Πότε θα γίνουν οι εκλογές; – Η φράση «μέχρι τέλους» και ο νέος «χρησμός» Μητσοτάκη
Οι φράσεις στο υπουργικό συμβούλιο που δίνουν ένα στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού
“Μέχρι τέλους” μία φράση που συχνά ακούγεται το τελευταίο διάστημα στον πολιτικό διάλογο αλλά και φαίνεται πως για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η φράση και η παρότρυνση “πασπαρτού” που ταιριάζει σε όλες τις περιστάσεις τις προεκλογικής περιόδου που άτυπα διανύει εδώ και καιρό η χώρα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πολλές φορές έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση και προς κάθε ενδιαφερόμενο πως η κυβερνητική θητεία θα πάει “μέχρι τέλους” και εκλογές θα γίνουν στη λήξη της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης.
Με κάθε ευκαιρία επίσης, όπως και η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παραλείπει να ωθεί τους Υπουργούς του να ολοκληρώσουν το έργο και τον προγραμματισμό τους “μέχρι τέλους”. Αυτή την ερμηνεία είχε αφενός και ο νέος πρωθυπουργικός “χρησμός” στο τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρεται να λέει προς τα κυβερνητικά στελέχη ότι “αυτό δεν θα είναι το τελευταίο υπουργικό που κάνουμε” και κατά συνέπεια να μην αφήσουν τα μολύβια κάτω. Ο “χρησμός” αυτός όμως έχει και μία επιπλέον ανάγνωση, ότι ο χρόνος της κυβέρνησης δεν τελείωσε ακόμη και η προκήρυξη των εκλογών ίσως δεν είναι τόσο κοντά όσο τον φέρνουν τα σχετικά σενάρια.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτη το νομοθετικό της έργο, καταθέτοντας σειρά νέων νομοσχεδίων και ρυθμίσεων προς ψήφιση στη Βουλή, παρά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν μέχρι τις εκλογές.
Το στίγμα του νομοθετικού μπαράζ της κυβέρνησης αποτυπώθηκε και κατά το Υπουργικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκαν τα σχέδια νόμου που θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως το εθνικό σχέδιο για την αστεγία, την τροποποίηση του εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των αποβλήτων και δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Βαρύνουσα ουσιαστική αλλά και συμβολική διάσταση έχει και η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που κατατέθηκε ως τροπολογία στη Βουλή που μπλοκάρει τη συμμετοχή στις εκλογές μορφωμάτων σαν το κόμμα Κασιδιάρη. Μία πρωτοβουλία που θέτει αυτόματα προ των ευθυνών τους και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα από τα τα οποία η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επιδιώκει τη συναίνεση και όπως φαίνεται θα την επιδιώξει “μέχρι τέλους”. “Είναι χρέος όλων μας, είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που ίδια η Δημοκρατία επιδεικνύει σε αυτούς. Είναι η ώρα της ευθύνης, είναι η ώρα της κοινής απάντησης για όλους μας” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κυβερνητική επιδίωξη ωστόσο, προς ώρας δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, με το κυβερνητικό επιτελείο να εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να τορπιλίσει την συναίνεση, παρότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας που αφορά τον αποκλεισμό από τις εκλογές των καταδικασμένων μελών της ΧΑ.
Για το λόγο αυτό και το Υπουργείο Εσωτερικών αφού με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει εμφατικά ότι η διάταξη που κατατέθηκε “είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκοί Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου” αναλύει το σκεπτικό της ρύθμισης και καταλήγει “Είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που ίδια η δημοκρατία επιδεικνύει. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας”.
Σχόλια Facebook