE, αναφέρθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Εσθονή ομολογό του, Κάγια Κάλλας (Kaja Kallas) στη Λιθουανία την οποία είχε επισκεφθεί στο πλαίσιο των ταξιδιών του σε χώρες της Βαλτικής. Συγκεκριμένα είπε ο κ. Μητσοτάκης:
«Μιλούσα πρόσφατα με την Εσθονή πρωθυπουργό. Στην Εσθονία οι μισοί πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Θα ήθελα να γίνει και εδώ. Τουλάχιστον όσοι ζουν εκτός Ελλάδος να έχουν αυτή τη δυνατότητα».
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι σε πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Κορυδαλλό, «συνάντησα μια ηλικιωμένη κυρία που μάθαινε τα μυστικά της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Την ρώτησα γιατί τα μαθαίνει και μου είπε ΄΄δεν θέλω να είμαι εξαρτημένη από τον εγγονό μου για να μπαίνω στο gov.gr΄΄».
Η παρότρυνση αυτή εκτιμούμε πως αφορά και στην ανάγκη να μάθουν τουλάχιστον τα βασικά του υπολογιστή και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Ομογενείς μας. Έτσι, θα εξοικειωθούν και με την ηλεκτρονική ψήφο ώστε να μπορούν “ενώπιος ενωπίω” με τον υπολογιστή τους να ψηφίζουν σε μελλοντικές εκλογές της γενέτειρας…
Ωστόσο, η επιθυμία του κ. Μητσοτάκη για την διευκόλυνση της ηλεκτρονικής ψήφου προσκρούει στην άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης –κυρίως του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ- να αποδεχθούν όχι μόνο την ηλεκτρονική ψήφο, αλλά και την καθολική άνευ όρων και προϋποθέσεων, συμμετοχή των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία. Όπου Ελληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού είναι όλοι όσοι έχουν ελληνική Ταυτότητα ή Ελληνικό Διαβατήριο και είναι εγγεγραμμένοι (ή πρόκειται να εγγραφούν) στα Δημοτολόγια (ή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Προξενείων).
Υπό την έννοια αυτή φοβόμαστε ότι και η παρέμβαση του Συνταγματολόγου, κ. Νίκου Αλιβιζάτου, στη συνέντευξή του στο ομογενειακό ραδιόφωνο, “Κόσμος FM”, (να διεκδικήσουν από “το πολιτικό σύστημα” οι Απόδημοι που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα τη διευκόλυνση να ψηφίζουν από το εξωτερικό) δεν έχει καμία χρηστική αξία για τις εν όψει εκλογές. Να διευκρινήσουμε: Όλοι οι κάτοχοι ελληνικής ταυτότητας και ελληνικού διαβατηρίου, επομένως και οι Απόδημοι, –με εξαίρεση αλλοδαπούς που έχουν πολιτογραφηθεί Έλληνες- έχουν όλοι γεννηθεί στην Ελλάδα. Δυστυχώς, όμως, υπάγονται και αυτοί στους όρους και τις προϋποθέσεις του Νόμου 4648/2019. Και, επομένως, δεν μπορούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό.
Για να μπορέσουν οι “γεννημένοι στην Ελλάδα” απόδημοι να ψηφίσουν, θα πρέπει να αλλάξει ο Νόμος. Για να συμβεί, όμως, αυτό, απαιτείται κατά το Σύνταγμα πλειοψηφία τουλάχιστον των 2/3 της Βουλής. Εκτός και εάν αναθεωρηθεί το σχετικό Άρθρο του Συντάγματος. (‘Αρθρο 51 **4). Κάτι, όμως, που είναι νομοθετικά αδύνατον να συμβεί μέχρι τη διενέργεια των επικείμενων εκλογών. (Άρθρο 110 Αναθεώρηση του Συντάγματος).
Και αυτός, η αδυναμία εξεύρεσης, τουλάχιστον αυτή την ώρα, 200 ων ψήφων, είναι και ο λόγος για τον οποίο οι απόδημοι χωρίζονται, ανεπίτρεπτα, από το “Πολιτικό σύστημα¨ σε δύο κατηγορίες πολιτών. Τους “προνομιούχους”, που θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, σύμφωνα με τον Νόμο 4648/2019. Και τους “μη προνομιούχους”, που, σύμφωνα με τις προύποθέσεις και τους απαγορευτικούς όρους που θέτει ο ίδιος Νόμος θα πρέπει να πραγματοποιήσουν πολυδάπανο, κοπιαστικό και όχι χωρίς κάποιο κίνδυνο ταξίδι, για να φθάσουν στην Ελλάδα.
Είναι δε τόσο κατάφωρα πολιτικά αδιανόητοι οι όροι που σκαρφίστηκαν και επέβαλαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι “μη προνομιούχοι” να μεταμορφώνονται εν τέλει σε “προνομιούχους”, αφού, αν φθάσουν στην πατρίδα, θα ψηφίζουν για την ανάδειξη βουλευτών ενώ οι “προνομιούχοι” θα μεταβάλλονται τελικά σε “μη προνομιούχους” αφού από το εξωτερικό θα επιλέγουν Κόμμα και όχι βουλευτές! Τους βουλευτές που κατ΄ευφημισμό θα αποκαλούνται “βουλευτές Ομογένειας” και θα είναι τρείς το πολύ τέσσερις, θα τους επιλέγουν οι αρχηγοί των κομμάτων που (όπως έχουμε ήδη σε άλλο άρθρο μας εξηγήσει) θα “κατεβάζουν” ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κύριε των Δυνάμεων!
Εν κατακλείδι, αυτός είναι, όμως, και ο λόγος για τον οποίο (μη εξεύρεση 200 ψήφων) δεν θα “περάσει” η ηλεκτρονική ψήφος ομογενών, που οραματίζεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχόλια Facebook